An economic study of Production and Consumption for Brollers in Egypt

Document Type : Original Article

Authors

1 Department of Agricultural Economics - Faculty of Agriculture - New Vally University

2 Department of Agricultural Economics - Faculty of Agriculture - Assiut University

Abstract

The research aims to identify the economic importance. the production and consumption situation of the poultry sector and the most important factors affecting the consumption demand for white meat in Egypt during the period (2000-2019).
The total value of domestic production may range between 4505 million pounds as a minimum in 2000. and 75340 million pounds as a maximum in 2019. with an annual average of about 24188.10 million pounds during (2000-2019). and by estimating the general temporal trend of the value of domestic production during the same period It was found that it took a general. increasing trend.
The results also indicate: that the amount of domestic consumption of poultry meat ranges between two limits. the lowest of which is about 512 thousand tons in 2002. while its maximum reached about 1354 thousand tons in 2019 and with an annual average of about 779.70 thousand tons. and the estimated directional relationship shows that It took a general. increasing trend. statistically significant.
The results show: When estimating the factors affecting consumption demand using the logarithmic double-phased model. it was statistically significant at the level of significance (0.01). and the signs of the function parameters agreed with the economic logic.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

دراسة إقتصادية لإنتاج وإستهلاک بداري التسمين في مصر

Authors [العربیة]

  • جمال حسن کامل 1
  • ريهام محمد حسن 1
  • جلال عبدالفتاح الصغير 2
1 قسم الاقتصاد الزراعي- کلية الزراعة- جامعة الوادي الجديد
2 قسم الاقتصاد الزراعي- کلية الزراعة- جامعة أسيوط
Abstract [العربیة]

يهدف البحث إلي التعرف علي الأهمية الاقتصادية، والوضع الإنتاجي والإستهلاکي لقطاع الدواجن وأهم العوامل المؤثرة علي الطلب الإستهلاکي للحوم البيضاء في مصر خلال الفترة (2000 – 2019)، وتُبين نتائج البحث:
أن إجمالي قيمة الإنتاج الداجني أخذت إتجاهاً عاماً متزايداً معنوي إحصائياً، إجمالي قيمة الإنتاج من لحوم الداجن أخذت إتجاهاً عاماً متزايداً معنوي إحصائياً.
وتوضح النتائج: أن أعداد مزارع بداري التسمين في مصر تزايد أعداد مزارع بداري التسمين تزايداً معنوياً، الإنتاج الفعلي لبداري التسمين في مصر تناقص بمقدار نقص سنوي لم تُثبت معنويته إحصائياً، أن أعداد مزارع أمهات التسمين في مصر تناقصت بمقدار نقص سنوي لم تثبت معنويته إحصائياً.
کما تُشير النتائج: إلي أن کمية الإستهلاک المحلي من لحوم الدواجن أخذت إتجاهاً عاماً متزايداً معنوي إحصائياً، أن معدل الإکتفاء الذاتي من لحوم الدواجن أنها أخذت إتجاهاً متناقصاً غير معنوي إحصائياً.
وتوضح النتائج: عند تقدير العوامل المؤثرة علي الطلب الإستهلاکي بإستخدام النموذج اللوغاريتمي المزدوج المرحلي أنه معنوي إحصائياً عند مستوى معنوية (0.01)، وقد إتفقت إشارات معلمات الدالة مع المنطق الاقتصادي، حيث وجدت علاقة طردية معنوية إحصائياً، بين کمية الطلب الإستهلاکي للحوم البيضاء وعامل کمية الإنتاج من اللحوم البيضاء ، وقدرت المرونة الجزئية للعامل المفسر بحوالي 0.93 ، أي بزيادة کمية الإنتاج بمقدار 10% يزيد الطلب الإستهلاکي بنسبة 9.3% .

Keywords [العربیة]

  • إنتاج وإستهلاک
  • بداري التسمين
  • مصر