Intercropping Lettuce (Lactuca sativa) with Pea (pisum sativum) and its Impact on the Growth, Yield and Nutritional Quality

Document Type : Original Article

Authors

Faculty of Agriculture, Assiut University

Abstract

A field experiment was carried out during the two successive seasons of 2017/18 and 2018/19. The aims of the experiment were to investigate the effect of different planting arrangement patterns: T1 (3 pea: 1 lettuce), T2 (2 pea: 1 lettuce), T3 (1 pea:1 lettuce), T4 (side pea: side lettuce) in addition to sole lettuce and sole pea (control) treatments regarding the growth, yield, and nutritional quality, along with the financial aspects of applying intercropping systems for lettuce and pea productivity. The obtained results revealed that, intercropping lettuce with pea was more effective than planting pea crop alone, as it increased the lettuce yield by 12.2%-37.7% and 27.7%- 60 % in the first and second seasons respectively according to the intercropping system applied. All intercropping treatments except for T4 (side pea: side lettuce) treatment reduced the pea yield. The highest pea yields were produced by both sole pea andT4 treatments, while the lowest pea yield was form T3, in both seasons. T3 treatment depressed pea pod yield to 60% of its mono-cropped yield. On the other hand, T1 and T2 treatments produced the highest yield for lettuce in both seasons. Intercropping lettuce with pea, led to an improvement in the protein percentage in pea. LER of pea/lettuce intercropping treatments were more than unit. Moreover, the highest values for both LER and MAI obtained fromT1 treatment. Calculated “aggressiveness” suggested that all secondary crop treatments were more dominant than pea in all intercropping treatments. The intercropping system of 3pea:1 lettuce could be a gainful system to obtain the greatest efficiency of land.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

دراسة تأثير تحميل الخس مع البسلة علي النمو والمحصول والجودة الغذائية

Authors [العربیة]

  • شرين يعقوب عطااللة
  • محمد حمام زين العابدين
  • منال عبد الحمید محمود
  • سميه احمد
کلية الزراعة- جامعة اسيوط
Abstract [العربیة]

ا
اجريت هذة الدراسة بمزرعة التجارب البحثية – کلية الزراعة – جامعة اسيوط وذلک خلال موسيمين زراعيين 2017-2018، 2018-2019، وذلک لدراسة تأثير انظمة تحميل مختلفة لمحصولى الخس والبسلة وهى کالتالى: 3 نباتات بسلة:1 نبات خس،2 نبات بسلة:1 نبات خس،1 نبات بسلة:1 نبات خس، ريشة نبات بسلة: ريشة نباتات خس هذا بالاضافة الى معاملتى الکنترول (بسلة فقط، خس فقط) على النمو والمحصول وصفات الجودة، الى جانب الجدوى الاقتصادية.
اوضحت النتائج المتحصل عليها ان تحميل الخس مع البسلة کان اکثر فاعلية من زراعة البسلة بمفردها فى هذة الدراسة، حيث ادى الى زيادة معنوية فى محصول الخس مقارنة بزراعتة منفردا. وکانت الزيادة تتراوح ما بين 12.2-37.7% فى الموسم الاول، 27.7-60% فى الموسم الثانى على التوالى بينما ادت انظمة التحميل المختلفة الى نقص فى محصول البسلة فى کل المعاملات باستثناء معاملة ريشة بسلة: ريشة خس حيث اعطت محصول مماثل لمعاملة الکنترول، بينما تراوح النقص فى المعاملات الثلاثة الاولى ما بين 17-62.9% ،17.2-61.6% فى الموسم الاول والثانى على التوالى وذلک طبقا لنظام التحميل المستخدم. واوضحت النتائج المتحصل عليها ان تحميل الخس مع البسلة کان ذا جدوى على الرغم من نقص محصول البسلة فى الثلاث معاملات الاولى ولکن هذا النقص تم تعويضة بمحصول الخس الاضافى. وکانت اعلى کفاءة تمثيلية لاستغلال الارض تم الحصول عليها من تطبيق معاملة 3 نباتات بسلة: 1 نبات خس والتى ايضا اعطت اعلى عائد اقتصادى.

Keywords [العربیة]

  • المحصول الرئيسي
  • المحصول الثانوي
  • الجودة
  • مکونات المحصول
  • نظام الزراعة البينية