Effect of Etherl and calcium chloride on tomato fruit maturation cultivar (Falcato) under room temperature

Document Type : Original Article

Author

Faculty of Agriculture, University of Tripoli, Libya

Abstract

The present study was carried out during spring season 2010 to evaluate the effect of Etherl solution of 1000ppm in the first experiment on the maturation of tomato fruit cultivar ((Falcato) in room temperature. the first was treated by immersion in Etherl and without immersion .The results of this experiment was indicated that treating the fruit with Etherl without immersion was better for coloration of the fruit and combined with less fruit loss. In the second experiment the fruit was treated with Etherl with the same concentration without immersion and a treatment with calcium chloride (4%) solution with immersion and, and a treatment with water only (control). The results of the second experiment indicated treating tomato fruits of this variety with also without immersion also reduced fruit loss weight and gave better coloration in compression with other treatment. In addition, treating fruit with Etherl without immersion decreased fruit firmness and increased TSS in contrast the acidity of the fruit, that means that Etherl treatment shortened the period of fruit ripening.    

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تأثير الايثرل (ِ ( Etherl وكلوريد الكالسيوم على الانضاج لثمار الطماطم صنف فالكاتو (Falcato) تحت درجة حرارة الغرفة

Author [العربیة]

  • فاطمة العجيلى
Faculty of Agriculture, University of Tripoli, Libya
Abstract [العربیة]

أجريت هذة الدراسة خلال فصل الربيع 2010  لمعرفة تأثير محلول الايثرل بتركيز 1000جزء في المليون في تجربة أولى على إنضاج ثمار الطماطم صنف فالكاتو(Falcato) صناعيا  في درجة حرارة الغرفة حيث عوملت الثمار بالغمر و بدون غمر بالايثرل (ليتصاعد غاز الايثلين). وقد افادت النتائج من التجربة الاولى أن المعاملة بدون غمر قد أعطت تلون أحسن مع فقد اقل في الوزن.  و بما أن نتائج التجربة الأولى قد بينت تفوق المعاملة بدون غمر فقد استعملت هذه المعاملة في التجربة الثانية  بالإضافة إلى معاملة الثمار بكلوريد الكالسيوم بتركيز 4% . وقد أشارت النتائج إلى أن الايثرل بتركيز  1000 جزء في المليون (بدون غمر) أعطى اقل فقد في الوزن  واحسن تلون في الثمار مقارنة بالشاهد   والمعاملة بالكالسيوم منفرد  اومخلوط مع الايثرل ، كما ان المعاملة  با الايثرل بدون غمر ادت  الى زيادة ليونة الثمار و المواد الصلبة الذائبة الكليه مقابل انخفاض في حموضة الثمار اى ان الايثرل اسرع من نضج الثمار.  
الكلمات الدالة: صنف الطماطم (فالكاتو)، الايثرل ، كلوريد الكالسيوم