M, E., Badawy, A., Gadalla, E., Hassan, H. (2021). Effect of Organic and Bio-fertilization on Growth and Fruiting of Sakkoty Date Palm. Assiut Journal of Agricultural Sciences, 52(1), 90-102. doi: 10.21608/ajas.2021.172108
El-Salhy, A. M; A. A. Badawy; E. G. Gadalla; H. K. Hassan. "Effect of Organic and Bio-fertilization on Growth and Fruiting of Sakkoty Date Palm". Assiut Journal of Agricultural Sciences, 52, 1, 2021, 90-102. doi: 10.21608/ajas.2021.172108
M, E., Badawy, A., Gadalla, E., Hassan, H. (2021). 'Effect of Organic and Bio-fertilization on Growth and Fruiting of Sakkoty Date Palm', Assiut Journal of Agricultural Sciences, 52(1), pp. 90-102. doi: 10.21608/ajas.2021.172108
M, E., Badawy, A., Gadalla, E., Hassan, H. Effect of Organic and Bio-fertilization on Growth and Fruiting of Sakkoty Date Palm. Assiut Journal of Agricultural Sciences, 2021; 52(1): 90-102. doi: 10.21608/ajas.2021.172108
Effect of Organic and Bio-fertilization on Growth and Fruiting of Sakkoty Date Palm
3Central Palm Laboratory, Agriculture Research Center Agric.
Abstract
The beneficial effects of organic manure singly or combined with mineral-N (min.) and bio-fertilizers (bio.) on growth, nutritional status, yield and fruit quality of Sakkoty date palm grown in Research farm of Agricultural research station at Kom Ambo, Aswan Governorate, Egypt, were studied during the two successive seasons 2019 and 2020. The experimental palms were arranged in complete randomized design with six treatments and three replications one palm per each.
تأثير التسميد العضوي والحيوي علي نمو وإثمار نخيل البلح السکوتي
Authors [العربیة]
عبد الفتاح مصطفي الصالحي1; علاء عبد الجابر بدوي2; عز الدين جاد الله جاد الله3;
1قسم الفاکهة – کلية الزراعة – جامعة أسيوط
2قسم الفاکهة – کلية الزراعة – جامعة أسيوط – أسيوط ، مصر
3المعمل المرکزي للنخيل – مرکز البحوث الزراعية - مصر
Abstract [العربیة]
أجريت هذه الدراسة خلال موسمين متتاليين هي 2019 ، 2020 علي نخيل البلح السکوتي المنزرعة بالمرزعة البحثية لمرکز البحوث الزراعية – کوم أمبو – أسوان، حيث التربة الطينية الطميية. ويهدف البحث إلي إلقاء المزيد من الضوء علي تأثير التسميد العضوي والحيوي علي النمو الخضري والحالة الغذائية وکذلک المحصول وخصائص الثمار حيث تم إحلال السماد العضوي بنسبة 100-25% بالإضافة للأسمدة الحيوية بنسبة 35-50% من الجرعة السمادية المضافة للأشجار المقدرة 1000 جم نيتروجين/نخلة. بينما کانت معاملة المقارنة هي 500 جم/نخلة وهي المعاملة التي تجري بالمزرعة.