Indirect Response in Egg Production and Egg Quality Traits Due to Selection for Body Weight at 8 Weeks of Age in Dandarawi Chicken

Document Type : Original Article

Authors

Department of Poultry Production, Faculty of Agriculture, Assiut University, Egypt

Abstract

The poultry industry mainly aims to produce genetically superior birds with high productivity of meat and egg. The current experiment was carried out on Dandarawi chickens selected for high body weight at 8 weeks of age through two successive generations to detect the indirect response in egg production and egg quality traits. Traits under study were age at sexual maturity, egg weight, laying rate, total egg mass and egg quality. Results indicated that age at sexual maturity, average of laying rate, and egg weight were highly (P≤0.01) affected by generations. Also, the effect of generation was significant (P<0.05) on total egg mass. The pullets in selected line matured (165.44 day) later than those in control line (161.47 day). Moreover, the birds in selected line had laying heavier egg weight than those in the control line. The results showed no interactions between generations and lines considering all egg production traits. Regarding egg quality traits, egg weights were greatly affected by lines (P≤0.01). Furthermore, albumen percentage and eggshell thickness were significantly (P<0.05) affected by lines.
In conclusion, selection for body weight at 8 weeks of age tended to delay the age at sexual maturity, decreased laying rate, increased egg weight, and decreased total egg mass in the selected line as an indirect response to selection. Egg quality was slightly affected indirectly by selection for high body weight at 8 weeks of age.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

الاستجابة غير المباشرة في صفات إنتاج البيض وجودة البيض نتيجة الانتخاب لوزن الجسم عند عمر ۸ أسابيع في دجاج الدندراوي

Authors [العربیة]

  • محمد عبد الهادي
  • محمد أبو القاسم عبد اللطيف
  • مصطفي جلال عبد الفتاح
قسم إنتاج الدواجن ، کلية الزراعة ، جامعة أسيوط ، مصر
Abstract [العربیة]

تهدف صناعة الدواجن أساسا الي إنتاج طيور متفوقة وراثيا وذات إنتاجية عالية من اللحم والبيض. أجريت التجربة الحالية على دجاج الدندراوى المنتخب لوزن الجسم العالي عند عمر ۸ أسابيع خلال جيلين متتاليين لتحديد الاستجابة غير المباشرة في صفات إنتاج البيض وجودة البيض. وتم دراسة الصفات التالية العمر عند النضج الجنسي، معدل الوضع، وزن البيضة، کتلة البيض الکلية وجودة البيض.
أوضحت النتائج وجود فروق معنوية جدا في العمر عند النضج الجنسي ومعدل الوضع ووزن البيضة متأثرة بالأجيال(P≤0.01) وايضا کان تأثير الجيل معنوي فقط (P<0.05) على کتلة البيض الکلية. نضجت دجاجات الخط المنتخب متأخرة (165.44 يوم) عن مثيلتها في خط الکنترول (161.47 يوم). وعلاوة على ذلک، وضعت الطيور في الخط المنتخب بيض ذات وزن عالي مقارنة بخط الکنترول. أيضا لا توجد أي تداخلات معنوية بين الأجيال والخطوط في کل صفات إنتاج البيض. فيما يتعلق بصفات جودة البيض، کان وزن البيض معنوي جدا(P≤0.01) متأثرة بالخطوط، وکانت نسبة البياض وسمک قشرة البيض معنوية فقط (P<0.05) متأثرة بالخط.
نستنتج أن الانتخاب لوزن الجسم عند عمر ۸ أسابيع أدي الي تأخير العمر عند النضج الجنسي وانخفاض معدل الوضع وزيادة وزن البيضة وانخفاض کتلة البيض الکلية في طيور الخط المنتخب کاستجابة غير مباشرة للانتخاب. تأثرت صفات جودة البيض بشکل طفيف عن طريق الانتخاب لوزن الجسم العالي عند عمر ۸ أسابيع.

Keywords [العربیة]

  • الانتخاب
  • وزن الجسم
  • انتاج البيض
  • جودة البيض
  • دندراوي