Evaluation of the Efficiency of Various Organic Fertilizers on the Growth and Head Yield of Cabbage

Document Type : Original Article

Authors

Vegetable Crops Department, Faculty of Agriculture, Assiut University, Egypt

Abstract

Cabbage (Brassica oleracea var. Capitata L.) is important vegetable crop worldwide. In this study, response of Cabbage crop to five different organic fertilizations and in combination were evaluated on various parameters (head length with wrapper leaves, wrapper leaves number, head length without wrapper leaves, stem length, inner stem diameter, outer stem diameter, root fresh weight, root dry weight, leaves dry weight, plant weight, total head yield, and plant dry weight) in two seasons (2019/2020 and 2020/2021) compared to control under field conditions. As a result, in season 2019/2020, the application of plant manure (T1) or mixture of plant manure and animal manures (T2) significantly increased most of the examined parameters as head length without wrapper (13.7 and 12.1,cm for T1 and T2, respectively), and plant weight (3083.33and 1979.67 kg, for T1 and T2 respectively). The mixture of animal and poultry (T3) or the mixture of plant and animal manures (T2) recorded the highest parameters in head length with wrapper leaves (38.66 and 37.33, cm for T3 and T2 respectively). In addition, the obtained results in season 2020/2021 show that the plant manure(T1) or the mixture of plant and animal manures(T2) significantly improved most of the evaluated parameters, for instance, plant weight (3666.67 and 2764.33 kg, for T1 and T2 respectively), and total head yield (32.6 and 31.7 ton/fed for T1 and T2, respectively). Thus, organic manures play essential rules in improving the chemical and physical properties in cabbage. Further, investigation must be conducted on different parameters in the future.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تقییم تأثیر الاسمده العضویه المختلفه على نمو ومحصول الکرنب تحت ظروف الحقل

Authors [العربیة]

  • محمد حمام زين العابدين الدقيشى
  • حسن سيد عباس
  • ريهام محمد عبد الله
  • ندي نشات قنديل
قسم الخضر - کلية الزراعة - جامعة أسيوط
Abstract [العربیة]

الکرنب من اهم المحاصیل الخضر فى جمیع انحاء العالم، فى هذه الدراسه تم تقییم تأثیر خمس انواع مختلفه من السماد العضوى على العدید من القیاسات، مثل طول الرأس بالاوراق الخارجیه، عدد الاوراق الخارجیه، طول الرأس بدون الاوراق الخارجیه، طول الساق، قطر الساق الداخلیه والخارجیه، وزن الجذور الطازجه والجاف، وزن الاوراق الجافه، وزن النبات، وزن النبات الجاف والمحصول فى کلا الموسمین (2019\2020 ، 2020\2021) وکانت المعامله الاولى وهى السماد النباتى وایضا المعامله الثانیه وهى الخلیط بین السماد النباتى والحیوانى شکلت اعلى النتائج فى کثیر من القیاسات مثل طول الرأس بدون الاوراق الخارجیه (13.7- 12.1سم بالتوالى لکل من المعامله الاولى والمعامله الثانیه)، وزن النبات (3083.33- 1979.67 کجم بالتوالى) والمعامله الثالثه وهى الخلیط بین السمادین الحیوانى والدواجن والمعامله الثانیه وهى الخلیط بین السمادین النباتى والحیوانى سجلت اعلى النتائج فى طول الرأس بالاوراق الخارجیه(38.66-37.33 سم بالتوالى لکل من المعامله الثالثه والمعامله الثانیه)، بالاضافه الى الموسم التالى اوضحت ان المعامله الاولى وهى السماد النباتى وایضا المعامله الثانیه وهى الخلیط بین السمادین النباتى والحیوانى سجلت اعلى القیاسات فى وزن النبات (3666.67- 2764.33 کجم لکل من المعامله الاولى والمعامله الثانیه بالتوالى)، المحصول الکلى (32.6- 31.7 طن لکل فدان بالتوالى).لذلک السماد العضوى یلعب دورا حیوى فى تحسین الخواص الکیمائیه والفیزیائیه فى الکرنب، ویجب التوجه الى استخدامها فى المستقبل

Keywords [العربیة]

  • الملفوف
  • الأسمدة العضویة
  • روث الدواجن
  • روث النباتات
  • روث الحیوانات