Foliar Spray by Some Micro-Nutrients Nano- Particles and its Influence on Grain Yield and Quality of Three Bread Wheat Cultivars

Document Type : Original Article

Authors

Agronomy Department, Faculty of Agricultural, Assiut University, Egypt

Abstract

A field experiment was carried out at the Department of Agronomy Experimental Farm, Faculty of Agriculture, Assiut University, during the growing seasons 2017/18 and 2018/19 to study the impact of foliar spray by some Nano Micro-nutrients on grain yield and quality of three cultivars of bread wheat. Randomized complete block design (RCBD) was used in this experiment in three replications using strip plot arrangement. The bread wheat varieties i.e., Sids-1, Sids-12, and Gemmeaza-11 were arranged vertically, while foliar sprays with tap water (solvent as a control) and Iron, Manganese, Zinc, Iron + Manganese, Iron + Zinc, Manganese+ Zinc and Iron + Manganese + Zinc in Nano form at 200 ppm concentration were distributed horizontally. In both seasons, the foliar spray treatment with certain micronutrient nano-particles had a significant impact on grain yield, flour percentage, coarse bran percentage, wet gluten percentage, and dry gluten percentage. As a result, wheat plants sprayed with Fe + Mn + Zn had the greatest average values of the previous traits. Furthermore, the cultivars studied had a substantial impact on the majority of the traits studied. In addition, in both seasons, the Sids-1 cultivar produced the greatest mean values of the most investigated traits. In both the 1st and 2nd seasons, the interaction between some micro-nutrients, nano-particles, and cultivars had a significant (P ≤ 0.05) and highly significant (P ≤ 0.01) impact on fermentation time. In this approach, the Sids-12 cultivar, which was sprayed with Mn+Zn in the 1st season, and the same cultivar when sprayed with Mn or Fe+Zn in the 2nd season, yielded the most elevated mean values of fermentation time (37.00 and 36.50 minutes within the two seasons).

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

الرش الورقى ببعض العناصر الصغرى النانومتریة ومدى تأثیرها على محصول الحبوب والجودة لثلاث أصناف من قمح الخبز

Authors [العربیة]

  • حسن مکارم
  • ابراهیم عبد الباقی رزق الفار
  • السعدى عبد الحمید على
  • محمد ثروت سعید
قسم المحاصیل - کلیة الزراعة - جامعة أسیوط - مصر
Abstract [العربیة]

تم اجراء تجربة حقلیة خلال موسمی 17/2018 و 18/2019 فی مزرعة قسم المحاصیل البحثیة – کلیة الزراعة – جامعة أسیوط لدراسة تأثیر الرش الورقى ببعض العناصر الصغرى النانومتریة على محصول وجودة ثلاثة أصناف من قمح الخبز. نُفِذت التجربة بتصمیم القطاعات کاملة العشوائیة بترتیب الشرائح المنشقة حیث تم وضع معاملات الرش الورقی بماء الصنبور(کنترول) والرش الورقی بالحدید، المنجنیز، الزنک، الحدید+المنجنیز، الحدید+الزنک، المنجنیز+الزنک، الحدید+المنجنیز+الزنک فی الصورة النانومتریة بمعدل 200 جزء فی الملیون أفقیاً بینما رُتِبت أصناف قمح الخبز (سدس 1 و سدس 12 و جمیزه 11) رأسیاً. أوضحت النتائج التی تم الحصول علیها أن معاملات الرش الورقى ببعض العناصر الصغرى النانومتریة کان لها تأثیر عالى المعنویة على صفات محصول الحبوب ونسبة الدقیق ونسبة الردة الخشنة ونسبة الجلوتین الطرى ونسبة الجلوتین الجاف فی کلاً من الموسمین. وأعطت نباتات القمح التى رُشت بالحدید والمنجنیز والزنک أعلى المتوسطات لمعظم الصفات سابقة الذکر، علاوة على ذلک فإن الأصناف محل الدراسة کان لها تأثیر معنوى على معظم الصفات التى تم دراستها. بالإضافة إلى أن صنف سدس-1 أعطى أعلى القیم فی أغلب الصفات التی تم دراستها خلال موسم الزراعة الأول. کما کان للتفاعل بین الرش الورقى ببعض العناصر الصغرى النانومتریة وأصناف قمح الخبز تأثیر معنوی فقط فی الموسم الأول وتأثیر عالی المعنویة فی الموسم الثانی على صفة زمن التخمر، حیث تم الحصول على أعلى القیم لهذه الصفة والتی بلغت 37.00، 36.50 دقیقة فی الموسمین من زراعة الصنف سدس12 سواء تم رشه ورقیاً بواسطة المنجنیز+الزنک فی الصورة النانومتریة فی الموسم الأول أو تم رشه بواسطة المنجنیز أو الحدید+الزنک أو المنجنیز+الزنک فی الصورة النانومتریة فی الموسم الثانی.

Keywords [العربیة]

  • قمح
  • أصناف
  • مغذیات دقیقة
  • جزیئات النانو