An Economic study of winter tomato production in Asyut Governorate

Document Type : Original Article

Authors

1 Chief Researcher , Agricultural Economy Researches Institute

2 Researches , Agricultu Economy Researches Institute

Abstract

Tomato is a major vegetable crop needed to be consumed by humans whether fresh , or within food ingredients .
The study problem is confined to the production difficulties , and quality . In turn , they influence the return on tomato production and – consequently – the cultivated area . The study aims to highlight the economic aspects of the tomato crop production in Asyut Governorate . The study was concluded a number of results. 
      The major factors influencing tomato crop production in Asyut Governorate , both in old and new lands , are : human labor , natural fertilizers , azotic fertilizers , potassium fertilizers , as well as the amount of seeds for new lands .
The production elasticity for such item was 0.275 , 0.170 , 0.984  and 0.108 respectively . The economic efficiency for azotic fertilizers was more distinguished than other items in both the old and the new lands with 16.99  and 15.78 respectively .
     It was shown that the revenue total cost ratio for winter tomato was 2.07 and 2.092 for old and new lands respectively , whereas the net revenue total costs ratio was 1.07 for old lands , and 1.09 for new lands .
      It was also shown that the lake of improved seeds in proper times is the primary problem encountered by tomato farmers in old lands . Soil weakness and need for fertilizers was the main problem for new lands .

Main Subjects


Article Title [العربیة]

دراسة اقتصادية لإنتاج محصول الطماطم الشتوى بمحافظة أسيوط

Authors [العربیة]

  • اسماء عيد 1
  • باسم حنا 2
1 Chief Researcher , Agricultural Economy Researches Institute
2 Researches , Agricultu Economy Researches Institute
Abstract [العربیة]

      يعتبر محصول الطماطم أحد الزروع الخضرية الغذائية الغنية بالإملاح والفيتامينات اللازمة للاحتياجات البشرية ، وترجع أهمية الطماطم فى الزراعة المصرية إلى كونها أحد المحاصيل الخضرية الرئيسية التى يتم استهلاكها فى صورة طازجة أو مصنعة كغذاء رئيسى لشطر كبير من السكان . و يحتل محصول الطماطم الشتوى المركز الأول بين أنواع الخضر المختلفة سواء من حيث المساحة المزروعة او حجم الإنتاج الكلى حيث بلغ متوسط مساحة محصول الطماطم الشتوى حوالى 34.49% من إجمالى مساحة الخضر على مستوى الجمهورية والبالغ نحو 603618 فدان ، وحوالى 78.16% من إجمالى مساحة الخضر فى محافظة أسيوط والبالغ نحو 16338 فدان وذلك فى عام 2011 ، فى حين بلغ متوسط الإنتاج حوالى 51.25% من حجم الإنتاج الكلى للخضر على مستوى الجمهورية والبالغ نحو 6804026 طن ، وحوالى 83.26% من حجم الإنتاج الكلى للخضر فى محافظة أسيوط  والبالغ نحو 251410 طن لنفس العام ، كما ترجع أهميتها أيضاً إلى مساهمتها فى إجمالى حصيلة الصادرات الزراعية المصرية بصفة عامة ، وحصيلة صادرات الزروع الخضرية بصفة خاصة ، ويحظى محصول الطماطم باهتمام كبير سواء من جانب الدولة أو من جانب الزراع ويعزى ذلك إلى كونه من محاصيل التكثيف الزراعى ذات العائد السريع من ناحية ، ومن ناحية أخرى كونها من محاصيل الخضر الإستراتيجية التى تستهدف الأمن الغذائى لمواجهة الزيادة السكانية المضطردة .