Nutritional evaluation of extrusion snacks supplemented by date powders

Document Type : Original Article

Authors

1 Dept. Food sci.,Fac Agriculture, Minia Univ

2 Dept. Food sci., Fav Agriculture, Minia Univ

3 Central Laboratory for Research and Development of Date Palm, Agriculture Research Center

Abstract

This study was made on two dry dates in Egypt, the first one called seeded dry and the second Bartamouda which is one of the most famous dates in Egypt were used for preparation date powder of snacks with 1, 3 and 5 %, in order to get this product for new snacks from dates. Snack food now include a very wide range of products, including potato and corn chips, alkali- cooked corn tortilla chips, extruded puffed and baked/ fried products, half- products, meat snacks and rice-based snacks. Extruded snacks are products which are easy to consume, tasty, crispy, with thousands of shapes, flavours, textures, and are consumed worldwide. They can be expanded directly or indirectly. Therefore, this study was divided into two parts, the first one related to studying the physical properties, the proximate chemical composition and determination of minerals content of Seeded and Bartamuda date cultivars at tamr stage, then evaluation the effect of date powder addition on the sensory properties of snacks made from corn grits and date powders with concentrations at 1, 3 and 5 %.So, the second part of this research was including study the effect of date powders, added concentration and combination between them on sugars(reducing and non- reducing sugars and total sugars), fats and protein, fiber and total ash, phenols and titratable acidity percentages, phosphorus, potassium,

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

التقييم الغذائي للوجبات الخفيفة المبثوقة المدعمة بإضافة مسحوق التمر

Authors [العربیة]

  • محمد أحمد عبد الرحيم عرابي 1
  • فوزي على حسن السکري 2
  • مجدي محمود أحمد زغلول 2
  • عز الدين جاد الله حسين 3
1 قسم علوم الأغذية کلية الزراعة، جامعة المنيا
2 قسم علوم الأغذية ، کلية الزراعة جامعة المنيا
3 المعمل المرکزى للابحاث وتطوير نخيل البلح
Abstract [العربیة]

تم اجراء هذة الدراسة على نوعى من البلح فى مصر ويسمى الأول seeded dry والثانى Bartamouda . الذى يعتبر واحد من اشهر التمور فى مصر، ولقد تم استخدام الأثنان لتجهيز بودر التمر لأغذية التسالى بترکيزات 1، 3 و5% من اجل استعمال هذا المنتج من اجل تصنيع اغذية تسالى جديدة من التمور.وتشمل اغذية التسالى هذة الأيام مدى کبير جدا من المنتجات وهى شيبسى الذرة والبطاطس، شيبسى تورتيلا الذرة المطبوخ- القلوى، المنتجات المنفوشة بالبثق الحرارى والمقلية والمخبوزة، سناکس اللحوم، واغذية التسالى المصنعة من الأرز. وتعتبر اغذية التسالى المنتجة بالبثق الحرارى منتجات من السهل استهلاکها، طعمها جيد وکرسبىيه، مع الأف الأشکال التى توجد منها، ذو نکهة جيدة، قوامها او ترکيبها جيد وتستهلک على نطاق واسع، وهى ممکن ان تنتفش او تتمدد بطريقة مباشرة او غير مباشرة. لهذا قسمت هذة الدراسة الى جزئيين، الأول يتعلق بدراسة الخصائص الطبيعية، الکيمائية، تقدير محتوى المعادن لنوعى التمرفى مرحلة الرطب، ثم تقييم تأثير بودرة التمر المضافة من کلا نوعى التمر على الخصائص الحسية للسناکس المصنعة والمضاف لها مجروش الذرة وبودرة التمور بترکيزات 1، 3 و5%.ثم شمل الجزء الثانى من هذة الدراسة دراسة تأثير بودر التمور، الترکيزات المضافة والجمع بينهما على نسب السکريات (مختزلة وغير مختزله، والسکريات الکلية)، الدهون، البروتينات، الألياف، الرماد الکلى، والفينولات، الحموضة المقدرة بالمعايرة، وعلى المعادن الکبيرة (الفوسفور، البوتاسيوم، الکالسيوم والماغنسيوم، ملجم/ 100 جرام) وعلى المعادن الصغيرة او معادن الأثار (الحديد، الزنک، المنجنيز والنحاس ،ملجم/ 100 جرام) .أظهرت الدراسات انه لا يوجد فروق معنوية عند مستوى معنوية 5% بين نوعى البودر من الصنفين تحت الدراسة بالنسبة للخصائص الطبيعية.

Keywords [العربیة]

  • سناکات البثق
  • مسحوق التمر
  • صنف تمر مصنفر
  • صنف بارتومودا للتمور