Production capacity of seeds affected by green fruit pickings in six varieties of Okra (Abelmoschus esculentus L.)

Document Type : Original Article

Authors

Vegetable Crops Department, Faculty of Agriculture, Assiut University, Assiut, Egypt

Abstract

Successful seed production depends on the variety, the environment, and the agricultural practices. Limited information is available on the effects of green pod-picking treatments on the production of seeds. Therefore, two-season field experiments were conducted in 2019 and 2020 to study the effects of four green fruit picking treatments (no green fruit picking ‘T1’, first two pickings ‘T2’, first 4 pickings ‘T3’, and first 6 pickings ‘T4’) and six varieties (Pusa Sawani ‘V1’, Emerald ‘V2’, Eskandarany ‘V3’, Baladi Assiut ‘V4’, Beghera Iraqi ‘V5’, and NOKH-1002 “F1 hybrid okra ‘V6’) on okra growth and seed yield and quality. The results of the experiment showed that okra plants of T1, followed by those treated with T2 had higher number of dry pods, weight of pods/plant, and seed weight (kg/feddan), seed vitamin C, and pH. Plants of T3 were significantly taller than T1 in both seasons. There were differential responses of the studied varieties to the picking treatments. Plants of ‘Eskandarany’ with no pickings, followed by ‘Emerald’ with two pickings always had higher number of dry pods, weight of pods/plant, and seed weight (kg/feddan). We can conclude that okra plants with no green fruit picking, as compared to two, four, and six fruit pickings, can be the best option for seed production due to the observed higher number of dry pods, weight of pods/plant, seed yield and quality.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تأثر قدرة إنتاج البذور بقطف القرون الخضراء فی ستة أصناف من البامیة

Authors [العربیة]

  • ریهام محمد عبد الله
  • أحمد أبو المعارف الضمرانی
قسم الخضر- کلیة الزراعة - جامعة أسیوط - مصر
Abstract [العربیة]

نجاح إنتاج البذوریعتمد على الصنف المنزرع والظروف البیئیة و على الممارسات الزراعیة. هناک معلومات ضئیلة متاحة عن تأثیرمعاملات قطف القرون الخضراء على إنتاج البذور فی البامیة . تمت الزراعة فی موسمین زراعیین فی ٢٠١٩ و٢٠٢٠ لدراسة تأثیرمعاملات قطف القرون الخضراء)عدم جمع أی قرون 'T1'، أول جمعتین 'T2'، أول أربعة جمعات 'T3'، و أول ٦ جمعات 'T4' من القرون الخضراء (فی ٦ اصناف من البامیة بوذا صونی ‘V1’ و امیرالد ‘V2’ و إسکندرانی ‘V3’ و بلدی أسیوط ‘V4’ و باغیرا عراقی ‘V5’, و نوخ-١٠٠٢’V6’ على نمو نباتات البامیة و کمیة و جودة المحصول البذری.
نتائج التجربة اثبتت أن النباتات التی لم یتم جمع أی قرون خضراء بها کانت بها عدد أکبرمن القرون الجافة و کان وزن القرون الجافة و الوزن الکلی للبذور(کیلو جرام للفدان) أعلى عن باقی المعاملات وکان محتوى البذورمن فیتامین سی أکبر و أیضاً درجة الحموضة بها أعلى. و کانت معاملة قطف أول جمعتین من القرون الخضراء من البامیة هی ثانی أفضل معاملة فی التجربة.
النباتات التی تم جمع أول ثلاثة جمعات منها کانت أطول من التی لم یجمع منها أی قرون .وجد اختلافات بالنسبة لتأثیر معاملات القطف على الأصناف. نباتات صنف الاسکندرانی التی لم یتم قطف منها أی قرون خضراء بالإضافة إلى نباتات صنف امیرالد التی تم أخذ منها جمعتن من القرون کانوا أفضل من حیث عدد القرون على النبات و وزن القرون على النبات و وزن المحصول الکلی. یمکن من النتائج السابقة تلخیص أن معاملة عدم جمع أی قرون خضراء کانت الأفضل لإنتاج قرون جافة و إنتاج البذور.

Keywords [العربیة]

  • البامیة
  • جمع القرون الخضراء
  • إنتاج بذور
  • فیتامین سی
  • الفینولات