Effect of some Antioxidants Spraying on Growth and Fruiting of Flame Seedless Grapevines

Document Type : Original Article

Authors

1 Pomology Dept., Fac. Agric., Assiut Univ., Assiut, Egypt.

2 Hort. Dept., Fac. of Agric. & Natural Resources, Aswan Univ., Aswan, Egypt.

3 Agricultural Research Centre, Horticultural Research Institute-Giza

4 Agricultural Research Centre, Horticultural Research Institute-Giza.

Abstract

This study was conducted during 2018, 2019 and 2020 seasons, on 10 years old Flame Seedless grapevines, grown on the experimental vineyard of the Research Station, Matana, Esna, Luxor, Egypt to study the effect of antioxidants on vegetative growth, nutrient status, and fruiting of Flame Seedless grapevine. The experiment was arranged in a complete randomized block design with four treatments and three replications two vine per each.
The obtained results could be summarized as follow:

Spraying either citric acid, ascorbic acid or vitamin B12 significantly increased, pruning wood weight and leaf area as well as leaf total chlorophyll and leaf nutrient composition compared to spray water ones (check treatment). No significant differences on these traits due to spray with any ones compared to either. All antioxidants treatments significantly increased the yield and improved the cluster and berry traits compared to sprayed water. It is evident from the foregoing results that spraying with either ascorbic acid or citric acid or vitamin B12 at 250 ppm three times improved the vegetative growth, yield and berry quality.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تأثير رش مضادات الأکسدة علي نمو وإثمار کروم العنب الفليم اللابذري

Authors [العربیة]

  • عبد الفتاح مصطفي الصالحي 1
  • النوبي حفني سالم 2
  • محمد مجاور عباده 3
  • عطيات محمد مصطفي 4
1 قسم الفاکهة – کلية الزراعة – جامعة أسيوط
2 قسم الفاکهة – کلية الزراعة والموارد الطبيعية - جامعة أسوان
3 مرکز البحوث الزراعية بمعهد البحوث البستانية بالجيزة
4 مرکز البحوث الزراعية بمعهد البحوث البستانية بالجيزة
Abstract [العربیة]

أجريت هذه الدراسة خلال مواسم 2018 و 2019 و 2020 علي کروم العنب القليم عديم البذور المنزرعة بالمزرعة البحثية بمحطة البحوث الزراعية بالمطاعنة – اسنا – الأقصر. بهدف دراسة تأثير رش مضادات الأکسدة علي النمو الخضري وحالة العناصر الغذائية والمحصول وخصائص العناقيد والحبات.
وقد أظهرت النتائج:
-   أدي رش حمض الاسکوربيک أو الستريک أو فيتامين B12 إلي زيادة مؤکدة في وزن خشب التقليم ومساحة الأوراق ومحتوي الأوراق من الکلوروفيل وعناصر النيتروجين والفوسفور والبوتاسيوم مقارنة بعدم رش مضادات الأکسدة (المقارنة).
-       سبب رش أي من مضادات الأکسدة تحسين صفات العنقود والثمار مقارنة بالرش بالماء (معاملة المقارنة).
-       أظهرت النتائج تفوق رش حمض الأسکوربيک مقارنة باستخدام کل من حمض الستريک أو فيتامين B12.
-       لا توجد فروق معنوية بين رش حمض الستريک أو فيتامين B12.
من نتائج هذه الدراسة يمکن التوصية بأهمية رش حمض الاسکوربيک أو حمض الستريک أو فيتامين B12 ثلاث مرات بترکيز 250 جزء في المليون وذلک لتحسين النمو الخضري والحالة الغذائية لشجيرات العنب صنف فليم عديم البذرة مع إنتاج محصول عال ذو خصائص ثمرية جيدة.

Keywords [العربیة]

  • مضادات الأکسدة
  • الاثمار
  • جودة التوت
  • العنب
  • فيتامين