The Occurrence of nitrate in Milk and Some Dairy Products

Document Type : Original Article

Author

Special Food Department - Food Technology Research Institute. Agricultural Research Center (ARC) .

Abstract

45 of raw milk samples and 58 samples of soft cheese in Assiut vicinity were investigated. The mean levels in raw milk samples were 52.87±26.947 and 70.48 ±29.854 mg/l respectively, for samples collected during cold and warm months.
      Kareish cheese of street vendors and from Arab-Elmadabigh region, where sewage water is used for irrigation and drinking of animals, contained 67.143 (22.0 -132.0), and 103.2(50.0-228.0) mg/l of nitrate, while Lab white soft cheese contained 75.57 (zero – 120.0) mg/l . The high level of nitrate content in both raw milk and soft cheese was much higher than the national and international recommended levels which lead to nitrosamines formation which constitutes a hazard to human health. Thus the use of such preservatives in milk and cheese must be strictly controlled to prevent the possible formation of the carcinogenic nitrosamines.

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تواجد النترات فى اللبن و بعض منتجات الألبان

Author [العربیة]

  • طارق حمدى محمد
قسم الأغذية الخاصة - معهد بحوث تكنولوجيا الأغذية – مركز البحوث الزراعية.
Abstract [العربیة]

تم اختبار تلوث اللبن الخام وبعض منتجات الألبان فى بعض مناطق محافظة أسيوط  بالنترات فى 45 عينة من اللبن الخام و 58 عينة من الجبن الأبيض الطرى  .حيث وجد ان مستوى النترات  فى  اللبن الخام خلال أشهر السنة الباردة و الدافئة  يعادل 26.947± 52.87 و 29.854± 70.48 جزء في المليون على الترتيب وان هناك فروق معنوية بين عينات اللبن خلال الأشهر الدافئة و الباردة و قد اعزى وجود مستويات عالية من النترات فى عينات اللبن لاحتمال وجود  تلوث للمياه وا للأعلاف المستخدمة فى سقاية وتغذية  الحيوان – إضافة للاستخدام المفرط للأسمدة و المخصبات الزراعية   .                      
     اما بالنسبة للجبن القريش سواء المباع بالأسواق او ذلك المنتج فى منطقة عرب المدابغ حيث يتم استخدام مياه الصرف الصحى الغير معالجة فى الرى و سقاية الحيوان  فوجد ان متوسط  مستوى النترات به 67.143 (22الى 132 ملليجرام/ لتر ) و 2 ,103  ( 50الى 228 ملليجرام /لتر ) على نفس الترتيب . بينما كان مستواه فى الجبن الأبيض الدمياطى المصنع فى المعمل – قسم الالبان – كلية الزراعة- جامعة أسيوط 57, 75 (صفر الى 228 ملليجرام/ لتر ) وان هناك فروق معنوية جدا بين المجموعات الثلاث راجع لاحتمال حدوث تلوث للمياه و الأعلاف المستخدمة فى سقاية وتغذية  الحيوان واستخدام مياه الصرف الصحى و الزراعى الغير معالجة  كما  فى منطقة عرب المدابغ  .   

Keywords [العربیة]

  • قسم الأغذية الخاصة - معهد بحوث تكنولوجيا الأغذية
  • مركز البحوث الزراعية