Chemical Studies on The Colostrum

Document Type : Original Article

Authors

1 Dept. Dairy Science, Food Technology Research Institute, Agricultural Research Center, Giza

2 Dairy Science Department, Fac. of Agric. Assiut Univ

3 Dept. Dairy Science, Fac. Agric., Assiut Univ., Assiut , Egypt

Abstract

42 Friesian cow's and Egyptian buffalo's colostrum samples were collected from six animals (three cows and three buffaloes) through seven days after parturition. These samples were analysed chemically. The gross composition and some minerals constituents were determined, tabulated and discussed

Main Subjects


Article Title [العربیة]

دراسات كيماوية على السرسوب

Authors [العربیة]

  • شيماء صادق 1
  • نور الهدى محمود حنفى 2
  • محمد فهمي 3
  • أحمد حسانين 1
1 مركز البحوث الزراعية, معهد بحوث تكنولوجيا الاغذية, الجيزة
2 قسم علوم وتکنولوجيا الالبان - کليه الزراعة - جامعه اسيوط
3 قسم علوم و تكنولوجيا الالبان, كلية الزراعة, جامعةاسيوط.
Abstract [العربیة]

على مدار سبعة ايام بعد الولادة تم تجميع اثنان واربعون عينة من سرسوب ستة حيوانات (ثلاثة من الابقار, ومثلهم من الجاموس), وقد جرى تحليل هذه العينات كيماويا حيث وجد ان متوسط قيم مكونات السرسوب المختلفة كانت في تناقص تدريجي طوال هذه الايام السبعة (الحموضة, الكثافة النوعية, الدهن, الجوامد الكلية, الجوامد اللادهنية, البروتين الكلي, الرماد) وذلك على عكس قيم الرقم الهيدروجيني (الـpH ) وكذلك الكازين التي كانت تزداد مع تقدم ايام حليب السرسوب, وذلك لكلا نوعي السرسوب البقري (فريزيان) وايضا الجاموسي.