The optimal geographical distribution of Egypt's imports of chicken meat

Document Type : Original Article

Authors

1 Department of Agricultural Economics, Fac. Agric., Assiut University

2 Department of Agricultural Economics - Faculty of Agriculture - Assiut University

3 Department of Agricultural Economics, Faculty of Agriculture, Assiut University

4 Dept. of Agricultural Economics, Faculty of Agric., Assiut University

Abstract

Protein food products, especially chicken meat, are the most important sources of animal protein in Egypt, and the rise in red meat prices has led to an increase in the demand for white meat, and since poultry production is characterized by a short production period and fast turnover of capital, this requires or requires increased attention In this industry by increasing the quantity produced from it for the needs of consumers and at prices suitable for the entry of members of society, as the prices of these products have risen significantly in the recent period, which prompted the state to import large quantities of chicken meat due to the inability of local production to cover the increasing local consumption as a result of the increase The research problem is the failure to achieve self-sufficiency in chicken meat, which prompted the state to import from abroad to cover this deficit. During the study of the development of productive and economic indicators of chicken meat, and models for the optimal distribution of Egypt's imports of chicken meat using linear programming, and The research relied on the published data from the Ministry of Agriculture and Land Reclamation, the Economic Affairs Sector, the Central Administration for Agricultural Economy and Statistics, the Food Balance Bulletin in the Arab Republic of Egypt, and global trade data from the United Nations website UN Comtrade, and the linear programming method was used to reach the optimal distribution of imports Egypt chicken meat.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

التوزيع الجغرافي الأمثل لواردات مصر من لحوم الدجاج

Authors [العربیة]

  • جميله رشدان عبد الموجود 1
  • جلال عبدالفتاح الصغير 2
  • دالیا حامد الشویخ 3
  • سوزان عبد المجید ابو المجد ابو المجد 4
1 قسم الاقتصاد - کليه الزراعة - جامعه اسيوط
2 قسم الاقتصاد - کلية الزراعة - جامعة اسيوط
3 قسم الاقتصاد الزراعی ; کلیة الزراعة ; جامعة أسیوط
4 قسم الاقتصاد الزراعى– کلیة الزراعة – جامهعة اسیوط
Abstract [العربیة]

تعتبر المنتجات الغذائية البروتينية وعلى رأسها لحوم الدجاج أهم مصادر البروتين الحيواني في مصر, وقد أدى إرتفاع أسعار اللحوم الحمراء إلى تزايد الطلب على اللحوم البيضاء, ولما کان الإنتاج الداجني يتميز بقصر فترة الإنتاج وسرعة دوران رأس المال, فإن ذلک يستوجب أو يتطلب زيادة الإهتمام بتلک الصناعة عن طريق زيادة الکمية المنتجة منها لسد حاجة المستهلکين وبأسعار مناسبة لدخول أفراد المجتمع, وأن أسعار هذه المنتجات إرتفعت بشکل ملحوظ في الفترة الأخيرة مما دفع الدولة إلى إستيراد کميات کبيرة من لحوم الدجاج نظرًا لعجز الإنتاج المحلي عن تغطية الإستهلاک المحلي المتزايد من جراء الزيادة السنوية في السکان, وتتمثل مشکلة البحث في عدم تحقيق الإکتفاء الذاتي من لحوم الدجاج الأمر دفع الدولة إلى الإستيراد من الخارج لتغطية هذا العجز, ويستهدف البحث محاولة التوصل إلي التوزيع الجغرافي الأمثل لواردات مصر من لحوم الدجاج، بما يحقق أقل تکلفة ممکنة من الإستيراد، وذلک من خلال دراسة تطور المؤشرات الإنتاجية والإقتصادية للحوم الدجاج, ونماذج التوزيع الأمثل لواردات مصر من لحوم الدجاج بإستخدام البرمجة الخطية, وقد إعتمد البحث على البيانات المنشورة من وزارة الزراعة واستصلاح الأراضي, قطاع الشوؤن الإقتصادية, الإدراة المرکزية للإقتصاد الزاعي والإحصاء, نشرة الميزان الغذائي بجمهورية مصر العربية, وبيانات التجارة العالمية من موقع الأمم المتحدة UN Comtrade, کما تم إستخدام أسلوب البرمجة الخطية للتوصل إلي التوزيع الأمثل لواردات مصر من لحوم الدجاج.

Keywords [العربیة]

  • لحوم الدجاج
  • الانتاج المحلي
  • الاستهلاک المحلي و توزيع الواردات