THE PERFORMANCE OF SOLO AND SUNSET PAPAYA CULTIVARS UNDER THE ENVIRONMENT OF EGYPT B: INFLUENCE OF FLOWERING WAVES ON POLLEN VIABILITY, FRUIT SET AND FRUIT QUALITY

Document Type : Original Article

Authors

1 Pomology Dept., Fac. Agric., Assiut Univ., Assiut, Egypt

2 Hort. Res. Inst., Giza Egypt

Abstract

The influence of flowering waves on pollen viability, fruit set and fruit quality of Solo and Sunset papaya cultivars under the arid land environment was studied during 1996 and 1997 seasons.
Results indicated that under the environmental conditions of Giza, Egypt, papaya trees started to form flower buds from March towards mid-May.  Normal flower opening appeared during April till July with a duration average of 40 days from emergence to anthesis.
Pollen viability was significantly higher in Sunset cv compared to Solo cv. Pollen viability of April flowering was found to have the lowest value compared to the other flowering waves (May, June and July)
The initial fruit set (IFS) of May flowering was the highest in both cvs followed by July flowering and the lowest IFS values were always for April flowering. The highest horticu-ltural fruit set (HFS) values were found in October (May flowering), while the lowest HFS values were found in  September (April flowering) in both cvs during both seasons. IFS and HFS values were significantly higher in Sunset cv compared to Solo cv.
Fruit number per tree was higher in Sunset cv compared to Solo cv. On the other hand, yield per tree was higher in Solo cv compared to Sunset cv. The highest fruiting contributed was found in May flowering, whereas the least contribution was found in December     (July flowering) in both cvs during both seasons.
Fruit weight, size and pulp weight (%) were significantly higher in Solo cv compared to Sunset cv. October fruiting (May flowering) had the highest values in fruit weight and size, compared to other fruiting dates.
TSS, TSS/acid ratio, total sugars and reducing sugars were significantly higher in Sunset cv. The lowest TSS, TSS/acid ratio, total sugars and reducing sugars were found in September (April flowering) compared to those of other fruiting dates.  Ascorbic acid and crude protein content were statistically higher in Solo cv compared to Sunset cv.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تقييم صنفى الباباظ " سولو وصن ست " تحت الظروف البيئية لمصر ب – تأثير موجات التزهير على حيوية حبوب اللقاح وعقد وخصائص الثمار

Authors [العربیة]

  • رافت مصطفى 1
  • سمير العجمى 1
  • ميخائيل بسطوروس 2
  • ايهاب توفيق 2
1
2
Abstract [العربیة]

يهدف البحث إلى دراسة تأثير موجات التزهير على حيوية حبوب اللقاح وعقد وخصائص ثمار الباباظ صنفى سولو وصن ست .
          ويمكن تلخيص النتائج كالتالى :
-                    يبدأ تكون البراعم الزهرية لأشجار الباباظ تحت الظروف البيئية لمحافظة الجيزة – مصر من مارس حتى منتصف مايو .
-                    يبدأ التفتح الطبيعى للازهار بعد تكوين البراعم بحوالى 40 يوم وذلك خلال أبريل وحتى يوليو.
-                    سجلت حيوية حبوب لقاح موجة التزهير الأولى (أبريل) قيماً أقل منها للموجات الأخرى .
-                    كانت حيوية حبوب اللقاح صنف صن ست أعلى مقارنة بحبوب لقاح صنف سولو .
-                    كانت أعلى نسبة للعقد الأولى والنهائى للثمار فى موجات تزهير مايوبينما كانت الأقل هى موجة أبريل .
-                    كانت نسبة العقد الأولى والنهائى أعلى فى الصنف صن ست مقارنة بالصنف سولو .
-                    يتفوق الصنف صن ست فى عدد الثمار / نبات بينما تفوق الصنف سولو فى المحصول/نبات.
-                    أعطى إثمار أكتوبر أعلى نسبة مساهمة فى المحصول بينما الأقل كانت لإثمار ديسمبر .
-        أعطت موجة تزهير مايو (أثمار أكتوبر) أثقل الثمار وزناً والأكبر حجماً مقارنة بمواعيد التزهير الأخرى. كما كانت ثمار الصنف سولو هى الأكبر والأثقل مقارنة بثمار الصنف صن ست وعلى النقيض كانت نسبة اللب بثمار الصنف صن ست أعلى منها بثمار الصنف سولو . ولم تظهر موجات التزهير المختلفة تأثيراً على نسبة اللب .
-        سجل أقل قيم لمحتوى الثمار من المواد الصلبة والسكريات ونسبة المواد الصلبة إلى الحموضة فى ثمار سبتمبر (موجة تزهير أبريل) مقارنة بالمواعيد الأخرى . كما كانت نسبة هذه المكونات أعلى بثمار الصنف صن ست مقارنة بثمار الصنف سولو .
-        لا يؤثر موعد نضج الثمار على محتواها من فيتامين C والبروتينات . بينما أظهرت ثمار الصنف سولو محتوى أعلى من هذه المركبات مقارنة بثمار صنف صن ست .
من هذه الدراسة يتضح أهمية الاهتمام بالأشجار خلال فترة الربيع حيث أن أزهار مايو يعطى محصول عال ذو خصائص ثمرية جيدة مقارنة بمواعيد التزهير الأخرى .