An economic study of the most important agricultural practices affecting the production of wheat and maize in Assiut Governorate

Document Type : Original Article

Authors

1 Faculty of Agriculture - Assiut University

2 Department of Agricultural Economics - Faculty of Agriculture - Assiut University

3 master student

Abstract

The study aimed to identify the most important agricultural practices affecting the economic variables of wheat and maize crops in Assiut Governorate, as well as estimate  the production  and  cost functions in order to maximize economic and production efficiency of wheat and maize crops 

Main Subjects


Article Title [العربیة]

دراسة إقتصادية لأهم الممارسات الزراعية المؤثرة على إنتاج محصولي القمح والذرة الشامية بمحافظة أسيوط

Authors [العربیة]

  • دالیا الشویخ 2
  • طلعت اسماعيل 2
  • نجوى رجب أحمد داود 3
1 كلية الزراعة – جامعة أسيوط
2 قسم الاقتصاد الزراعي – كلية الزراعة – جامعة أسيوط *
3 طالبة دراسات عليا**
Abstract [العربیة]

يعتبر محصولي القمح والذرة الشامية من محاصيل الحبوب الغذائية الهامة في مصر ، لما لهما من مكانه ملموسة في المقتصد الزراعي المصري سواء من حيث إسهامها في إجمالي الدخل الزراعي من ناحية وإجمالي المساحة المزروعة منهما من ناحيه أخرى ، هذا فضلاً عن استيعابهما لجانب كبير من العمالة الزراعية ومشاركتهما في العديد من الصناعات الغذائية الهامة بالإضافة إلى اعتبارها المكون الرئيسي لغذاء الشعب المصري ، فالقمح محصول إستراتيجى يمثل الغذاء الرئيسي لسكان كل من الريف والحضر ، هذا إلى جانب اعتماد الكثير من الصناعات الغذائية والعجائن على القمح ودقيقه .