Effect of Some Organic, Inorganic and Biofertilization Treatments on Fruiting of Early Sweet Grapevines

Document Type : Original Article

Abstract

During 2013, 2014 and 2015 seasons, Early sweet grapevines received N as 100% mineral N or as 25% to 75% mineral N with 12.5 to 37.5 % plant compost and Minia Azotene biofertilizer. The target was selecting the best ratio between different N sources.
Using N as 50 to 75% mineral N besides 12.5 to 25% plant compost and Minia Azotene biofertilizer gave the best results with regard to growth and yield. An obvious reduction on yield was observed with using N as 25% mineral N + 37.5% plant compost + 37.5 % Minia Azotene biofertilizer.
For improving yield of Early sweet grapevines, it is suggested to use N as 50% mineral N plus 25% plant compost and 25% Minia Azotene, for promoting physical and chemical characteristics of the berries, it is recommended to use N as 25% mineral N + 37.5 % plant compost + 37.5 % Minia Azotene biofertilizer.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تأثیر بعض معاملات التسمید العضوى والغیر عضوى والحیوى على الاثمار فى کرمات العنب الایرلى سویت

Abstract [العربیة]

خلال مواسم 2013 ، 2014  ، 2015 تم تسمید کرمات العنب الایرلى سویت بالنتروجین فى صورة 100% نتروجین معدنى أو فى صورة من 25 الى 75% نتروجین معدنى مع 12.5 الى 37.5 % کمبوست النبات والسماد الحیوى منیا ازوتین وکان الهدف اختیار أفضل نسبة من مصادر النتروجین المختلفة .
أدى استخدام النتروجین فى صورة من 50 الى 75% نتروجین معدنى بالاضافة الى 12.5 الى 25% کمبوست النبات والسماد الحیوى منیا أزوتین الى الحصول على أفضل النتائج بخصوص النمو وکمیة المحصول وکان هناک نقص واضح فى کمیة المحصول عند استخدام النتروجین بنسبة 25% نتروجین معدنى و 37.5% کمبوست النبات و 37.5% السماد الحیوى منیا أزوتین.

لأجل تحسین المحصول فى کرمات العنب الایرلى سویت فانه ینصح باستخدام النتروجین على اساس 50% نتروجین معدنى و 25% کمبوست النبات و 25% منیا أزوتین. ولأجل تحسین الخصائص الطبیعیة والکیمیائیة للحبات فانه ینصح باستخدام النتروجین على اساس 25% نتروجین معدنى و 37.5 % کمبوست کمبوست النبات و 37.5% السماد الحیوى منیا أزوتین.

Keywords [العربیة]

  • السماد الغير عضوى – العضوى والحيوى- العنب الايرلى سويت- کمية المحصول- خصائص الجودة للحبات