Nutritional Value of Farmed and Wild Quail Meats

Document Type : Original Article

Abstract

The aim of this study was to determine the proximate chemical composition, mineral content, amino acid composition and fatty acids profile in the breast meat of farmed young (6weeks) and spent (8months) Japanese quails as well as wild quail to compare the nutritional value of the meat. The results indicated an increment in protein, fat and caloric value by increasing the age of farmed birds. The wild quails meat was higher in protein, Fe, Zn levels compared to the farmed quail meats. The essential amino acids content recorded 37.09,36.05and39.30 g/100g protein for young, spent and wild quail breast meat; respectively. The predominant fatty acids in farmed Japanese quail meat were oleic, linoleic, palmitic and stearic whereas, it were oleic, vaccinic, palmitic and stearic in wild quail meat. Oleic acid, constituted more than one-third of fatty acids content of breast meat of all studied quail meat types. Quail meat should be taken into consideration due to the high oleic acid content which, associated with lowering the risk of cardiovascular disease.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

القیمة الغذائیه للحوم سمان المزارع والسمان البرى

Abstract [العربیة]

هدفت هذه الدراسة الى تقدیر الترکیب الکیماوى والمحتوى المعدنى وترکیب الأحماض الأمینیه وترکیب الاحماض الدهنیه للحم صدر سمان المزارع الیابانى عند العمر التسویقى        (6 أسابیع) والطیور المسنه (8 أشهر) الى جانب السمان البرى لتقییم القیمه التغذویه للحم السمان.
أوضحت النتائج أن محتوى اللحم من البروتین والدهن والقیمة السعریة یزداد بزیادة العمر فى لحم سمان المزارع. وقد إحتوى لحم السمان البرى مستویات أعلى فى البروتین والحدید والزنک مقارنة بلحم سمان المزارع .
سجلت الأحماض الأمینیة الضروریة قیما بلغت37.09, 36.05,39.30 جم/100 جم بروتین فى لحم صدر سمان المزارع الصغیر والمسن والسمان البرى على الترتیب. وبالنسبة لترکیب الأحماض الدهنیة , فإن الأحماض الدهنیة السائدة فى لحم صدر سمان المزارع هى أحماض الأولیک , اللینولیک, البالمتیک والاستیاریک بینما کانت الأحماض الأولیک, الفاکسینیک, البالمتیک والاستیاریک هى السائدة فى لحم صدر السمان البرى.
وقد شکل الحامض الدهنى الأولیک قیما بلغت اکثر من ثلث مجموع الأحماض الدهنیة فى لحم الصدر لکل الأنواع المدروسه ولذا یجب أن یؤخذ لحم السمان فى الإعتبار فى التغذیه حیث أن المحتوى المرتفع لحامض الأولیک  یکون مصحوبا بتقلیل مخاطر الإصابه بأمراض القلب

Keywords [العربیة]

  • السمان المستزرع
  • السمان البري
  • الترکيب الکيميائي
  • المعادن
  • الأحماض الأمينية
  • الأحماض الدهنية