Application of Certain Compounds to Manage Postharvest Gray Mold Caused by Botrytis cinerea and Enhancing Strawberry Fruits Quality

Document Type : Original Article

Authors

1 Department of Plant Pathology, Faculty of Agriculture and Natural Resources, Aswan University

2 Food Science and Technology Dept., Faculty of Agriculture, Assiut University.

3 Department of Plant Pathology, Faculty of Agriculture, Assiut University.

Abstract

Effects of pre-and postharvest treatments with potassium phosphite, potassium phosphate, and salicylic acid against the severity of gray mold disease (Botrytis cinerea) in strawberry fruits were investigated under ambient conditions. Seven B. cinerea isolates were collected from naturally infected strawberry plants and the isolate with the highest ability to cause disease was chosen for the in vitro and in vivo studies. The results showed that the treatment with potassium phosphite at concentration of 500 mg/L significantly reduced the fungal growth compared with other treatments in vitro. Also, the treatments of strawberry plants with potassium phosphite at concentrations of 250 or 500 mg/L resulted in the highest disease reduction, followed by the treatment with salicylic acid. Additionally, effects of postharvest treatments with these chemical compounds on disease reduction and biochemical attributes of strawberry fruits were evaluated during storage for 9 days at room temperature. The highest disease reduction percentage was found for strawberry fruits treated with potassium phosphite. Besides, the phenolics content and peroxidase activity of the infected and potassium phosphate treated strawberry fruits were found to be greater than those of the infected and potassium phosphite or salicylic acid treated ones at the end of storage. However, a reduction in the total soluble solids, titratable acids, and ascorbic acid contents of strawberry fruits was found for all treatment groups at the end of storage. Based on the obtained results, potassium phosphite and salicylic acid can be recommended as fungicide alternatives for extending postharvest shelf life of strawberry fruits.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تأثيرات معاملات ما قبل و بعد الحصاد ضد مرض العفن الرمادى في ثمار الفراولة

Authors [العربیة]

  • محمد حسين 1
  • أحمد صلاح موسی صالح 2
  • أسامة عبد الله 3
1 قسم أمراض النبات ، کلية الزراعة والموارد الطبيعية ، جامعة أسوان
2 قسم علوم وتکنولوجیا الأغذیة - کلیة الزراعة- جامعة اسیوط
3 قسم أمراض النبات ، کلية الزراعة ، جامعة أسيوط.
Abstract [العربیة]

أجريت هذه الدراسة بهدف التعرف على تأثير المعاملة بفوسفيت البوتاسيوم، وفوسفات البوتاسيوم، وحامض الساليسيليک على مرض العفن الرمادي، والذي يسببه فطر "Botrytis cinerea"، في الفراولة فى مرحلة ما قبل وبعد الحصاد، وذلک تحت الظروف المناخية الطبيعية. تم جمع سبعة عزلات من فطر B. cinerea من نباتات الفراولة المصابة طبيعيًا، واستُخدمت العزلة الأکبر قدرة على إحداث المرض لإجراء الدراسات المختبرية والحيوية. أظهرت النتائج أن المعاملة بفوسفيت البوتاسيوم بترکيز 500 ملجم/ لتر أدت إلى خفض نمو الفطريات بشکل معنوي مقارنة بالمعاملات الأخرى في المختبر. کما أدت معاملة نباتات الفراولة بفوسفيت البوتاسيوم بترکيزات 250 أو 500 ملجم / لتر إلى الحد من المرض بدرجة کبيرة، تلتها المعاملة بحمض الساليسيليک. إضافة إلى ذلک، تم تقييم تأثير المعاملة بتلک المرکبات للحد من شدة المرض بعد الحصاد، وذلک عن طريق تقييم التغير في الخصائص الکيموحيوية لثمار الفراولة أثناء التخزين لمدة 9 أيام على درجة حرارة الغرفة، وقد أوضحت النتائج أن أکبر نسبة خفض في إصابة ثمار الفروالة بالمرض کانت بعد المعاملة بفوسفيت البوتاسيوم، وذلک عند نهاية فترة التخزين. إلى جانب ذلک، وجد أن محتوى الفينولات ونشاط البيروکسيداز في نهاية فترة التخزين لثمار الفراولة المصابة والمعاملة بفوسفات البوتاسيوم أعلى من تلک المصابة والمعاملة بفوسفيت البوتاسيوم أو بحامض الساليسيليک. ومع ذلک، وفي نهاية فترة التخزين، وجد انخفاض في المحتوى الإجمالي للمواد الصلبة الذائبة، والأحماض القابلة للمعايرة، ومحتوى حامض الأسکوربيک في ثمار الفراولة لجميع المعاملات. بناءً على النتائج التي تم التحصل عليها، يمکن التوصية بفوسفيت البوتاسيوم وحمض الساليسيليک کبدائل للمبيدات الاکثر ضررًا لإطالة عمر ثمار الفراولة بعد الحصاد والحفاظ على جودتها.

Keywords [العربیة]

  • الفراولة
  • بوتريتيس سينيريا
  • بعد الحصاد
  • البيروکسيداز
  • حامض الأسکوربيک