Functional Peptides in Milk Whey: An Overview

Document Type : Original Article

Authors

1 Dairy Science Department, South Dakota State University,

2 Dairy Science Department, Faculty of Agriculture, Assiut University

Abstract

Whey protein is a by-product derived from the production of cheese and it has many benefits for human health that what the recent research work has shown, so it is known as a functional food. It is known that there are salt whey and sweet whey depending on the process of making cheese. Whey protein is absorbed and digested rapidly. Whey protein contains a number of bioactive components including β-lactoglobulin, α-lactalbumin, serum albumin, immunoglobulin, and lactoferrin.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

الببتیدات الوظیفیة فی شرش اللبن

Authors [العربیة]

  • احمد رفعت عبد الوهاب 1
  • عادل علی تمام 2
  • یاسر محمد عبد العزیز الدروی 2
  • علی إسماعیل حسن 2
1 قسم الألبان- جامعة ساوث داکوتا
2 قسم الألبان – کلیة الزراعة – جامعة أسیوط
Abstract [العربیة]

بروتینات الشرش هو منتج ثانوی من صناعه الجبن وله العدید من الفوائد لصحة الإنسان وهذا ما اظهرته الأبحاث الحدیثة لذلک هو معروف کغذاء وظیفی. ومن المعروف أن هناک الشرش المملح والشرش الغیر مملح او الشرش الحلو وهذا یتوقف على طریقه صناعه الجبن. من خواص بروتینات الشرش انها سهله الامتصاص والهضم. الشرش یحتوی على عدد من المکونات النشطة بما فی ذلک β-لاکتوجلوبولین، α- لاکتوالبومین، الالبیومینات المناعیه، واللاکتوفیرین.

Keywords [العربیة]

  • مصل الحليب
  • الببتيدات الوظيفية
  • صحة الإنسان