Inhibition of Fungal Growth and Aflatoxin B1 Production by Some Lactobacillus Strains

Document Type : Original Article

Authors

1 Dairy Department , Fac of Agric. Assiut Univ, Assiut, Egypt

2 Food Science & Technology Dept. Fac of Agric, Assiut Univ

3 Food Science & Technology Dept,Univ, Nebraska-Lincoln,USA

Abstract

The antifungal effect of five Lactobacillus strains namely L. plantarum ATCC 4008, L. plantarum 12006, Lactobacillus plantarum 299V, L. paracasei subsp. paracasei LMG 13552 and L.rhamnosus VT1 was examind against some of common cheese-contaminant fungi (A. parasiticus NRRL2999, A. flavus , A. versicolor, Penicillium roqueforti and P. communi). The ability of L. plantarum 299V, L. paracasei subsp < em>. paracasei LMG 13552 and L .rhamnosus VT1 to inhibit aflatoxin B1 production by Aspergillus flavus and A. parasiticus NRRL-2999 was also studied.All the studied Lactobacillus strains exhibited various degrees of growth inhibition against some but not all the studied molds. The three strains of L. plantarum showed an antimycotic activity against A. versicolor and A. parasiticus but not against A. flavus.   A. versicolor showed the highest sensitivity toward L .rhamnosus and all of L. plantarum strains. This was followed by A. parasiticus which affected at lower extent by L. plantarum strains. Growth of A. flavus was slightly inhibited with the presence of L. paracasei subsp. paracasei and L.rhamnosus only.  On the other hand, none of the studied Lactobacillus strains were found to inhibit growth of P.roquefoti or P. commune. Production of aflatoxin B1 by A. parasiticus NRRL2999 was almost completely inhibited (98.8-99.99%) by all the investigated lactobacilli. However, the antiaflatoxigenic potential of L. paracasei subsp. paracasei was lower than that of L. plantarum and L. rhamnosus. The amounts of aflatoxin B1 produced by Aspergillus flavus in the presence of these Lacobacilli were reduced by about 85-92% and 96.3-98.3%  compared with control after 10 and20 days of incubation, respectively.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تثبيط نمو الفطريات وإنتاج الأفلاتوكسينB1 بواسطة بعض سلالات اللاكتوباسيلاس

Authors [العربیة]

  • وفيق رجب 2
  • لويد بوليرمان 3
Abstract [العربیة]

تناول البحث دراسة تأثير خمس سلالات من بكتريا جنس الـ Lactobacillus وهى :
L. plantarum ATCC4008, L. plantarum 12006, L. plantarum 299V, L. paracasei subsp. paracasei LMG13552 and L. rhamnosus VT1
على نمو بعض الفطريات الشائع وجودها كملوثات للجبن وهى :
Aspergillus parasiticus NRRL2999, A. flavus, A. versicolor, Penicillium roqueforti and P. communi
كما تناول البحث أيضاً دراسة مدى قدرة السلالات البكتيرية
L. plantarum 299V, L. paracasei subsp. paracasei LMG13552 and L. rhamnosusVTI
على تثبيط إنتاج أفلاتوكسين B1 بواسطة فطرى A. parasiticus NRRL 2999 and A. flavus .
          وكانت النتائج كما يلى :
          أظهرت جميع سلالات بكتريا الـ Lactobacillus المستخدمة درجات متفاوتة من تثبيط النمو لأنواع معينة من الفطريات دون الأخرى .وقد أعطت سلالات L. plantarum الثلاث تأثيراً مثبطاً قوياً لنمو نوعى الفطر A. versicolor and A. parasiticus ، بينما لم يتأثر بها نمو فطر A. flavus . كان نمو الفطر A. versicolor هو الأعلى تأثراً بتلك البكتريا وكذلك ببكتريا النوع L. rhamnosus يليه فى ذلك فطر A. parasiticus .  أما فطر A. flavus فقد تأثر نموه فقط وبدرجة ضعيفة فى وجود نوعى البكتريا L. rhamnosus and L. paracasei subsp. paracasei .
          ومن ناحية أخرى ، فلم يحدث أى تأثير مثبط لجميع سلالات بكتريا حمض اللاكتيك المستخدمة على نمو نوعي جنس البنسليوم P. roqueforti and P. communi .
          وفيما يتعلق بقدرة الأنواع الثلاثة لبكتريا Lactobacillus على تثبيط إنتاج أفلاتوكسين B1 بواسطة فطرى A. parasiticus and A. flavus فقد حدث تثبيطاً شبه كاملاً ( بنسبة 98.8 – 99.99%) لإنتاج التوكسين بواسطة فطر A. parasiticus ، فى حين انخفضت فقط كمية التوكسين المفرزة بواسطة فطر A. flavus بنسبة 85-92% وبنسبة 96.3-98.3% بعد عشرة وعشرين يوماً من التحضين على التوالى . كانت فعالية بكتريا L. paracasei subsp. paracasei فى تثبيط إنتاج الأفلاتوكسين أقل من فعالية كلا ً من بكتريا L. plantarum and L. rhamnosus .