The Economics of Cultivating Wheat Crop using Deep and Surface Groundwater in the New Valley Governorate

Document Type : Original Article

Author

Department of Agricultural Economics - Faculty of Agriculture - Assiut University

Abstract

Groundwater is the only water resource available in the New Valley. The groundwater in it represents a large water reserve., the research problem was represented in the limited water resources in the governorate and the emergence of some indications of the beginning of the depletion of the aquifer in some cloud, the research aimed to estimate the productivity function of wheat crop in the New Valley, the research relied on the methods of descriptive and quantitative economic analysis, The research relied on the primary data for a sample of wheat farmers in the governorate.
The results of the research showed that the acre productivity of wheat crop reached its maximum in the system of surface wells (spray). The most important factors affecting the production quantity of wheat crop are the amount of water used, the amount of municipal fertilizers, the amount of ammonia nitrate fertilizer per effective unit in the irrigation system using deep wells (immersion), municipal fertilizers, ammonia nitrate fertilizer and superphosphate fertilizer In the irrigation system using surface wells (immersion), the amount of water used and the amount of automated work in the irrigation system using surface wells (spray), the number of automated work hours per hour and the amount of municipal fertilizers in the irrigation system using both deep and surface wells immersion. It turns out that the return on capacity is decreasing in the case of using deep wells (inundation), shallow wells (spray), and deep and shallow wells together (inundation).

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

أقتصاديات زراعة محصول القمح باستخدام المياه الجوفية العميقة والسطحية وباستخدام طرق الري الحديثة والتقليدية فى محافظة الوادي الجديد

Author [العربیة]

  • داليا حامد جودة يوسف الشويخ
قسم الاقتصاد الزراعي – کلية الزراعة – جامعة اسيوط
Abstract [العربیة]

تمتاز محافظة الوادي الجديد بتوافر الأراضي الصالحة للزراعة والمياه الجوفية المورد المائي الوحيد فيها, ومشکلة البحث في محدودية الموارد المائية بالمحافظة وظهور دلالات على نضوب الخزان الجوفي وترک الحرية للمزارعين لحفر الآبار السطحية, واستخدام أساليب الري التقليدية,وقد أستهدف تقدير الدالة الإنتاجية لمحصول القمح فى محافظة الوادى الجديد و تحديد أهم العوامل المؤثرة على إنتاجيته ,اعتمد البحث على أسلوبي التحليل الاقتصادي الوصفي والکمي مثل نماذج الانحدار، اعتمد البحث علي البيانات الأولية من خلال استمارات الاستبيان لعينه من مزارعي القمح بالمحافظة.أوضحت النتائج :
1. بلغت الإنتاجية الفدانية لمحصول القمح أقصاها في نظام الآبار السطحية (رش).
2. أهم العوامل المؤثرة على کمية الإنتاج لمحصول القمح هي کمية المياه المستخدمة في الزراعة ، کمية الأسمدة البلدية ، کميــة سمـاد نترات النشادر في نظام الري باستخدام الآبار العميقة(غمر)، الأسمدة البلدية وسماد نترات النشادر وسماد السوبر فوسفات في نظام الري باستخدام الآبار السطحية (غمر)، کمية المياه المستخدمة في الزراعة وکمية العمل الآلي في نظام الري باستخدام الآبار السطحية (رش)، عدد ساعات العمل الآلي وکمية الأسمدة البلدية في نظام الري باستخدام الآبار العميقة والسطحية معا (غمر).
3. تناقص العائد علي السعة في حالة استخدام الآبار العميقة(غمر) والآبار السطحية (رش) والآبار العميقة والسطحية معا (غمر)، ، بينما تحدث حالة تزايد العائد على السعة في حالة استخدام الآبار السطحية (غمر).
4. يتم استخدام العناصر الإنتاجية في المرحلة الثانية الاقتصادية للإنتاج فيما عدا عنصر نترات النشادر في المرحلة الأولى غير الاقتصادية.
5. زيادة عناصر الإنتاج المستخدمة إلى القدر الأمثل اللازم لتحقيق الکفاءة الاقتصادية

Keywords [العربیة]

  • القمح
  • الوادى الجديد
  • المياه الجوفية