Efficiency of three medicinal plant extracts to improve growth, yield and quality of Red Roomy grapevine

Document Type : Original Article

Authors

1 Viticulture Department, Horticulture Research Institute, Agricultural Research Center, Giza, Egypt

2 Pomology Department, Faculty of Agriculture, Assiut University

3 Medicinal and Aromatic Plants Research Department, Horticulture Research Institute, Agricultural Research Center, Giza, Egypt

Abstract

The main objective of this investigation was to study the effects of some plant extracts e.g. licorice root, roselle calyxes or moringa leaves extracts at different phenological stages of grapevine growth, productivity and physico-chemical berry quality of Red Romy. The experiment was carried out during 2019 and 2020 seasons. These extracts were using with their different concentrations(control: spraying with water, moringa leaf extract 4, 6 and 8%,licorice root extract 2, 4 and 6% and roselle calyxes extract 2,4 and 6% concentrations)were applied as a foliar spray three times as follows: at growth start, just after berry setting and at three weeks later.The foliar spray of moringa, roselle or licorice extracts were very effective in improvement the yield/vine and cluster traits. Also, these treatments significantly improved the quality berry as an of increasing the berry weight, total soluble solids and skin anthocyanin of berries compared to untreated ones. The best results were obtained on the vines that sprayed with 6% moringa extract. It could be concluded that spraying moringa at 6%, licorice at 4% or roselle extract at 4% three times annually was necessary to get high yield with good cluster and berry quality of Red Romy grapevines.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

ﺘﺄﺜﻴﺭ مستخلص ثلاث نباتات طبية علي تحسين النمو والمحصول وجودة العنب الرومي الأحمر

Authors [العربیة]

  • أسماء ﺃﺤﻤﺩ ﻤﺤﻤد 1
  • فاطمه الزهراء جودة 2
  • فل الندى محمد صالح 3
  • ياسر أنور محمود 1
1 ﻗﺴﻡ ﺒﺤﻭﺙ ﺍﻟﻌﻨﺏ، ﻤﻌﻬﺩ بحوث ﺍﻟﺒﺴﺎﺘﻴﻥ، ﻤﺭکز ﺍﻟﺒﺤﻭﺙ ﺍﻟﺯﺭﺍﻋﻴﺔ، الجيزة، مصر
2 قسم الخضر، کلية الزراعة، جامعة اسيوط
3 قسم النباتات الطبية والعطرية، معهد بحوث البساتين، مرکز البحوث الزراعية، الجيزة، مصر
Abstract [العربیة]

ﺃﺠﺭﻴﺕ ﻫﺫﻩ ﺍﻟﺩﺭﺍﺴﺔ ﺨﻼل ﻤﻭﺴﻤﻲ 2019، 2020 علي ﺸﺠﻴﺭﺍﺕ ﺍﻟﻌﻨـﺏ الرومي الأحمر ﻭﺍﻟﻤﻨﺯﺭﻋﺔ بمزرعة الفاکهة کلية الزراعة - جامعة أسيوط بهدف دراسة تأثير الرش بمستخلصات ثلاث نباتات طبية کمواد طبيعية محفزة و هم : نبات المورينجا بترکيز 4، 6، 8٪ ونبات العرق سوس بترکيز 2، 4، 6٪ ونبات الکرکدية بترکيز 2، 4، 6٪ وذلک ثلاث مرات في مراحل النمو المختلفة للعنب الرومى (بداية النمو وبعد العقد وقبل الجمع بثلاث أسابيع) علي تحسين النمو وزيادة المحصول وصفات الجودة و صممت التجربة بنظام القطاعات العشوائية الکاملة RCD))
ﻭﺃﻭﻀﺤﺕ ﺍﻟﻨﺘﺎﺌﺞ ﺍلآتي: أن رش مستخلص کل من المورينجا، الکرکديه والعرق سوس کان لهم تأثير ايجابى علي النمو الخضري ومحتوي الأوراق من النيتروجين والبوتاسيوم وأيضافي تحسين کل من وزن المحصول, وزن العنقود وأبعاده, کما حسنت بشکل معنوي جودة الحبات بزيادة کل من وزن الحبة, المواد الصلبة الذائبة (TSS), صبغة الانثوسيانين. کما اظهرت النتائج ان معاملة الرش بمستخلص المورينجا بترکيز 8 ٪ اعطت افضل زيادة معنوية فى صفات طول الساق ومساحة الورقة واعلى محتوى من النيتروجين والبوتاسيوم وکذلک الانتاج /للکورمة مع عدم وجود فروق معنوىة بين معاملة الرش بمستخلص المورينجا بترکيز 8 ٪ و 6 ٪ , اما معاملة الرش بمستخلص العرق سوس عند ترکيز 6٪ و 4٪ اظهرت اعلى محتوى من الانثوسيانين واعلى نسبة تلوين على التوالى
ﻤﻥ ﻨﺘﺎﺌﺞ ﻫﺫﻩ ﺍﻟﺘﺠﺭﺒﺔ ﻴﻤﻜﻥ ﺍﻟﺘﻭﺼﻴﺔ ﺒﺄﻫﻤﻴﺔ رش مستخلص کل من المورينجا 6٪, أو الکرکديه 4٪ أو العرق سوس 4٪ للحصول علي محصول ذو خصائص ثمرية جيدة.

Keywords [العربیة]

  • المورينجا
  • عرق السوس
  • کرکديه
  • أنثوسيانين
  • کروم العنب