Effect of some Treatments on Chemical Composition and Quality Properties of Saidy Date Fruit (Phoenix dactylifera L.) During Storage

Document Type : Original Article

Abstract

This study was conducted out to improve the quality and the shelf-life of Saidy date variety during storage period for 12 months at room temperature using packing under vacuum, drying and irradiation (1KGy) treatments. Results showed that packing under vacuum is more effective for controlling the insect  infestation (3.85%) followed by the irradiated (11.12%), dried (12.11%). While, the control sample recorded 17.24%, at the end of storage time (12 months). The moisture content of the control date sample decreased from 15.23 to 9.29% at the end of storage while it was decreased from 15.23 to 9.67%, from 15.15 to 8.92% and from 15.80 to 9.67% for the packed under vacuum, dried and irradiated samples, respectively. Data showed that, during the storage periods (12-months), the protein contents reduced from 2.52 to 1.97%, from 2.52 to 2.02%, from 2.57 to 2.15% and from 2.45 to 2.09% for the control, packed under vacuum, dried and irradiated samples, respectively. Data revealed that total bacterial counts immediately decreased after irradiation and drying to a greater extent, compared to the reduction in molds and yeasts. Beside, the microbial flora in all treatments remained at low count until the end of storage period. The irradiated sample had the lowest microbial counts, followed by the packed under vacuum and dried samples. The organoleptic evaluations show that the panelist could not discriminate between the non-irradiated and irradiated date fruits. Furthermore, all treatments have no detectable adverse effect on the preference rating of the fruits. The irradiated samples were occupied the first rank in overall acceptability of sensory evaluation followed by the dried and packed under vacuum samples. These results suggest that packing under vacuum, drying and irradiation treatments of Saidy date fruit could be used as alternative methods for improving the fruit quality, as well as prolonging its marketable period at room temperature for 12 months or more.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تأثیر بعض المعاملات على الترکیب الکیمیائى وخصائص جودة البلح الصعیدى أثناء التخزین

Abstract [العربیة]

اجریت هذه الدراسة لتحسین جودة وفترة صلاحیة ثمار البلح الصعیدى خلال تخزینها لمدة 12شهر على درجة حرارة الغرفة باستخدام التعبئة تحت تفریغ ، التجفیف والأشعاع (1کیلو جراى). وأظهرت النتائج أن التعبئة تحت تفریغ أکثر فاعلیة للسیطرة على الأصابة الحشریة (3.85%) تلیها العینة المشععة (11.12%) ثم المجففة (12.11%) فى حین سجلت العینة الکنترول 17.24% عند نهایة فترة التخزین (12شهر). وأن محتوى الرطوبة فى العینة الکنترول انخفض من 15.23 الى 9.29% فى نهایة فترة التخزین وانخفض من 15.23 الى 9.67% ، من 15.15 الى 8.92% ومن 15.80 الى 9.67% لکل من العینات المعبئة تحت تفریغ ، المجففة والمشععة على التوالى. وأظهرت البیانات أیضا انه خلال فترات التخزین (12شهر) انخفضت محتویات البروتین من 2.52 الى 1.97% ، من 2.52 الى 2.02% ، من 2.57 الى 2.15% و من 2.45 الى 2.09% لکل من العینات الکنترول ، المعبئة تحت تفریغ ، المجففة والمشععة على التوالى. وقد تبین أن العدد الکلى للبکتیریا انخفض مباشرةً بعد التشعیع والتجفیف الى حد کبیر مقارنة بالانخفاض فى الخمائر والفطریات. اضافة الى بقاء العدد المیکروبى منخفضاً فى کل المعاملات حتى نهایة فترة التخزین ، واحتوت العینة المشععة على أقل محتوى میکروبى تلتها المعبئة تحت تفریغ والمجففة. ومن نتائج التقییم العضوى الحسى لم یظهر أى تمییز بین عینات التمور المشععة وغیر المشععة. وقد تبین کذلک أن جمیع المعاملات لیس لها أى تاثیر سلبى على درجة تقبل الثمار، وقد احتلت العینة المشععة المرتبة الأولى فى درجة التقبل العام تلتها العینة المجففة ثم العینة المعبئة تحت تفریغ. وتشیر هذه النتائج الى أن التعبئة تحت تفریغ ، التجفیف والتشعیع یمکن أن تستخدم کوسائل بدیلة لتحسین جودة ثمار البلح الصعیدى فضلاً عن اطالة فترة تسویقه على درجة حرارة الغرفة لمدة 12شهر أو أکثر.

Keywords [العربیة]

  • التخزين
  • التعبئة تحت فراغ
  • التجفيف
  • 12 شهرا
  • درجة حرارة الغرفة
  • الترکيب الکيميائي
  • الشخصيات الفيزيائية
  • التهم الميکروبية