A. A. Ahmed, A., Teama, E., El-Nagar, G., A. EL-Kader, H. (2021). Effect of different packaging materials and storage periods on the yield and quality of bread wheat grains. Assiut Journal of Agricultural Sciences, 52(2), 25-37.
Aya A. A. Ahmed; E. A. Teama; G. R. El-Nagar; Howida A. EL-Kader. "Effect of different packaging materials and storage periods on the yield and quality of bread wheat grains". Assiut Journal of Agricultural Sciences, 52, 2, 2021, 25-37.
A. A. Ahmed, A., Teama, E., El-Nagar, G., A. EL-Kader, H. (2021). 'Effect of different packaging materials and storage periods on the yield and quality of bread wheat grains', Assiut Journal of Agricultural Sciences, 52(2), pp. 25-37.
A. A. Ahmed, A., Teama, E., El-Nagar, G., A. EL-Kader, H. Effect of different packaging materials and storage periods on the yield and quality of bread wheat grains. Assiut Journal of Agricultural Sciences, 2021; 52(2): 25-37.
Effect of different packaging materials and storage periods on the yield and quality of bread wheat grains
1Agronomy Department, Faculty of Agricultural, Assiut University
2Agronomy Department, Faculty of Agriculture, Assiut University
3Agron. Dept., Fac. of Agric., Assiut Univ., Egypt.
Abstract
Abstract This investigation was carried out at laboratories of examination and certification of seeds, at the Agronomy Department, faculty of Agriculture, Assiut University, Egypt during 2019 season to study the impact of storage period, grains treatment and storage methods on quality and yield traits of Gemaza11 cultivar using completely randomized design. The studied traits, were significantly decreased with increasing storage periods till nine months. The lowest mean value test weight (60), seed index (50.33 g), gluten content (10.33 %), fermentation time test (30.67 minutes), fine flour percentage (72%), coarse flour percentage (3.333%), coarse bran percentage (20.33%), and fine bran percentage (4.00%). The highest mean values of grain yield feddan-1 ( ). Moreover the lowest mean values of grain yield feddan-1 ( ). Keywords: grain and quality, fermentation time test, seed index, coarse bran percantage, storage methods Wheat (Triticum aestivum L.) is one of the leading cereal crops and the ranks first in cultivated area and production in the world (Ali et al 2016). In Egypt, the cultivated area of wheat during 2020 was about 1037862 Million Fadan with the total yield production of 8.9 MMT (USDA, 2020). (Abdelaal and Thilmany 2019).
اثر استخدام عبوات وظروف تخزين مختلفه على حيوية وجودة حبوب قمح الخبز
Authors [العربیة]
آيه أحمد عبدالجواد أحمد1; المهدي عبدالمطلب طعيمه2; جمال راجح النجار3; هويدا عزالدين عبدالقادر1
1قسم المحاصيل – کلية الزراعة – جامعة أسيوط
2قسم المحاصيل – کلية الزراعة – جامعة أسيوط
3قسم المحاصیل – کلیة الزراعة – جامعة أسیوط
Abstract [العربیة]
الملخص أجريت تجربة معملية خلال 2019 فى معمل فحص واعتماد التقاوى – مزرعة قسم المحاصيل البحثية- کلية الزراعة- جامعة اسيوط لدراسة تأثير فترات التخزين وعبوات التخزين ومواد التبخير على حيوية وجودة حبوب قمح الخبز صنف جميزة11. استخدم لذلک تصميم کامل العشوائية بثلاث مکررات . تشير النتائج الى التاثير المعنوي لفترات التخزين وعبوات التخزين ومواد التدخين على صفات الجودة ومحصول الحبوب على حبوب قمح الخبز صنف جميزة11. بالاضافة الى التاثير المعنوي لمعظم التفاعلات علي معظم الصفات محل الدراسة. حيث تم الحصول على اعلى قيم لمتوسطات محصول للحبوب للفدان (30.25) من معاملة صنف جميزة11 بالفوسفين بمعدل .18جم/2کجم وتخزينه فى عبوة البرطمان الزجاج وهذه افضل معامله وعلى الجانب الاخر اقل قيم لمتوسطات محصول للحبوب للفدان (10.24) من معاملة الحبوب بمبيد الملاثيون بمعدل 2 جم /2کجم وتخزينه فى عبوة اکياس بلاستيک. بينما تم الحصول على اعلى نسبة من الجلوتين الجاف (11) من معاملة الحبوب بالفوسفين بمعدل .18جم/2کجم وتخزينه فى عبوة البرطمان الزجاج لمدة 9 شهور , واعلى قيمه لوزن الهکتولتير (65) من معاملة الحبوب بالفوسفين بمعدل .18جم/2کجم وتخزينه فى عبوة البرطمان الزجاج لمدة 6 شهور واعلى قيمه لوزن الالف حبه (65.33) من معاملة الحبوب بالفوسفين بمعدل .18جم/2کجم وتخزينه فى عبوة الاکياس الخيش لمدة 6 شهور, واطول وقت للتخمر(38.33) من معاملة الحبوب بالفوسفين بمعدل .18جم/2کجم وتخزينه فى عبوة الاکياس الخيش لمدة 6 شهور. ويلاحظ ان نسبة الدقيق وجودته تقل بزيادة فترة التخزين.