Effect of Irrigation Intervals and Foliar Spray with Salicylic Acid on the production of Two Bread wheat cultivars in Newly Reclaimed Land

Document Type : Original Article

Authors

1 Department of Agronomy, Faculty of Agriculture, Assiut University, Assiut, Egypt

2 Wheat Research Department, Field Crops Research Institute, Agriculture Research Center, Giza, Egypt

3 Agronomy Department, Faculty of Agriculture and Natural Resources, Aswan University, Egypt

Abstract

In the present study, we estimated the yield and its attributes as well as water use efficiency of two bread wheat cultivars, i.e., Shandaweel-1 and Giza-171 under three irrigation intervals, i.e., irrigation every 6, 9 and 12 days, and three concentrations of salicylic acid, i.e., 0.0, 150, and 300 ppm which was done at a  private farm in the village of Al-Ghuraira, Esna center, Luxor governorate upper Egypt during 2018/2019 and 2019/2020 seasons. This study was laid out in a strip-split plot arrangement was based on a randomized complete block design (RCBD) with three replications. The results indicated that increasing irrigation intervals (I) from 6 up to 9 or 12 days significantly decreased vegetative traits, yield and yield attributes traits, i.e., plant height, flag leaf area, spike length., number of kernels spike-1, kernels weight spike-1, 1000-grain weight as well as grain yield fed.-1, but significantly increased grain protein content (%), water use efficiency (WUE) and water saving% in both seasons. The Foliar application of 300 ppm of salicylic acid (SA3) had significantly increased all the yield and its attributes traits compared to the control treatment (SA1) As well as improving WUE under the conditions of irrigation periods every 9 and 12 days. Shandaweel-1 cultivar outperformed Giza-171 cultivar in plant height, spike length, grain yield and WUE in both seasons, and number of kernels spike-1 in the 1st season. Likewise, Giza-171 surpassed Shandaweel-1 in flag leaf area, kernels weight spike-1, 1000-grain weight and protein% in both seasons, and number of kernels spike-1 in 2nd season. Furthermore, the second order interaction I6×SA3×WC2 gave the highest value for 1000-grain weight (78.0 g) in the 1st season only.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تأثیر فترات الری والرش الورقی بحمض السالسیلیک علی إنتاج صنفین من قمح الخبز فی الأرض المستصلحة حدیثًا

Authors [العربیة]

  • السعدی عبد الحمید علی 1
  • محمد نوبی طه عبد القادر 2
  • مها أحمد بکری أحمد 3
  • أحمد صلاح محمد مرسی 3
1 قسم المحاصیل - کلیة الزراعة - جامعة اسیوط - مصر
2 قسم بحوث القمح - معهد بحوث المحاصیل الحقلیة - مرکز البحوث الزراعیة - الجیزة - مصر
3 قسم المحاصیل - کلیة الزراعة والموارد الطبیعیة - جامعة أسوان - مصر
Abstract [العربیة]

فی التجربة الحالیة تم تقدیر المحصول ومکوناته وکذلک کفاءة استخدام الماء لصنفین من قمح الخبز (شندویل 1 وجیزة 171) تحت ثلاث فترات ری مختلفة (الری کل 6 و 9 و 12 یوماً) مع ثلاث ترکیزات لحمض السالسیلیک (معاملة کنترول، 150 و 300 جزء فی الملیون) یرش علی الاوراق، حیث نفذت التجربة بمزرعة خاصة بقریة الغریرة، مرکز أسنا، محافظة الأقصر بجنوب مصر بالأراضی المستصلحة حدیثاً خلال موسمی 2018/2019 و2019/2020. تم أستخدم تصمیم القطاعات الکاملة العشوائیة بترتیب الشرائح المنشقة فی ثلاث مکررات.
أشارت النتائج ان زیادة فترات الری من 6 إلى 9 و12 یوماً أدت إلى نقص معنوی لصفات ارتفاع النبات، مساحة ورقة العلم، طول السنبلة، عدد الحبوب بالسنبلة، وزن حبوب السنبلة، وزن 1000 حبة، محصول الحبوب فی الموسمین، بینما ازداد محتوی البروتین بالحبة وکفاءة استخدام المیاه معنویاً بزیادة فترات الری خلال الموسمین. 
أدی الرش الورقی بـ 300 جزء بالملیون من حمض السالسیلیک إلى زیادة معنویة فی المحصول وصفاته مقارنة بمعاملة المقارنة بعدم الرش وکذلک تحسین کفاءة استخدام المیاه تحت ظروف فترات الری کل 9 و12 یوماً.
تفوق الصنف شندویل 1 على الصنف جیزة 171 فی صفات: ارتفاع النبات، طول السنبلة ومحصول الحبوب وکفاءة استخدام المیاه خلال الموسمین وعدد الحبوب فی السنبلة بالموسم الاول. کما تفوق الصنف جیزة 171 على الصنف شندویل 1 فی صفات: مساحة ورقة العلم، وزن حبوب السنبلة، وزن 1000 حبة والنسبة المئویة للبروتین خلال موسمی الدراسة، وعدد حبوب السنبلة بالموسم الثانی.
أعطی التفاعل من الدرجة الثانیة بین العوامل الثلاثة (الری کل 6 أیام × الرش بحمض سالسیلیک بترکیز 300 جزء بالملیون × الصنف شندویل 1) قیم عالیة لوزن 1000 حبة خلال الموسم الاول فقط.
ومن نتائج البحث فانه یوصی بزراعة الصنف شندویل 1 تحت ظروف الاراضی المستصلحة حدیثاً، وکذلک الرش بترکیز 300 جزء فی الملیون من حامض السالسلیک، فی حالة ندرة المیاه فانه یوصى بالری کل 12 یوم لإعطائها أعلى کفاءة فی استخدام المیاه مع توفیر حوالی 6‚1529 م3 من میاه الری بنسبة 8‚28٪ بالمقارنة بالری کل 6 أیام تحت ظروف محافظة الأقصر.

Keywords [العربیة]

  • خبز القمح
  • الأصناف
  • الری وتوفیر المیاه