Exploring Egyptian Youth’s Awareness towards Food Waste

Document Type : Original Article

Author

Department of Agricultural Economics, Faculty of Agriculture, Fayoum University, Egypt.

Abstract

Decreasing food waste (FW) came to be an urgent need to achieve sustainable food ‎systems transformation. Measuring the youth’s awareness towards FW represents an important ‎action to design an effective strategy intervention that aims reduction the percentage of FW. The ‎purpose of this paper is to explore the knowledge of youth regarding FW as well as identify ‎factors influencing this knowledge. To achieve the aim of this study, the primary data have been collected from 430 students at ‎Fayoum University, Egypt. The binary logistic regression (BLR) model was employed to ‎identify factors influencing FW knowledge among youth. Results showed that age, residence ‎place, and knowledge of social, economic and environmental impacts of food waste are significantly influencing knowledge about FW. The current results concluded and highlighted the ‎importance of designing an educational curriculum at universities including FW and sustainable ‎consumption concepts. So, youth’s skills-building interventions through campaigns should be ‎regularly held to promote ‎changing norms and attitudes toward less FW and responsible ‎consumption behaviour to ‎accelerate the sustainable agri-food systems transformation in ‎developing countries.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

استکشاف وعي الشباب المصري تجاه هدر الطعام

Author [العربیة]

  • محمد عبد الحميد أحمد
قسم الاقتصاد الزراعي، كلية الزراعة، جامعة الفيوم، مصر
Abstract [العربیة]

أصبح تقليل هدر الطعام حاجة ملحة لتحقيق التحول المستدام للنظم الغذائية. ويمثل قياس وعي الشباب تجاه هذه القضية إجراءً هامًا لتصميم تدخل إستراتيجي فعال يهدف إلى تقليل النسب المئوية في هدر الطعام. يهدف من هذا البحث الي استكشاف معرفة الشباب فيما يتعلق بالسيطرة على هدر الطعام وكذلك تحديد العوامل التي تؤثر على هذه المعرفة. ولتحقيق الهدف من هذه الدراسة، تم جمع البيانات الأولية من 430 طالب وطالبة بجامعة الفيوم، مصر. تم استخدام نموذج الانحدار اللوجستي الثنائي لتحديد العوامل التي تؤثر على معرفة الهدر الغذائي بين الشباب.
أوضحت أهم النتائج أن العمر ومكان الإقامة والمعرفة بالتأثيرات الاجتماعية والاقتصادية والبيئية لهدر الطعام تؤثر بشكل كبير على معرفة الشباب بقضية هدر الغذاء. هذا وسلطت النتائج الحالية الضوء على أهمية تصميم منهج تعليمي في الجامعات بما في ذلك مفاهيم هدر الغذاء والاستهلاك المستدام. لذا ينبغي بناء مهارات الشباب الجامعي من خلال الحملات بشكل منتظم لتعزيز تغيير مواقفهم وسلوكياتهم بشكل ايجابي نحو الاستهلاك المسؤول والمستدام لتسريع التحول المستدام لنظم الأغذية الزراعية في البلدان النامية.

Keywords [العربیة]

  • وعي الشباب
  • هدر الطعام
  • النموذج اللوجستي الثنائي