Effect of Different Nitrogen Fertilizer Sources on Vegetative Growth, Nutrient Status and Fruiting of Balady Mandarin Trees.

Document Type : Original Article

Authors

1 Horti. Dept., Fac. Agric., Assiut Univ., Assiut, Egypt

2 Horti. Dept., Fac. Agric., El-Azhar Univ., Assiut, Egypt

3 Horti. Dept., Fac. Agric., South Valley Univ., Qena, Egypt.

Abstract

This investigation was carried out in the experimental orchard, Faculty of Agriculture, Assiut University, Egypt, to study the influence of slow release N, organic and bio-form fertilizers on growth vigour and fruiting of Balady mandarin trees during 2006, 2007 and 2008 seasons.
The experiment was arranged in a randomized complete block design with three replications, using a tree as an experimental unit and it consisted of 7 treatments.  Fast release nitrogen fertilize was added at three equal doses in March, May and August, while the slow-release N, and bio-fertilizers were applied once at the start of spring growth.
The obtained results could be summarized as follow:
-    The application of slow release N and other three fertilizers once a year surpassed the application of fast release (mineral) N in improving shoot and leaf traits.
-    The slow release-N fertilizer and organic, bio and inorganic forms (three forms) significantly increased N, P and K contents of leaves as well as the total carbohydrates and C/N ratio of shoots compared to using the fast release-N fertilizer.
-    The fertilization using either 80% of the recommended N dose as slow release-N or other three forms would achieve a beneficial improvement to vigour and nutrient status of the trees.
-    The use of slow release-N fertilizer and either bio-fertilization or organic and bio-forms plus mineral-N form increased the yield and improved the fruit quality of Balady mandarin trees.
-    No significant influence was detected on such traits due to rising the slow release-N from 80 to 100% of the recommended N dose (RND).
It is evident from the foregoing results that using either 80% of the RND as a slow release-N fertilizer or other three fertilization forms improved the

tree nutrient status, yield and fruit quality. In addition, it minimized the production costs and environmental pollution which could be occurred by excess of chemical fertilizers

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تأثير مصادر مختلفة من الأسمدة النيتروجينية على النمو الخضرى والحالة الغذائية وإثمار أشجار اليوسفى البلدى

Authors [العربیة]

  • عبدالفتاح الصالحى 1
  • حسن عبدالجليل 1
  • احمد عبدالعال 2
  • منتصر محمد على 3
1
2
3
Abstract [العربیة]

أجريت هذه الدراسة خلال ثلاثة مواسم متتالية 2006 ، 2007 و 2008 بمزرعة كلية الزراعة جامعة أسيوط – مصر لدراسة تأثير إضافة الأسمدة بطيئة التحلل أو خليط من الأسمدة العضوية والحيوية وسريعة الذوبان على النمو الخضرى والحالة الغذائية والمحصول وخصائص الثمار فى أشجار اليوسفى البلدى مقارنة بإضافة الأسمدة المعدنية سريعة الذوبان فقط . حيث تم إضافة الأسمدة سريعة الذوبان على ثلاثة دفعات فى مارس ومايو وأغسطس بينما أضيفت الأسمدة بطيئة التحلل أو الحيوية دفعة واحدة فى بداية الربيع .
وقد أظهرت النتائج ما يلى :
-          أعطت الأسمدة البطيئة التحلل أو خليط الأسمدة ( العضوية + الحيوية + سريعة الذوبان) زيادة جوهرية فى صفات النمو الخضرى ومساحة الأوراق مقارنة بالأسمدة سريعة الذوبان فقط .
-          أدى التسميد بالأسمدة بطيئة التحلل أو خليط الأسمدة إلى زيادة مؤكدة فى نسبة العناصر الغذائية (NPK) بالأوراق وكذلك نسبة النيتروجين والكربوهيدرات ونسبة الكربوهيدرات إلى النيتروجين بالأفرع مقارنة باستخدام الأسمدة المعدنية سريعة الذوبان فقط .
-          سبب التسميد بالأسمدة بطيئة التحلل أو خليط الأسمدة زيادة جوهرية فى إنتاجية أشجار اليوسفى البلدى مقارنة باستخدام الأسمدة المعدنية سريعة الذوبان فقط .
-          أعطى استخدام الأسمدة بطيئة التحلل أو خليط الأسمدة محصول عال ذو صفات ثمرية جيدة مقارنة بالأسمدة المعدنية سريعة الذوبان .
-          عدم وجود فروق جوهرية فى الصفات المقدرة نتيجة التسميد بمعدل 100% أو 80% من الأسمدة بطيئة التحلل .
من نتائج هذه الدراسة يمكن التوصية باستخدام الأسمدة بطيئة التحلل بمعدل 80% أو خليط من الأسمدة (50% عضوى + 10% حيوى + 20% معدنى سريع الذوبان) . حيث يؤدى ذلك إلى تحسين النمو والحالة الغذائية للأشجار مع إنتاج محصول عال ذو خصائص ثمرية جيدة فضلاً عن تقليل تكاليف التسميد والتلوث الناشئ عن زيادة الأسمدة المعدنية وإمكانية إنتاج ثمار يوسفى عضوياً.