Chemical Composition and Benefiting of Some Wild Edible Plants

Document Type : Original Article

Authors

1 Food Science & Technology Department, Faculty of Agriculture, Assiut University

2 Food Technology Research Institute, Agriculture Research Center

Abstract

Gross chemical composition, minerals content and some vitamins contents of tow wild edible plants namely. Chicory (Cichorium intybus L.) and Sorrel (Rumex vesicarius L.) were determined. Phenolic and flavonoids compounds were determined by HPLC. Also the contents of chlorophyll, carotenoids and antioxidant activity of these materials were done. Finally, the possibility to utilize and benefit of using fresh chicory and sorrel leaves as a replacement of fresh coriander to prepare Tamia (a famous Egyptian product) was considered as well as chemical and sensory evaluation of the final product. The obtained data revealed that, chicory and sorrel leaves contained 88.50 and 89.35% moisture, 14.06 and 19.60% crude protein, 3.91 and 2.11% crude fat, 11.06 and 9.02% crude fiber, and 11.24 and 18.92% ash (on dry weight ); respectively. Pyrogallol was the major phenolic compound in sorrel leaves which recorded 292.59 mg/100g dry weight. While, it was ellagic acid in chicory leaves which recorded 78.22 mg/100g dry weight. However, using of chicory or sorrel leaves by 12 or 15% had no significant effect on test, color, odor, texture and overall acceptability of the prepared Tamia using 12% fresh coriander.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

الترکيب الکيميائى والإستفادة من بعض النباتات البرية الصالحة للأکل

Authors [العربیة]

  • احمد حامد عبد الغنى خليفة 1
  • سومیة محمد إبراهیم درویش 1
  • فتحية کمال سليمان أبو زيد 2
  • محمد إبراهيم علي محمد 1
1 قسم علوم وتکنولوجيا الأغذية ، کلية الزراعة ، جامعة أسيوط
2 معهد بحوث تکنولوجيا الأغذية ، مرکز البحوث الزراعية ، الجيزة ، مصر
Abstract [العربیة]

تم تقدير الترکيب الکيميائي العام والمحتوى من العناصر المعدنية وبعض الفيتامينات لنباتين بريين صالحين للأکل هما الشيکوريا والحميض.
کما تم تقدير محتواهما من المواد الفينوليه والفلافونية بواسطة التحليل الکروماتوجرافى السائل عالى الکفاءة ((HPLC. کما تم أيضا تقدير محتوي أوراق کل من الشيکوريا والحميض من الکلوروفيل والکاروتينات بالإضافة إلى تقدير النشاط المضاد للأکسدة بهما. وأخيرًا ، تم دراسة إمکانية الاستفادة منهما کبديلا عن نبات الکزبرة الطازجة فى إعداد الطعمية مع تقييم الطعمية الناتجة من ناحية الترکيب الکيميائي والتقييم الحسي.
أظهرت النتائج المتحصل عليها أن أوراق الشيکوريا والحميض تحتوي على 88.50 و 89.35٪ رطوبة ، 14.06 و 19.60٪ بروتين خام ، 3.91 و 2.11٪ دهن خام ، 11.06 و 9.02٪ ألياف خام و 11.24 ، 18.92٪ رماد (على أساس الوزن الجاف) على الترتيب. کان مرکب البيروجالول هو المرکب الرئيسي من بين المرکبات الفينوليه المفصوله في أوراق الحميض والذى سجل 292.59 ملجم / 100 جرام وزن جاف. بينما کان حمض الإلاجيک هو المرکب الرئيسى في أوراق الشيکوريا مسجلاَ 78.22 ملجم / 100 جرام وزن جاف. کما بينت النتائج إن إستخدام أوراق الشيکوريا أو الحميض بنسبة 12 أو 15٪ ليس لها تأثيراً معنوياً على الطعم واللون والرائحة والقوام ودرجة التقبل العام عند إعداد الطعمية بدلاً عن الکزبره الطازجة بنسبة 12٪.