Influence of Carbon Sources and Amino Acids on in vitro Propagation of Four Citrus Rootstocks

Document Type : Original Article

Abstract

Shoot tip explants (0.5 cm) of four citrus rootstocks (trifoliate orange, sour orange, volkamariana and lime) were cultured on MS medium including vitamins supplemented with100 mg/l myo-inositol and 2.5 g/l gelrite. Three types of sugars (sucrose, fructose, glucose)were used at different concentrations (88, 132 and 176 mM) and two types of amino acids were used astryptophan at 0, 50, 75 and100 µM and glutathione at 0, 5, 10 and 20 µM. Growth regulators were used during multiplication and rooting stages as follow: a) multiplication,BAP at 1.0 mg/l and b) rooting, IBA at 0.5 mg/l. Sucrose was most effective on shoot and internode length and roots/shoot butthe number of shoots/explant, number of nodes and rooting percentage were more pronounced on the medium containing glucose, while fructose was more effective on the root length. Concerning amino acids, generally tryptophan was more effective on vegetative and rooting growth compared to glutathione.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تأثیر مصادر الکربون والأحماض الأمینیة على أکثار أربع أصول موالح معملیاً

Abstract [العربیة]

اجریت هذه الدراسة بمعمل زراعة الانسجة بقسم محاصیل الفاکهة - کلیة الزراعة - جامعة أسیوط خلال الفترة من 2012-2015م على أربعة أصول من الموالح وهی البرتقال ثلاثی الأوراق، النارنج، الفولکامریانا، اللیمون البلدی المالح بهدف دراسة تاثیر السکریات کمصدر کربون والأحماض الأمینیة على الخصائص الخضریة والجذریة لأصول الموالح قید البحث ومدى مردود ذلک على نمو نبیتات معملیاً لإختیار الأصل الأفضل نمواً لإستزراعه فی الأراضی المستصلحة. حیث تم نقل فریعات أصول الموالح بطول 0.5 سم الناتجة من مرحلة التأسیس إلى بیئة موراشیجى وسکوج (MS) مع استخدام 1.0 ملجم/لتر بنزایل أمینو بیورین (BAP) أثناء مرحلة التفریع واستخدام 0.5 ملجم/لتر أندول حمض البیوتریک (IBA) أثناء مرحلة التجذیر بالإضافة إلى المعدلات المتباینة من السکریات (سکروز، جلوکوز، فرکتوز) کلاً منهم بترکیز 88، 132، 176 ملیمول والأحماض الأمینیة (التربتوفان بترکیز 50، 75، 100 میکرومول، الجلوتاثیون بترکیز 5، 10، 20 میکرومول بالأضافة إلى معاملة الکنترول).
أظهرت النتائج مدى تفوق سکر الجلوکوز على بقیة السکریات فی صفتی عدد الأفرع وعدد العقد/فرع بینما تفوق سکر السکروز فی صفتی طول الفرع وطول السلامیة کما تفوق أصل البرتقال الثلاثی الأوراق على بقیة الأصول من حیث النمو الخضری وکانت نسبة التجذیر عالیة تحت جمیع أنواع السکریات. من ناحیة أخرى تفوق الحمض الأمینی التربتوفان على الجلوتاثیون فی معظم الصفات المدروسة سواء الخضریة أو الجذریة کما تفوق أصل اللیمون البلدی المالح على بقیة الأصول فی معظم الصفات الخضریة والجذریة

Keywords [العربیة]

  • التکاثر الدقيق
  • السکروز
  • الفرکتوز
  • الجلوکوز
  • التربتوفان
  • الجلوتاثيون
  • التکاثر
  • استئصال
  • بونسيروستريفولياتا
  • الحمضيات اورانتيوم
  • الحمضيات فولکاماريانا
  • الحمضيات أورانتيفوليا