Determination of Phenolic compounds, Antimicro-bial activity and Antioxidant Potential of Volatile Extracts Isolated from Various Spices

Document Type : Original Article

Author

Department of Medical Support, AL Karak university college, Al-Balqa Applied University, Jordan

Abstract

Plants are potentially useful sources of aromatic, phenolic, antimicrobial and antioxidants compounds.  The total aromatic contents, phenolic compounds and antioxidant activities of extracts from four aromatic plants (Cinnamomum zeylan blume, Eiettaria Cardamorum motan, Citrus Aurantium l and Galanga Galangal Alpinia officinarum) have been determined. Antibacterial activity was assayed against a variety of human pathogenic bacteria (Escherichia coli, Bacillus subtillus and Altеrnaria tenuis) and antifungal activity was assayed against Penicillum chrysogenum by Disc Diffusion Method.
Cinnamomum zeylan blume had the highest phenolic contents and the highest content of total volatile components. Tannins, Vit. E, Carotene and Vit. C  recorded the highest values ( 300.2  mg  / 100 ml sample,  0.95 micro Mol/ ml sample , 0.21 mg/ 100 ml sample and 7.2 mg/ 100 ml sample) for Citrus  Aurantium l, Cinnamomum zeylan blume, Eiettaria Cardamorum motan and Citrus  Aurantium l ; respectively. Galanga Galangal Alpinia officinarum recorded the lowest values in all components.  These extracts showed good activity against the growth of food pathogenic Bacteria (Esherichia coli and Bacillus subtilis).  The four extracts did not inhibit an Altеrnaria tenuis or Penicillum chrysogenum.
The results of this study showed that (Cinnamomum Cassia blume, Eiettaria Cardamorum maton, Citrus Aurantium l and Alpinia officinalis L) extracts can be used as natural antimicrobial and antioxidant agents

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تقدير المركبات الفينولية ، والنشاط المضاد للميكروبات ومضادات الأكسدة في المستخلصات المتطايرة المعزولة من التوابل المختلفة

Author [العربیة]

  • ساطع ياسين أحمد الضلاعين
جامعة البلقاء التطبيقية- الاردن
Abstract [العربیة]

تعتبر النباتات مصادر مفيدة للمركبات العطرية والفينولية،المضادة للميكروبات وكذلك  المضادة للأكسدة .وقد تم تقدير المحتوى الكلي للمركبات العطرية والفينولية، وكذلك النشاط المضاد للاكسدة في مستخلصات اربعة انواع من النباتات العطرية شائعة الاستخدام بالاردن. كذلك تم تقدير النشاط المضاد للبكتيريا المرضية والمضاد للفطريات.
وقد أظهرت النتائج ان نبات القرفة إحتوى على أعلى نسبة من المواد الفينولية وكذلك أعلى نسبة من المركبات المتطايره الكلية . وقد سجلت نسبة كل من التانينات ، فيتامين E  ،والكاروتين ،
وفيتامين C أعلي قيم في العينات موضع الدراسة ، عدا عينات الخولجان التي سجلت أدني قيم لكافة المكونات .
أظهرت المستخلصات النباتية موضع الدراسة نشاطا جيدا ضد البكتريا المرضية ، بينما لم يكن لها تأثير مضاد لنشاط الفطريات .
وقد أوضحت الدراسة أن المستخلصات النباتية المستخدمة في الدراسة يمكن أن تستعمل كمضادات طبيعية للميكروبات المرضية ، وكذلك كمضادات أكسدة طبيعية للأغذية .