Effect of Sheep Dietary Urea Level on Serum Urea, Glucose and Amino Acids Concentrations

Document Type : Original Article

Authors

1 Dep. of Anim. Prod., Fac. of Agric., Assiut Uni., Assiut 71526, Egypt

2 Dept. Biology, Fac. Edu and Sci. Aden Univ. Yemen

Abstract

The trial was carried out to evaluate the effects of dietary urea level on serum urea, glucose and amino acids concentrations. Eighteen clinically healthy ewes were previously adapted to urea feeding (initial body weight 33.81 kg and about 4 years age). Animals were randomly assigned to three groups; the control group was given basal diet which met energy and protein requirements for body weight maintenance and the other two groups were fed on basal diet with 1% and 1.5% urea on dry matter (DM) basis to replace part of the dietary crude protein. The duration of this study was lasted for 3.5 months. Animals were kept in individual pens. The estrous cycles were synchronized using two injections of prostaglandin (PGF). Blood samples were taken at the beginning of the experiment as well as at the first and second injection with PGF and then just before slaughter. Three animals were slaughtered at follicular phase and the remaining three animals were at luteal phase in each group. The follicular and luteal phases were monitored 40 hrs and 10 days upon second injection with PGF. Serum glucose and urea concentrations were determined using spectrophotometer. Essential and non essential amino acids were determined using HPLC method in blood plasma collected at follicular and luteal phases. The results indicated that serum urea levels in treated groups were significantly higher than those in the control one (P<0.05), and vice versa with serum glucose concentrations. There were no significant differences in plasma essential and non essential amino acids during follicular and luteal phases among the three groups. It could be concluded that dietary 1% and 1.5% urea level changes serum concentrations of urea and glucose but did not affect plasma amino acids.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تأثير مستوى اليوريا الغذائية في عليقة الأغنام على مستويات اليوريا والجلوكوز والأحماض الأمينية في الدم

Authors [العربیة]

  • عبدالمطلب عبدالحافظ 1
  • عبدالناصر محمد 1
  • حميد زيادة 2
1 قسم الانتاج الحيواني &ndash; کلية الزراعة &ndash; جامعة أسيوط &ndash; أسيوط 71526 &ndash; مصر
Abstract [العربیة]

أجريت هذه الدراسة على عدد 18 من النعاج السليمة صحياً، عمرها حوالي 4 سنوات ومتوسط أوزانها33.81 كجم. وقد تم أقلمتها على علائق اليوريا لفترة15 يوماً، وذلك لمعرفة أثر إضافة مستويات مختلفة من اليوريا على تركيز اليوريا، الجلوكوز والأحماض الأمينية الضرورية وغير الضرورية في سيرم الدم. تم تقسيم النعاج عشوائياً إلى ثلاثة مجموعات، حيث اشتملت كل مجموعة على 6 نعاج  غذيت مجموعة الكنترول على عليقة خالية من اليوريا وتغطي إحتياجات الطاقة والبروتين اللازمين لحفظ حياة الحيوان,  بينما تم أحلال اليوريا بنسبة 1%، 1.5% من المادة الجافة محل بروتين العليقة للمجموعتين الثانية والثالثة على التوالي. استمرت التجربة 3.5 أشهر, تم وضع الحيوانات في حظائر انفرادية. لتوحيد دورة الشبق عند النعاج قيد التجربة، تم حقنها بهرمون البروستاجلاندين  PGF2 α)). أخذت عينات الدم في بداية التجربة، ومع كل من الحقنة الأولى والثانية بالبروستاجلاندين  PGF2 α)) ثم قبل الذبح مباشرةً. حدد الطور الحويصلي بذبح النعاج بعد مرور 40 ساعة على الحقنة الأولى، بينما تم تحديد الطور الصفراوي بعد 10 أيام من الحقنة الثانية. تم تقدير اليوريا والجلوكوز في سيرم الدم باستخدام المطياف الضوئي، أما الأحماض الأمينية فقد قُدرت في بلازما دم النعاج أثناء الطور الحويصلي والطور الصفراوي وذلك باستخدام طريقة HPLC.
وقد أوضحت الدراسة إن مستوى اليوريا كان مرتفعا معنوياً (P < 0.05) في سيرم الدم للمجموعتين التي غذيت على علائق اليوريا, بينما تركيز الجلوكوز كان منخفضا معنوياً (P < 0.05) في المجموعتين التجريبيتين مقارنةً بمجموعة الكنترول. إما بالنسبة لمستويات الأحماض الأمينية الضرورية وغير الضرورية فإنها لم تتأثر معنويا في جميع المعاملات. خلصت الدراسة إلى أن زيادة تركيز اليوريا في سيرم الدم له تأثير معنوي على كل من مستوى اليوريا والجلوكوز في الدم، بينما لم يؤثر على الأحماض الأمينية الضرورية وغير الضرورية.
 

Keywords [العربیة]

  • اليوريا الغذائية
  • الجلوكوز
  • الأحماض الإمينية
  • النعاج