• Home
  • Browse
    • Current Issue
    • By Issue
    • By Author
    • By Subject
    • Author Index
    • Keyword Index
  • Journal Info
    • About Journal
    • Aims and Scope
    • Editorial Board
    • Publication Ethics
    • Peer Review Process
  • Guide for Authors
  • Submit Manuscript
  • Reviewers
  • Contact Us
 
  • Login ▼
    • Login
    • Register
  • العربیة
Home Articles List Article Information
  • Save Records
  • |
  • Printable Version
  • |
  • Recommend
  • |
  • How to cite Export to
    RIS EndNote BibTeX APA MLA Harvard Vancouver
  • |
  • Share Share
    CiteULike Mendeley Facebook Google LinkedIn Twitter
Assiut Journal of Agricultural Sciences
arrow Articles in Press
arrow Current Issue
Journal Archive
Volume Volume 54 (2023)
Volume Volume 53 (2022)
Volume Volume 52 (2021)
Issue Issue 5
Issue Issue 4
Issue Issue 3
Issue Issue 2
Issue Issue 1
Volume Volume 51 (2020)
Volume Volume 50 (2019)
Volume Volume 49 (2018)
Volume Volume 48 (2017)
Volume Volume 47 (2016)
Volume Volume 46 (2015)
Volume Volume 45 (2014)
Volume Volume 44 (2013)
Volume Volume 43 (2012)
Volume Volume 42 (2011)
Volume Volume 41 (2010)
Volume Volume 40 (2009)
Volume Volume 39 (2008)
Volume Volume 38 (2007)
Volume Volume 37 (2006)
Saied, M. (2021). An Economic Study of the Food Gap of Wheat in Egypt to Face some Crises.. Assiut Journal of Agricultural Sciences, 52(2), 144-162. doi: 10.21608/ajas.2021.79683.1030
Maha Abdel fattah Saied. "An Economic Study of the Food Gap of Wheat in Egypt to Face some Crises.". Assiut Journal of Agricultural Sciences, 52, 2, 2021, 144-162. doi: 10.21608/ajas.2021.79683.1030
Saied, M. (2021). 'An Economic Study of the Food Gap of Wheat in Egypt to Face some Crises.', Assiut Journal of Agricultural Sciences, 52(2), pp. 144-162. doi: 10.21608/ajas.2021.79683.1030
Saied, M. An Economic Study of the Food Gap of Wheat in Egypt to Face some Crises.. Assiut Journal of Agricultural Sciences, 2021; 52(2): 144-162. doi: 10.21608/ajas.2021.79683.1030

An Economic Study of the Food Gap of Wheat in Egypt to Face some Crises.

Article 11, Volume 52, Issue 2, June 2021, Page 144-162  XML PDF (636.19 K)
Document Type: Original Article
DOI: 10.21608/ajas.2021.79683.1030
Author
Maha Abdel fattah Saied email orcid
Department of Agribusiness and Consumer Sciences, Faculty of Agricultural and Food Sciences, King Faisal University, Al-Ahsa, Saudi Arabia Department of Agricultural Economics, Faculty of Agriculture,
Abstract
The research aimed at estimating the size of the food gap of wheat in Egypt during the period (2000-2019), estimating the most important factors that affect it, and evaluating the price policy affecting wheat production, where the research relied in statistical analysis on some descriptive and quantitative statistical methods.
The results showed an increase in the area of wheat and the quantity produced during the period (2000-2019) with an annual growth rate of about 1.62%, 1.71% respectively, the results also showed an increase in the quantity of imports, consumption and the wheat gap at annual rates of about 0.44, 0.523, 0.385 million tons, representing about 5.2%, 3.4%, 5.3% of the average of about 8.52, 15.32, 7.23 million tons respectively, during period (2000-2019). the self-sufficiency ratio decreased at an annual rate of about 0.86%, representing about 1.61% of the average period of about 53.5%.The food security coefficient declined from 0.35 as an average for the period (2006-2012) to 0.28 as an average for the period (2013-2019). This may be due to low supply price and the agricultural policy's failure to keep pace with the level of population growth and high prices, which negatively affected on food security during that period.
The results showed that the net yield of feddan of wheat in the previous season was the most important variable affecting the cultivated area of wheat. It was also found that the agricultural price policy was in the disadvantage of wheat producers during the period (2015-2020).
Keywords
wheat gap; Food security; Supply response; price policy
Main Subjects
Agricultural Economic
Article Title [العربیة]
دراسة اقتصادية للفجوة الغذائية من القمح في مصر لمواجهة بعض الأزمات
Authors [العربیة]
مها عبدالفتاح إبراهيم سيد
قسم الأعمال الزراعية وعلوم المستهلک، کلية العلوم الزراعية والأغذية، جامعة الملک فيصل، السعودية. قسم الاقتصاد الزراعي، کلية الزراعة،
Abstract [العربیة]
استهدف البحث الحالي تقدير حجم الفجوة الغذائية من القمح في مصر خلال الفترة (2000-2019)، حيث اعتمد البحث في التحليل الاحصائي على بعض الأساليب الإحصائية الوصفية والکمية. وأوضحت النتائج تزايد کل من مساحة القمح والکمية المنتجة منه خلال فترة الدراسة (2000-2019) بمعدل نمو سنوي بلغ حوالي 1.62%، 1.71% لکل منهما على الترتيب، کما تبين من النتائج تزايد کل من کمية الواردات وحجم الاستهلاک والفجوة القمحية بمعدلات سنوية بلغت حوالي 0.44، 0.523، 0.385 مليون طن تمثل نحو 5.2%، 3.4%، 5.3% من المتوسط البالغ حوالي 8.52، 15.32، 7.23 مليون طن لکل منها على الترتيب خلال الفترة (2000-2019). وتناقصت نسبة الاکتفاء الذاتي بمعدل سنوي بلغ حوالي 0.86% يمثل نحو 1.61% من متوسط الفترة والبالغ نحو 53.5%. وتراجع معامل الأمن الغذائي من 0.35 کمتوسط للفترة (2006-2012) ليصل إلى 0.28 کمتوسط للفترة (2013-2019) وربما يُعزى ذلک لانخفاض سعر التوريد وعدم مواکبة السياسة الزراعية لمستوى النمو السکاني وارتفاع الأسعار والتي أثرت بشکل سلبي على الأمن الغذائي خلال تلک الفترة.
تبين أن صافي عائد الفدان من القمح في الموسم السابق يفسر وحده نحو 65% من التغيرات الحادثة فيها. وبدراسة أثر السياسات السعرية على إنتاج محصول القمح تبين أن السياسة السعرية الزراعية کانت في غير صالح منتجي القمح خلال الفترة (2015-2020)، کما تبين أن أکثر العوامل تأثيراً على الفجوة الغذائية من القمح تتمثل في عدد السکان، والمساحة المزروعة بالقمح، ومتوسط نصيب الفرد من القمح في السنة، في حين تبين أن أکثر العوامل تأثيراً على معامل الأمن الغذائي تتمثل في حجم المخزون من القمح، ونسبة الاکتفاء الذاتي.
Keywords [العربیة]
الفجوة القمحية، الأمن الغذائي، استجابة العرض، السياسة السعرية
Statistics
Article View: 256
PDF Download: 709
Home | Glossary | News | Aims and Scope | Sitemap
Top Top

Journal Management System. Designed by NotionWave.