Chemical Composition and Microbiological Quality of Camel Milk

Document Type : Original Article

Authors

1 Department of Dairy Science, Faculty of Agriculture, Assiut University, Egypt.

2 Botany and Microbiology Department, Faculty of Science, Assiut University, Egypt.

Abstract

So far, there has been little available literature regarding the quality and safety of consumed raw camel milk. Therefore, the present study aimed at examining some chemical composition and microbiological quality of camel milk. To achieve this aim, three batches of samples of camel milk were collected from various regions (Aswan; Qena; New Valley) undergoing chemical composition analyses and microbiological quality. The results showed that, the average values of acidity, density, moisture, total solids, total nitrogen, soluble nitrogen, total protein and fat were; 0.19%, 1.025 g/cm3, 87%, 13%, 0.417%, 0.080, 2.66 and 2.34 and 0.19%, 1.028 g/cm3, 85.5%, 14.5%, 0.458%, 0.082%, 2.92% and 3% and 0.17%, 1.033 g/cm3, 81%, 19%, 0.430%, 0.117%, 2.74% and 4.1% in the samples collected from Aswan, Qena and New Valley; respectively. Moreover, microbiological analysis revealed that, the average counts (Log cfu/ml) of total bacterial counts were 3.92, 3.20 and 3.70, While the average counts (Log cfu/ml) of lactic acid bacteria were 3.53, 3.37 and 3.64 in the samples collected from Aswan, Qena and New Valley; respectively. Furthermore, the coliform bacteria, Yeasts and Moulds counts, and clostridium count were not detected in all investigated samples.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

الترکيب الکيماوي والجودة الميکروبيولوجية للبن الإبل

Authors [العربیة]

  • حنان علي أحمد 1
  • على محمد عبد الرحيم 1
  • محمد عطية مهران 1
  • نور الهدى حنفي محمود 1
  • الحجاج احمد حسن 2
1 قسم علوم وتكنولوجیا الالبان، كلیة الزراعة، جامعة اسیوط.، مصر.
2 قسم النبات والمیكروبیولوجى، كلیة العلوم، جامعة اسیوط، مصر.
Abstract [العربیة]

حتى الآن ، لا يتوفر سوى القليل من الابحاث المتعلقة بجودة وسلامة لبن الإبل الخام المستهلك في مصر لذلك هدفت الدراسة الحالية إلى فحص بعض الخواص الكيميائية والجودة الميكروبيولوجية للبن الإبل ، ولتحقيق هذا الهدف تم جمع ثلاث دفعات من عينات لبن الإبل من مناطق مختلفة (أسوان ، قنا ، الوادي الجديد) خضعوا لتحليل التركيب الكيميائي والجودة الميكروبيولوجية، وقد ظهرت النتائج أن متوسط قيم الحموضة ، الكثافة ، الرطوبة ، المواد الصلبة الكلية ، النيتروجين الكلي ، النيتروجين الذائب ، البروتين الكلي والدهون كانت 0.19% ، 1.025 جم/سم3 ، 87% ، 13% ، 0.417% ، 0.080% ، 2.66% ، 2.4% في العينات المجمعة من محافظة أسوان ، 0.19% ، 1.028 جم/سم3 ، 85.5% ، 14.5% ، 0.458% ، 0.082% ، 2.92% ، 3% في العينات المجمعة من محافظة قنا ، 0.17% ، 1.033 جم/سم3 ، 81% ، 19% ، 0.430% ، 0.117% ، 2.74% ، 4.1% في العينات المجمعة من محافظة الوادي الجديد على التوالي ، وقد أظهر التحليل الميكروبيولوجي أن متوسط العدد البكتيري الكلي (لوغاريتم وحدة خلية ميكروبية/مل لبن) كان 3.92 و 3.20 و 3.70 ، بينما كان متوسط العدد (لوغاريتم وحدة خلية ميكروبية/مل لبن) لبكتيريا حمض اللاكتيك 3.53 و 3.37 و 3.64 في العينات المأخوذة من محافظة أسوان وقنا والوادي الجديد على التوالي ، علاوة على ذلك ، لم يتم الكشف عن بكتيريا القولون والخمائر والفطريات وبكتريا الـ Clostridium spp < /em>.  في جميع العينات التي تم فحصها. 

Keywords [العربیة]

  • حليب النوق
  • الترکيب الکيميائي
  • الجودة الميکروبيولوجية