Genetic Analysis and Expected Response to Selection for Some Agro-nomical and Juice Quality Traits in Sugarcane (Saccharum officinarum L.)

Document Type : Original Article

Abstract

In the present investigation, 12 diverse genotypes of sugarcane (Saccharum officinarum L.) were studied to assess their genetic potential for yield, yield contributing characters and juice quality traits. The mean squares of years, genotypes and their interaction were highly significant in all studied traits, except years and interaction of stalk diameter. The phenotypic and genotypic coefficient of variation (GCV and PCV) was moderate to high for stalk height, stalk weight, number of stalks/m2, cane yield, sugar yield, and reducers %. Low values of GCV and PCV were found in stalk diameter, recoverable sucrose %, Brix (%), Pol %, Purity (%) and Fibers %, which indicating lower variability in these traits. Maximum genetic gain along with high heritability was observed for stalk height, cane yield, stalk weight, and sugar yield. Reducers% showed high genetic gain and moderate heritability while, number of stalks/m2 showed moderate genetic gain and heritability estimates. High amount of heritability associated with low to moderate genetic gain were observed for Purity% and stalk diameter. Low genetic gain with moderate amount of heritability were observed for recoverable sucrose %, Brix%, Pol%, and Fibre%.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

التحليل الوراثي والاستجابة المتوقعة للانتخاب لبعض الصفات المحصولية وجودة العصير في قصب السكر

Abstract [العربیة]

استخدم في هذه الدراسة 12 صنف من قصب السكر لتقييم امكانياتهم الوراثية للمحصول والصفات المرتبطة به وكذلك صفات جودة العصير. وجدت اختلافات عالية المعنوية بين كل من السنين والتراكيب الوراثية وكذلك التفاعل بينهما في جميع الصفات المحصولية فيما عدا متوسطات تباين السنين والتفاعل بين السنين والتراكيب الوراثية كانت غير معنوية في صفة قطر العود. اظهر معامل الاختلافات الوراثية ومعامل الاختلافات المظهرية قيم متوسطة لصفات طول ووزن العيدان ، عدد العيدان لكل متر مربع ، محصول القصب ، محصول السكر. بينما كانت معاملات الختلافات الوراثية والمظهرية ذات قيم منخفضة في صفات قطر العود ، نسبة السكر النظري ، بركس% ، نسبة الحلاوة ، نسبة النقاوة ، نسبة الالياف مما يدل علي وجود اختلافات قليلة في هذه الصفات. اقصي نسبة استجابة للانتخاب مع اكبر قيم لمعامل التوريث لوحظت في صفات طول ووزن العود ، محصول القصب ومحصول السكر. اظهرت نسبة مختزلات السكر استجابة عالية للانتخاب وقيمة متوسطة لمعامل التوريث بينما اظهرت صفة عدد العيدان لكل متر مربع قيم متوسطة لكل من الاستجابة للانتخاب ومعامل التوريث. لوحظ وجود قيم عالية لمعامل التوريث مع استجابة منخفضة الي متوسطة للانتخاب في نسبة نقاوة العصير وقطر العود. بينما وجدت استجابة منخفضة للانتخاب مع قيم متوسطة لمعامل التوريث في صفات نسبة السكر النظري ، بركس% ، نسبة الحلاوة والالياف.