Protein patterns in Relation to Virulence of Sclero-tium Cepivorum Berk. The Incitant of White Rot of Garlic

Document Type : Original Article

Authors

1 Plant Pathology Dept. Fac. Agric., Assiut Univ., Assiut, Egypt

2 Plant Pathology Dept. Fac. Agric., Assiut Univ., Assiut, Egyp

3 Plant Pathology Res. Institute, Agric., Research Center Giza Egypt

4 Plant Pathology Res. Institute, Agric., Research Center Giza Egyp

Abstract

Six isolates of Sclerotium cepivorum Berk were isolated from naturally infected garlic plants collected from different localities of EL-Minya, Assiut and Sohag Governorates. Pathogenicty tests indicated that isolates No.2, 3 and 6 were highly pathogenic to garlic as compared with isolates No.1,4 and 5.
Protein of six isolates of S. cepivorum was compared by polyacrylamide gel electrophoresis (PAGE) and sodium dodecyel sulfate-polyacrylamide gel electophoresis (SDS-PAGE). Protein profiles separated by PAGE, isolate No. 1 showed the highest number of bands (20 bands), while isolate No. 4 showed the lowest number (15 bands). The number of bands of other isolates was 16 or 17 bands. Protein profiles separated by SDS-PAGE, isolate No. 5 showed the highest number of bands (19 bands) while isolate No. 3 showed the lowest number of bands (6 bands). The other isolates showed a number of bands ranged from 13 to 17 bands. On the basis of electrophoretic dissimilarities among protein banding paterns, isolates were grouped by claster analysis and the results were experessed as phenograms. Grouping the isolates based on PAGE analysis was associated with geographic of isolates,however, grouping the isolates based on SDS-PAGE was associated with virulence of isolates

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

النمط أو المحتوي البروتيني وعلاقته بالشدة المرضية للفطر Sclerotium Cepivorum المسبب لمرض العفن الأبيض في الثوم

Authors [العربیة]

  • فراج سعيد 1
  • قناوى عبدالمنعم 2
  • مدحت عبدالمجيد 3
  • سيد فواز 4
1
2
3
4
Abstract [العربیة]

تم في هذه الدراسة عزل ستة عزلات من فطر Sclerotium Cepivorm من نباتات ثوم مصابة بمرض العفن الأبيض. جمعت من محافظات المنيا ، أسيوط وسوهاج. إجراء اختبار القدرة المرضية للعزلات علي نباتات الثوم. ووجد أن هناك تباين في القدرة المرضية للعزلات حيث تراوحت من عالية للعزلات2و3و6 إلي ضعيفة للعزلات5.4.1 .
كما أجريت دراسة مقارنة لأنواع البروتينات المستخلصة من ستة عزلات للفطر المختبر باستعمال تقنية التفريد الكهربي للبروتين الخام أو المفكك باستعمال مادة صوديوم دوديسيل سلفيت وقد أظهر التحليل الكهربي للبروتين الخام اختلاف العزلات فيما بينها من حيث عدد حزم البروتين في كل عزلة حيث احتوت العزلة رقم 1 علي 20 حزمة من البروتين الخام وأن العزلة رقم 4 احتوت علي 15 حزمة من البروتين وأن باقي العزلات تراوحت من 16 إلي 17 حزمة. وعند فصل البروتين بواسطة مادة صوديوم دودسيل سلفيد اختلفت العزلات من حيث عدد حزم البروتين حيث وجد أن العزلة رقم 5 احتوت علي 19 حزمة من البروتين وأن العزلة رقم 3 احتوت علي 6 حزم بروتين وأن باقي العزلات تراوحت من 13 إلي 17 حزمة .
استعمل التحليل العنقودي لتصنيف هذه العزلات بناء علي ما بينها من درجات تباين في أنماط البروتين وتم التعبير عن هذه النتائج في صورة فينوجرام . أظهرت الدراسة أن أنماط البروتين الخام كانت صالحة لتمييز عزلات الفطر من حيث موقعها الجغرافي أو مصدر العزل وأن أنماط البروتين المفكك يصلح لتمييز عزلات الفطر ذات القدرة المرضية العالية أو الضعيفة .