Validation of the Effect of Some Nutritional Manipulations on the Productive Performance of Broiler Chickens

Document Type : Original Article

Authors

Department of Poultry Production, Faculty of Agriculture, Assiut University, Egypt

Abstract

The objectives of the experiment were to investigate the effects of different nutritional manipulations on the performance and carcass traits of broiler chickens. Seven treatments were used: control, super pre-starter diet (25% P) during the first three days of age, mix. of 2g of both yeast and glucose anhydrous, 2g synbiotic/Kg feed, 20g/500 ml water of synbiotic spraying, mix. of 2g synbiotic/Kg feed+20g/500 ml water of synbiotic spraying and mix. of super pre-starter diet (25% P) and 2g synbiotic/Kg feed. Two hundred eighty, one day old of broiler chicks were randomly selected in experiment lasted in 6 weeks of age. Body weight, feed consumption, body weight gain, feed conversion ratio and some carcass traits were studied. The results indicated that there was significant (P<0.05) increase in body weight due to super pre-starter supplementation at 4, 5 and 6 weeks of age. Body weight gain, feed consumption and feed conversion ratio were significantly (P<0.05) improved during the periods from (3-6) and (0-6) weeks of age. Dressed carcass percentage was increased significantly (P<0.05) in chicks fed mix. of synbiotic in feed and spray compared to the other treatments, the increased was 79.77% compared to control (75.14%). Breast% was increased in chicks fed mix. of yeast and glucose anhydrous and also in chicks fed symbiotic in feed.
Results concluded that using of super pre-starter diet during the first 3 days of age at level of (25% P) improved growth performance of broiler chicks

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

دراسة صلاحية تأثير بعض المعاملات الغذائية على الأداء الإنتاجي لدجاج تسمين اللحم

Authors [العربیة]

  • محمد متولي أحمد
  • حاتم يوسف الحمادى
  • محمد فرغلى علم الدين
  • نورهان علاء الدين حلمى
  • محمد الصغير محمد
قسم إنتاج الدواجن ، کلية الزراعة ، جامعة أسيوط ، مصر
Abstract [العربیة]

الهدف من هذه الدراسة هو معرفة تأثير إضافة بعض المعاملات الغذائية المختلفة على الأداء الإنتاجي وصفات الذبيحة لدجاج تسمين اللحم. تم إستخدام سبع معاملات: الکنترول،Super pre-starter diet عند مستوى (%25) بروتين وذلک خلال الثلاث أيام الأولى من العمر، خليط من 2جم لکلا من Yeast و ال Glucose anhydrous ، 2 جم /Synbiotic feed کجم علف ، 20جم /Synbiotic spraying500 مل ماء ، خليط من2 جم /Synbiotic feed کجم علف و20جم /Synbiotic spraying500 مل ماء ، خليط منSuper pre-starter diet (%25 ) بروتين و 2 جم /Synbiotic feed کجم علف. تم اختيار 280 (مائتان وثمانون) کتکوت تسمين عمر يوم عشوائياً في تجربة إستمرت 6 أسابيع من العمر. تم دراسة وزن الجسم ،إستهلاک العلف ، زيادة وزن الجسم ، نسبة التحويل الغذائي وبعض صفات الذبيحة.
أشارت النتائج إلى وجود زيادة معنوية في وزن الجسم نتيجة إضافة ال Super pre-starte diet (%25) في عمر 4 و 5 و 6 أسابيع، کما تحسن أيضا معدل الزيادة في وزن الجسم وإستهلاک العلف ومعدل التحويل الغذائي معنويا خلال الفترات من (3-6) و (0-6) أسابيع من العمر. أيضا تحسنت نسبة الذبيحة المجهزة معنويا في الطيور التي تم معاملتها بخليط من 2جم /Synbiotic feed کجم علف و20جم /Synbiotic spraying500 مل ماء مقارنة بالمعاملات الأخرى وکانت الزيادة 79.77٪ مقارنة بالکنترول (75.14٪). کما تحسنت نسبة الصدر في الکتاکيت التي تم تغذيتها بخليط من 2جم لکلا من Yeast و ال Glucose anhydrous وکذلک في الکتاکيت التي تتغذى علىin feed .Synbiotic

Keywords [العربیة]

  • دجاج التسمين
  • سوبر بادئ
  • خميرة
  • جلوکوز لا مائي و سينبيوتيک