Effect of Pollinator Strands Number on Fruit Set, Bunch Weight and Fruit Quality of “Sewy” Date Palm

Document Type : Original Article

Authors

1 Pomology Department, Faculty of Agriculture, Assiut University, Egypt.

2 Agricultural Research Center, Shandaweel Island, Sohag, Egypt.

3 Horticulture Department, Faculty of Agriculture, New Valley University, Egypt.

Abstract

Pollination is important process for date palm in terms of their influence on fruit development, quality and yield, as well as the organization’s yearly tree bearing. The development of pollination technology, which results in a reasonable level of fruit set with the use of a small number of pollen grains, is necessary to improve the productivity of date palms, especially in arid conditions. This experiment was done on Sewy date palm for both progressive seasons 2020 and 2021 at Pomology department’s farm, Assiut Governorate, Egypt. The influence of strand number on fruit Physico-chemical properties was tested. Seven levels of pollination were applied as 2, 4, 6,8,10 and 12 strands/ inflorescences.
The results illustrated that the initial and final fruit set percentages, bunch weight and final crop/palm increased significantly by increasing pollination levels in both experimental seasons by treatment of 14 strands/inflorescence compared to the check treatment (8 strands/inflorescence), whereas; fruit, seed and pulp weight; TSS, acidity and sugars content decreased significantly by the same treatment (except for acidity in the 1st season and non-reducing sugars in the 2nd season).
Hence, it could be concluded that pollination with 14 male strands should be possible to gain an inclusive yield and quality and increase the efficiency of the pollination process of Sewy date palms.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تأثير عدد شماريخ الملقح على عقد الثمار، وزن السوباطة وجودة ثمار نخيل البلح السيوي

Authors [العربیة]

  • أحمد محمد محمد عبد الغنى 1
  • صباح محمد بدوى 2
  • عصام محمد عبد الظاهر رضوان 3
1 قسم الفاکهة - کلية الزراعة - جامعة اسيوط - مصر
2 مرکز البحوث الزراعية - جزيرة شندويل - سوهاج - مصر
3 قسم البساتين – كلية الزراعة – جامعة الوادي الجديد – مصر
Abstract [العربیة]

أجريت هذه الدراسة خلال موسمي 2021 و2020 بمزرعة الفاكهة، كلية الزراعة، جامعة أسيوط بهدف دراسة تأثير مستويات مختلفة من التلقيح على محصول وجودة ثمار البلح السيوي مقارنة بمستوى التلقيح لدى مزارعي أسيوط. تم اختيار 10 نخلات وترك 7 أغاريض على كل نخلة، وذلك لإجراء 7 مستويات مختلفة من التلقيح وهي: 2 شمراخ / اغريض، 4 شماريخ / اغريض، 6 شماريخ / اغريض، 8 شماريخ / اغريض، 10 شماريخ / اغريض، 12 شمراخ / اغريض و14 شمراخ / اغريض في كلا الموسمين.
اظهرت النتائج وجود زيادة معنوية في نسبة العقد الابتدائي والنهائي، وزن السوباطة ووزن المحصول النهائي / نخلة عند استخدام 14 شمراخ / اغريض مقارنة بالكنترول (8 شماريخ / اغريض)، بينما حدث نقص معنوي في وزن الثمرة، وزن البذرة، وزن اللب، معامل شكل الثمرة، المواد الصلبة الذائبة في الثمار، حموضة العصير (النقص غير معنوي في الموسم الاول)، نسبة السكريات الكلية والمختزلة وغير المختزلة (النقص غير معنوي في الموسم الثاني) باستخدام نفس المعاملة مقارنة بالكنترول. وعليه يمكن التوصية باستخدام 14 شمراخ / إغريض لتلقيح نخيل البلح السيوي لتحسين العقد وجودة الثمار تحت ظروف أسيوط.