M, E., Salm, E., Abada, M., Mostafa, A. (2021). Effect of some Antioxidants Spraying on Growth and Fruiting of Flame Seedless Grapevines. Assiut Journal of Agricultural Sciences, 52(1), 103-113. doi: 10.21608/ajas.2021.171572
El-Salhy, A. M; E F. Salm; M. M. Abada; Attiat M. Mostafa. "Effect of some Antioxidants Spraying on Growth and Fruiting of Flame Seedless Grapevines". Assiut Journal of Agricultural Sciences, 52, 1, 2021, 103-113. doi: 10.21608/ajas.2021.171572
M, E., Salm, E., Abada, M., Mostafa, A. (2021). 'Effect of some Antioxidants Spraying on Growth and Fruiting of Flame Seedless Grapevines', Assiut Journal of Agricultural Sciences, 52(1), pp. 103-113. doi: 10.21608/ajas.2021.171572
M, E., Salm, E., Abada, M., Mostafa, A. Effect of some Antioxidants Spraying on Growth and Fruiting of Flame Seedless Grapevines. Assiut Journal of Agricultural Sciences, 2021; 52(1): 103-113. doi: 10.21608/ajas.2021.171572
Effect of some Antioxidants Spraying on Growth and Fruiting of Flame Seedless Grapevines
2Hort. Dept., Fac. of Agric. & Natural Resources, Aswan Univ., Aswan, Egypt.
3Agricultural Research Centre, Horticultural Research Institute-Giza
4Agricultural Research Centre, Horticultural Research Institute-Giza.
Abstract
This study was conducted during 2018, 2019 and 2020 seasons, on 10 years old Flame Seedless grapevines, grown on the experimental vineyard of the Research Station, Matana, Esna, Luxor, Egypt to study the effect of antioxidants on vegetative growth, nutrient status, and fruiting of Flame Seedless grapevine. The experiment was arranged in a complete randomized block design with four treatments and three replications two vine per each. The obtained results could be summarized as follow:
Spraying either citric acid, ascorbic acid or vitamin B12 significantly increased, pruning wood weight and leaf area as well as leaf total chlorophyll and leaf nutrient composition compared to spray water ones (check treatment). No significant differences on these traits due to spray with any ones compared to either. All antioxidants treatments significantly increased the yield and improved the cluster and berry traits compared to sprayed water. It is evident from the foregoing results that spraying with either ascorbic acid or citric acid or vitamin B12 at 250 ppm three times improved the vegetative growth, yield and berry quality.
تأثير رش مضادات الأکسدة علي نمو وإثمار کروم العنب الفليم اللابذري
Authors [العربیة]
عبد الفتاح مصطفي الصالحي1; النوبي حفني سالم2; محمد مجاور عباده3; عطيات محمد مصطفي4
1قسم الفاکهة – کلية الزراعة – جامعة أسيوط
2قسم الفاکهة – کلية الزراعة والموارد الطبيعية - جامعة أسوان
3مرکز البحوث الزراعية بمعهد البحوث البستانية بالجيزة
4مرکز البحوث الزراعية بمعهد البحوث البستانية بالجيزة
Abstract [العربیة]
أجريت هذه الدراسة خلال مواسم 2018 و 2019 و 2020 علي کروم العنب القليم عديم البذور المنزرعة بالمزرعة البحثية بمحطة البحوث الزراعية بالمطاعنة – اسنا – الأقصر. بهدف دراسة تأثير رش مضادات الأکسدة علي النمو الخضري وحالة العناصر الغذائية والمحصول وخصائص العناقيد والحبات. وقد أظهرت النتائج: - أدي رش حمض الاسکوربيک أو الستريک أو فيتامين B12 إلي زيادة مؤکدة في وزن خشب التقليم ومساحة الأوراق ومحتوي الأوراق من الکلوروفيل وعناصر النيتروجين والفوسفور والبوتاسيوم مقارنة بعدم رش مضادات الأکسدة (المقارنة). - سبب رش أي من مضادات الأکسدة تحسين صفات العنقود والثمار مقارنة بالرش بالماء (معاملة المقارنة). - أظهرت النتائج تفوق رش حمض الأسکوربيک مقارنة باستخدام کل من حمض الستريک أو فيتامين B12. - لا توجد فروق معنوية بين رش حمض الستريک أو فيتامين B12. من نتائج هذه الدراسة يمکن التوصية بأهمية رش حمض الاسکوربيک أو حمض الستريک أو فيتامين B12 ثلاث مرات بترکيز 250 جزء في المليون وذلک لتحسين النمو الخضري والحالة الغذائية لشجيرات العنب صنف فليم عديم البذرة مع إنتاج محصول عال ذو خصائص ثمرية جيدة.