An Economic Study of Different Patterns of Fish Consumption in Urban & Rural Egypt

Document Type : Original Article

Author

Researcher - Agricultural Economics Research Institute

Abstract

A study of consumption of the important things to plan economic development policies at both national and commodity, also knowledge of the average per capita consumption of the commodity is an indicator to know if it gets on the needs of adequate food or not ? Lies only examples of the study in the lack of fish in sufficient quantities throughout the year and thus excessive prices, although it is a source of protein. Also, is one of the alternatives to red meat, which have increased their prices by the budget can not be a large segment of families.

Main Subjects


Article Title [العربیة]

دراسة اقتصادية لتباين الأنماط الاستهلاكية للأسماك في ريف وحضر مصر

Author [العربیة]

  • جيهان عبد المعز محمد
باحث – معهد بحوث الاقتصاد الزراعي
Abstract [العربیة]

       تعد دراسة الاستهلاك من الأمور الهامة لتخطيط سياسات التنمية الاقتصادية على المستويين القومي والسلعي. فهي أساسية لمعرفة المتاح للتصدير أو المطلوب للاستيراد من سلعة ما ، كما أن معرفة متوسط استهلاك الفرد من السلعة يعتبر مؤشراً لمعرفة ما إذا كان يحصل على احتياجاته الصحية من عدمه كما أن مقارنة هذا المتوسط بمثيله في الدول الأخرى يبرز إلى حد ما طبيعة اقتصاد هذا المجتمع ومدى تقدمه أو تخلفه. كما أن دراسة استهلاك المجموعات الدخلية والإنفاقية يساعد في التعرف على خط الفقر. وقد حدث في الفترة الأخيرة تغيرات في الاستهلاك الفردي للسلع مرجعة إما إلى عوامل اقتصادية مثل التغير في الدخول أو إلى عوامل ديموجرافية مثل (حجم الأسرة – مستوى تحضر المجتمع – نسبة التعليم) كذلك إلى التغيرات المهنية والوظيفية.