PALATABILITY OF SOME FIELD RODENTS TO CERTAIN VEGETABLE OILS BAITS

Document Type : Original Article

Authors

Plant Protection Research Institute, Agriculture Research Center, Dokki, Egypt.

Abstract

Laboratory experiments were carried out to clear the possibility of using some expired vegetable oils in rodent baits instead of using the non-expired ones or getting red of them. The obtained data proved that the highest average of bait consumption by Mus musculus per day was recorded at 0.25% for all the tested oils (Lettuce, olive, sesame and cotton seed oils). The variations in consumption especially between 0.25% concent-ration and the remaining concent-rations were noticeable. Results proved also that lettuce, olive and sesame oils were more palatable to the mice at 0.25% concentration. Moreover, olive oil and sesame oil baits were more palatable to M. musculus than lettuce oil and cotton seeds oil both.
On the other hand, Rattus norvegicus accepted the lowest concentration (0.25%) more than the others, (0.50%, 0.75% and 1% concentration) for olive oil and cotton seeds oil. Meanwhile the Norway rat accepted the lettuce oil at 0.75% concentration and sesame oil at 0.5% concentration more than the other concentrations. As well as, the results assured that palatability of the Norway rat was parallel to their bait consumption for the whole experimented oils. Finally, the whole results confirmed that baits of the expired oils; lettuce, olive and sesame oils at either 0.25% or 0.5% concentrations increased consum-ption of mice and rats more than same concentrations of cotton seeds oil (The recommended one).

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

قابلية بعض القوارض الحقلية لطعوم زيوت نباتية معينة

Authors [العربیة]

  • عبدالموجود عسران
  • ياسر عبدالجليل
  • عبدالمقصود ابو هاشم
  • فاطمة خضر
Abstract [العربیة]

يهدف هذا العمل الاستفادة من الزيوت منتهية الصلاحية للاستخدام الآدمى فى طعوم القوارض بديلا عن زيت بذرة القطن (زيت الطعام) وذلك بدلا من التخلص منها.
وأوضحت النتائج أن أعلى متوسط استهلاك للطعم بواسطة الفار السيسى  Mus musculus كانت عند تركيز 0.25% لكل الزيوت المختبرة (زيت الخس ـ زيت الزيتون ـ زيت السمسم ـ زيت بذرة القطن). وكانت الاختلافات فى الاستهلاك اليومى للفرد بين الطعوم ذات التركيز 0.25% والتركيزات الأخرى المختبرة (0.5% و0.75% و1%) واضحة.
وأكدت النتائج أن الفار السيسى كانت أكثر إقبالا واستساغة لزيوت الخس والزيتون والسمسم عند تركيز 0.25% ، بالإضافة الى ذلك طعوم زيت الزيتون وزيت السمسم عن طعوم كل من زيت الخس وزيت بذرة القطن .
ومن الناحية الأخرى أظهرت النتائج أن الجرذ النرويجى Rattus norvegicus كان أكثر إقبالا على الطعوم ذوات تركيز 0.25% أكثر من التركيزات الأخرى بالنسبة لكل من زيت الزيتون وزيت بذرة القطن بينما كان الإقبال والاستهلاك على الطعم ذو تركيز 0.75% زيت خس وطعم ذو تركيز 0.5% زيت سمسم من التركيزات الأخرى. وأكد ذلك مدى استساغة وإقبال الجرذ النرويجى لطعوم الزيت المختبرة.
من النتائج المتقدمة يتضح أن لطعوم زيوت: الخس والزيتون والسمسم منتهية الصلاحية للاستخدام الآدمى بتركيز 0.25% و0.50% كانت عالية الاستهلاك بواسطة كل من الفار السيسى والجرذ النرويجى عن التركيزات المقابلة لها من زيت بذرة القطن الموصى باستخدامه وقد يعود ذلك الى إختلاف تركيبها الكيميائى أو طعمها أو رائحتها كما تفيد نتائج الأبحاث السابقة.