Effect of Spraying with Amino Acids, Yeast, and Some Plant Extracts on Fruiting of Sewi Date Palm

Document Type : Research papers

Authors

Pomology Department, Faculty of Agriculture, Assiut University, Egypt.

Abstract

This study was conducted to evaluate the impact of bio-fertilization with amino acids (500 and 1000 ppm), active dry yeast (5.0 and 10.0 g/L), and plant extracts as turmeric (500 and 1000 ppm) and cinnamon (500 and 1000 ppm) on yield and fruit quality of Sewi date palm during 2019 and 2020 seasons. All treatments were foliar sprayed twice, one month after pollination at Hababouk stage and two months later in Khalal Stage. The experiment was arranged in a randomized complete block design (RCBD) including nine treatments with ten replications of one bunch each. Data showed that all treatments had a positive effect on improving all studied characteristics under the investigation. Among treatments, foliar application of active dry yeast at 5.0 or 10.0 g/L significantly induced the best results for improving the yield and fruit attributes in terms of bunch weight (kg/palm), fruit retention percentage, fruit weight, fruit volume, pulp percentage, fruit length, fruit diameter, fruit shape index, total sugar percentage, reducing sugar percentage, and non-reducing sugar percentage during the two seasons of the study. Turmeric extract also was shown to be the best second treatment followed by amino acids then cinnamon extract. Hence, it could be concluded that spraying with amino acids, yeast, turmeric extract, and cinnamon extract can be used effectively on enhancing yield and fruit value of Sewi date palm.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تأثير الرش بالأحماض الامينية والخميرة وبعض المستخلصات النباتية على إثمار نخيل البلح السيوي

Authors [العربیة]

  • اسلام محمود عبد العزیز عبد العال القاضي
  • مروة طلعت المهدي
  • محمد مجدي العقاد
  • رأفت أحمد على مصطفى
قسم الفاكهة - کلية الزراعة - جامعة أسيوط - مصر
Abstract [العربیة]

أجريت هذه الدراسة خلال موسمي 2019 و2020 على نخيل البلح السيوي المزروع بمزرعـة كلية الزراعة جامعة أسيوط بهدف دراسـة تـأثير رش الأحمـاض الأمينية والخميرة الجافة ومستخلص القرفة والكركم على المحصول وخصائص الثمار. وقد تم الرش مرتين خلال موسم النمو. وتوضح النتائج الآتي: -
أدت جميع المعاملات إلي زيادة جوهرية في وزن السباطة ونسبة العقد النهائي ووزن المحـصول وخصائص الثمار مقارنة بأشجار الغير مرشوشة (الكنترول).
تم الحصول علي أعلي نسبة في العقد النهائي وزن للسباطة وبالتالي أعلي وزن للمحصول عند الرش بالخميرة الجافة بتركيزي 10.5 جم/ لتر ويليه الرش بمستخلص الكركم بتركيز 500 ppm.
أدت جميع المعاملات إلي زيادة معنوية في وزن الثمرة وحجم الثمرة والنسبة المئوية للحم وطول وعـرض الثمرة وسجلت أعلي القيم عند الرش بالخميرة الجافة بتركيز ١٠ جم/ لتر.
أدت جميع المعاملات تحسنا ً ملحوظا ً في الصفات الكيميائية للثمار حيث زادت نسبة المواد الصلبة الذائبة الكلية والسكريات في الثمار وتقـل النـسبة المئويـة للحموضـة الكليـة والتانينات بالثمار وكانت أفضل المعاملات هي الرش بالحمض الأمينـي بتركيـز ٥ جم/لتر.
من نتائج هذه الدراسة يمكن التوصية برش أغاريض نخيل البلح الـسيوي مرتين أثناء موسم النمو بالخميرة الجافة أو مستخلص الكركم وذلك للحصول على محصول عال ذو خصائص ثمريه جيد.

Keywords [العربیة]

  • أحماض أمينية
  • قرفة
  • نخيل
  • كركم
  • خميرة