Milk Production Characterization Of Sohagi Sheep

Document Type : Original Article

Author

Department of Animal and Poultry Production, Faculty of Agriculture, Sohag University, Sohag 82786, Egypt

Abstract

This study was carried out at the Animal Production Experimental Farm, Faculty of Agriculture, Sohag University. Milk yield and composition were determined in total of 118 Sohagi ewes. Lactation length, daily milk yield, total milk pre-weaning, total milk post-weaning and total milk yield were determined the results were 105.66±11.51days, 393±0.08ML, 28.08±5.49L, 13.92±5.35L, 41.99±9.80L, respectively Lactation curve peaked around the second week of lactation and decreased thereafter. Season of lambing had a highly significant effect (P< 0.01) on both milk yield , composition and lactation length. Ewes lambed at the spring season (February – 56.01±1.94 L) had greater milk yield compared to ewes lambed at the summer season (June –38.68±1.52 L) and autumn season (October – 36.68±2.80 L). Also, ewes lambed at spring season had a longer lactation length (118.35±2.29 day) than those lambed at summer (102.65±1.78 day). The differences due to number of suckling lambs were highly significant (P< 0.01) with total milk yield, milk yield pre-weaning, milk yield post- weaning and daily milk yield and significant (P< 0.05) with lactation length. Ewes reared single-born lambs produced 25.82±0.64L of milk, while those reared twins-born lambs produced 31.89±1.42L during the eight weeks of suckling. Ewe age had significant effects and milk post-weaning, daily milk yield and composition. A  highly significant (p < 0.01) positive correlations was found between lambs birth weight and each of average daily milk yield or total milk pre-weaning. Also, a positive significant (p < 0.05& 0.01) correlations coefficients between weight ewes at lambing and each of average daily milk yield, total milk pre-weaning, total milk post-weaning, total milk yield or lactation length. Milk fat, protein, lactose, total solid, solid not fat, somatic cell count and milk energy were 4.93±1.18%, 4.34±0.67%, 4.53±0.42%, 14.51±1.57%, 9.54±0.93%, 269.085cells/ml and 3.54±1.12 MJ/L, respectively. There were a negative and

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

توصيف إنتاج اللبن فى الأغنام السوهاجى

Author [العربیة]

  • حاتم حمدون
Abstract [العربیة]

تم اجراء الدراسة بمزرعة تجارب الإنتاج الحيوانى – كلية الزراعة – جامعة سوهاج لتقدير إنتاج اللبن ومكوناته فى قطيع أغنام السوهاجى (118 نعجة) وكانتطول فترة الحليب وانتاج اللبن اليومي وانتاج اللبن قبل الفطام  إنتاج اللبن بعد الفطام و إنتاج اللبن الكلى هو 105.66±11.51 و 393±0.08 مل و28.02± 5.49 لتر و13.92 ± 5.35 لتر و 41.99± 9.80 لتر على التوالى، و يصل منحنى انتاج اللبن الى قمته عند الاسبوع الثانى ثم ينخفض تدريجياً حتى أخر فترة الحليب خلال. كانت الفروق بين مواسم الولادة عالية المعنوية (0.01). النعاج التى تلد خلال موسم الربيع (فبراير- 56.01±1.94 لتر) تعطى محصول لبن كلى أعلى من النعاج التى ولدت خلال موسم الصيف (يونيو – 38.68±1.52 لتر) ثم النعاج التى ولدت خلال موسم الخريف (أكتوبر- 36.68±2.80 لتر)، بينما النعاج التى تلد فى موسم الصيف يكون طول فترة الحليب (118.35±2.29 يوم) اطول عن النعاج التى تلد فى موسم الصيف (102.35±1.78 يوم)، الفروق عالية المعنوية بين النعاج التى ترضع فرد او توائم من الحملان حيث  النعاج التى ترضع توائم (31.89 ±1.42 لتر) تنج لبن أكثر من التى ترضع فرد (25.82±0.04 لتر) من الحملان. عمر النعاج يؤثر معنويا على انتاج اللبن و مكوناتة حيث تزداد كمية إنتاج اللبن بتقدم عمر النعجة ، و النعاج التى عمرها (أكبر من 5 سنوات) تنتج أعلى كمية من اللبن. بينما مكونات اللبن من نسبة الدهن و البروتين و اللاكتوز و الجوامد الدهنية و الجوامد الكلية الغير دهنية و الخلايا الجسدية و طاقة اللبن كانت 4.93±1.18 و 4.34±0.67 و 4.53±1.57 و 9.54±0.93 و 269.085 خلية/مل و 3.54±1.12  ميجاجول/لتر لبن على التوالى. توجد علاقة سالبة عالية المعنوية (0.01) بين محصول اللبن اليومى و نسبة الدهن و نسبة المواد الصلبة الكلية و نسبة البروتين و طاقة اللبن. النتائج المتحصل عليها توضح ان اغنام السوهاجى ليس اغنام انتاج لبن و لذلك ينصح باتباع نظام الانتاج المكثف و فطام الحملان مبكرا لتسمينها.