Estimates of Genetic Parameters Using Six Populations in Bread Wheat

Document Type : Original Article

Authors

Agronomy Department, Faculty of Agriculture, Al- Azhar University

Abstract

Six genotypes including first and second parents, first and second retrograde crosses with first and second generations of two wheat crosses, namely Sids 12 x Sakha 93 (cross 1) and Sids 1 x Sids 14 (cross 2) were established during three successive seasons of 2016/2017, 2017/2018 and 2018/2019 at the Experimental Farm of Faculty of Agriculture, Al-Azhar University, Assiut. obtained results showed that there were significant differences among the six populations mean of the current crosses for most studied traits, which provides the existence of genetic variation for these traits. The additive gene effects were significant for all studied traits, except for days to 50% heading and of 100-grains weight in cross 2 and number of spikes /plant in cross 1. The dominance gene effects were found to be significant and highly significant for most studied traits, except for days to 50% heading and number of kernels /spike in cross 2. The additive x additive type of gene effects was positive and highly significant for plant height and grain yield/plant in the two crosses and number of spikes/plant and weight of 100 grains in cross 2. High expected genetic advance was recorded in the second generation (F2) for grain yield per plant in the two hybrids, indicated a continuous increase in variance. Through these studies, it can be recommended that early selection of these genotypes can be carried out to obtain a high yield

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تقدير القياسات الوراثية باستخدام العشائر الستة في قمح الخبز

Authors [العربیة]

  • مختار حسن هريدي
  • ابراهيم نجاح عبد الظاهر
  • أحمد يوسف مهدي
قسم المحاصيل ، کلية الزراعة ، جامعة الأزهر
Abstract [العربیة]

أجريت هذه الدراسة بالمزرعة التجريبية البحثية بکلية الزراعة جامعة الأزهر- فرع أسيوط خلال ثلاثة مواسم زراعية هى2016 /2017و 2017/ 2018 و2018/ 2019 لدراسة قوة الهجين ونوع الفعل الجيني ودرجة السيادة ودرجة التوريث والتحسين الوراثي المتوقع لعدد الايام حتى طرد 50% من السنابل – طول النبات – عدد السنابل على النبات – عدد الحبوب على السنبلة – وزن 100 حبة – محصول الحبوب على النبات في هجينين من قمح الخبز هما (سدس 12 x سخا93) و (سدس 1x سدس14).
1- أوضحت النتائج المتحصل عليها من تحليل التباين وجود اختلافات معنوية بين العشائر الوراثية تحت الدراسة لجميع الصفات في الهجينين کما لوحظ وجود تباين غير اليلى لمعظم الحالات حيث کانت قيم الفعل الجينى المضيف وکذلک السيادي معنوية لمعظم القيم ما عدا بعض الحالات القليلة.
2- أظهر الفعل الجيني الإضافي معنوية لمعظم الصفات ماعدا صفة عدد الايام حتى طرد 50% من السنابل ووزن 100حبة في الهجين الثاني وصفة عدد السنابل على النبات في الهجين الاول کما أظهر الفعل الجيني السيادي معنوية لمعظم الصفات ماعدا صفة عدد الايام حتى طرد 50% من السنابل وعدد الحبوب على السنبلة في الهجين الثانى.
3 - أظهر الفعل الجيني من (الإضافي x الإضافي) معنوية وموجب في طول النبات ومحصول الحبوب على النبات في الهجين الاول والثاني وکذلک عدد السنابل على النبات ووزن 100 حبة في الهجين الثاني.
4- أعطت قيم التقدم الوراثي المتوقع قيم عالية کنسبة مئوية من الجيل الثاني لصفة محصول الحبوب لکل نبات في کل من الهجينين وتشير هذه النتائج إلى إمکانية الحصول على تراکيب وراثية عالية المحصول.

Keywords [العربیة]

  • قمح
  • ستة مجموعات
  • تحليل
  • تأثير الجينات
  • التوريث