Economic Re-Allocation of agricultural resources in the production of food security crops To face the Russian- Ukrainian crisis and the global food crisis

Document Type : Original Article

Authors

Department of Economics and Agribusiness, Faculty of Agriculture, Alexandria University, Egypt.

Abstract

Egypt is the largest food importing country, as it imports most basic food commodities such as grains, oils and sugar, and is the largest importer of wheat in the world, as it imports about 12.8 million tons at a cost estimated at about 3.2 billion dollars in 2020, which represents about 71% of wheat consumption, which amounts to About 18 million tons, and it imports about 9 million tons of corn at a cost estimated at about 2 billion dollars, which represents about 56% of corn consumption, which amounts to about 16 million tons in 2020, in contrast to Egypt’s imports of oil, which amount to 97%, sugar and other basic food commodities. This leads to an increase in the value of imports, which negatively affects the Egyptian trade balance.
The objectives of the research were (1) to identify the Egyptian trade balance, (2) Egyptian imports of the most important agricultural commodities in 2020, (3) trade exchange between Egypt and each of Russia and Ukraine (4) a proposal for a crop installation that maximizes production to achieve a degree of self-sufficiency, (5) The extent to which the proposed cropping structure contributes to reducing the effects of the Russian-Ukrainian war.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

التوجيه الاقتصادي للموارد الزراعية في إنتاج محاصيل الأمن الغذائي لمواجهة الأزمة الروسية الأوکرانية والأزمة الغذائية العالمية

Authors [العربیة]

  • ياسمين صلاح عبد الرازق
  • محمد محمد الماحي
  • محمد على فتح الله
قسم الاقتصاد وإدارة الأعمال الزراعية، کلية الزراعة، جامعة الإسکندرية، مصر
Abstract [العربیة]

تبين من نتائج النموذج المقترح زيادة مساحة القمح بحوالي 247 الف فدان وهو ما يترتب عليه زيادة صافي العائد بحوالي790 مليون جنيه، و زيادة إنتاج القمح بحوالي 667 الف طن، مما يؤدي الى خفض الواردات المصرية من القمح وتوفير حوالي 163 الف دولار، کما تم زيادة مساحة الذرة البيضاء والصفراء بحوالي 217,6 الف فدان وهو ما يؤدي الى زيادة صافي العائد بحوالي 631 مليون جنيه ، وهو ما يترتب عليه زيادة إنتاج الذرة بحوالي 718 الف طن وخفض الواردات من الذرة بنفس المقدار وتوفير حوالي 151 الف دولار کما يخفض قدر من واردات زيت الذرة. کما زادت مساحة محصول فول الصويا وعباد الشمس والقطن بحوالي 74,9 الف فدان وهو ما يؤدي الى زيادة صافي العائد من کلاً منهما بحوالي 453 مليون جنيه، وزيادة الإنتاج من کلاً منهما بحوالي 108 الف طن، وهو ما يؤدي الى خفض الواردات من البذور الزيتية. کما زادت مساحة بنجر السکر بحوالي 22,1 الف فدان وهو ما يؤدي الى زيادة إنتاج سکر البنجر بحوالي 44,2 الف طن سکر، کما زادت مساحة البطاطس من کلا العروتين بحوالي 79,1 الف فدان وهو ما يترتب عليه زيادة الانتاج بحوالي 1028 الف طن وهو يزيد قيمة الصادرات بحوالي 483 مليون دولار، کما زادت مساحة الطماطم من کلا العروتين بحوالي 105,6 الف فدان مما يترتب عليه زيادة الانتاج منها بحوالي 1745 الف طن وهو ما يشجع على زيادة الصادرات مما يساهم في خفض العجز في الميزان التجاري بالإضافة إلى توفير النقد الأجنبي مما يساهم في دفع عملية التنمية.

Keywords [العربیة]

  • مشکلة الأمن الغذائي
  • البرمجة الخطية
  • الأزمة الغذائية العالمية
  • توجية الموارد
  • المحاصيل الغذائية