• Home
  • Browse
    • Current Issue
    • By Issue
    • By Author
    • By Subject
    • Author Index
    • Keyword Index
  • Journal Info
    • About Journal
    • Aims and Scope
    • Editorial Board
    • Publication Ethics
    • Peer Review Process
  • Guide for Authors
  • Submit Manuscript
  • Reviewers
  • Contact Us
 
  • Login ▼
    • Login
    • Register
  • العربیة
Home Articles List Article Information
  • Save Records
  • |
  • Printable Version
  • |
  • Recommend
  • |
  • How to cite Export to
    RIS EndNote BibTeX APA MLA Harvard Vancouver
  • |
  • Share Share
    CiteULike Mendeley Facebook Google LinkedIn Twitter
Assiut Journal of Agricultural Sciences
arrow Articles in Press
arrow Current Issue
Journal Archive
Volume Volume 54 (2023)
Volume Volume 53 (2022)
Volume Volume 52 (2021)
Issue Issue 5
Issue Issue 4
Issue Issue 3
Issue Issue 2
Issue Issue 1
Volume Volume 51 (2020)
Volume Volume 50 (2019)
Volume Volume 49 (2018)
Volume Volume 48 (2017)
Volume Volume 47 (2016)
Volume Volume 46 (2015)
Volume Volume 45 (2014)
Volume Volume 44 (2013)
Volume Volume 43 (2012)
Volume Volume 42 (2011)
Volume Volume 41 (2010)
Volume Volume 40 (2009)
Volume Volume 39 (2008)
Volume Volume 38 (2007)
Volume Volume 37 (2006)
Abdel-Hameed, S., A. Mohamed, H., El Soukary, F., Abbas, E. (2021). Optimization of Super Palm Olein Stability using Natural Antioxidants from Jojoba Seed Waste. Assiut Journal of Agricultural Sciences, 52(1), 42-59. doi: 10.21608/ajas.2021.171564
Sanaa M. Abdel-Hameed; H. M. A. Mohamed; F. A.H. El Soukary; E. A.A. Abbas. "Optimization of Super Palm Olein Stability using Natural Antioxidants from Jojoba Seed Waste". Assiut Journal of Agricultural Sciences, 52, 1, 2021, 42-59. doi: 10.21608/ajas.2021.171564
Abdel-Hameed, S., A. Mohamed, H., El Soukary, F., Abbas, E. (2021). 'Optimization of Super Palm Olein Stability using Natural Antioxidants from Jojoba Seed Waste', Assiut Journal of Agricultural Sciences, 52(1), pp. 42-59. doi: 10.21608/ajas.2021.171564
Abdel-Hameed, S., A. Mohamed, H., El Soukary, F., Abbas, E. Optimization of Super Palm Olein Stability using Natural Antioxidants from Jojoba Seed Waste. Assiut Journal of Agricultural Sciences, 2021; 52(1): 42-59. doi: 10.21608/ajas.2021.171564

Optimization of Super Palm Olein Stability using Natural Antioxidants from Jojoba Seed Waste

Article 4, Volume 52, Issue 1, March 2021, Page 42-59  XML PDF (521.76 K)
Document Type: Original Article
DOI: 10.21608/ajas.2021.171564
Authors
Sanaa M. Abdel-Hameed; H. M. A. Mohamed; F. A.H. El Soukary; E. A.A. Abbas
Dept. Food Sci., Minia Univ., Egypt.
Abstract
In the present investigation natural phenolic antioxidants were extracted from Jojoba seed waste. Samples of defatted jojoba seed meal (JSM), detoxified meal residue (DMR) and jojoba seed shell (JSH) were subjected to extraction by using various solvents: 70/30 (vol/vol) ethanol/water, 70/30 (vol/vol) methanol/water and 60/40 (vol/vol) acetone/water. Total phenolics content (TPC) is measured according to the Folin-Ciocalteu method. In addition, solvent extracts were tested for their antioxidant activity (AA) in vitro by the DPPH radical scavenging and the β-carotene linoleic acid bleaching methods. The highest amount of total phenolic compounds (TPC) is observed with 60% acetone extract of JSH (163.81±6.88 mg GAE g -1 extract DW). On the other hand, the 70% Methanolic extract of JSH indicates the highest activity in scavenging DPPH free radicals. DMR extracts had low amount of phenolics. Furthermore, the ethanolic extract of JSM and JSH at concentration 200ppm showed good antioxidant capacity for stabilization of super palm olein (SPO) than BHT as determined by the rancimat procedure. Therefore, these extracts could be a good alternative for synthetic antioxidant to protect the vegetable oils such as SPO which contain different levels of unsaturated fatty acids.
Keywords
Jojoba seed waste; rancimat test; DPPH
Main Subjects
Food Science & Technology
Article Title [العربیة]
تحسين ثبات زيت سوبر أوليين النخيل بإستخدام مضادات الأکسدة الطبيعية المستخرجة من بقايا بذور الجوجوبا
Authors [العربیة]
سناء محمد عبد الحميد; هانى مصطفى على محمد; فوزى على حسن السکرى; إسلام عباس أبوضيف
قسم علوم الأغذية – کلية الزراعة – جامعة المنيا
Abstract [العربیة]
تم استخراج مضادات الأکسدة الطبيعية من بقايا بذور الجوجوبا. وتعرضت عينات من کسب بذور الجوجوبا ومخلفات کسب مزالة السمية وقشور بذور الجوجوبا للأستخلاص باستخدام مذيبات مختلفة،70% إيثانول و70% ميثانول و60% أسيتون. تم قياس إجمالى محتوى الفينولات وفقا لطريقةFolin-ciocalteu . بالإضافة إلى أختبار مستخلصات المذيبات معمليا لمعرفة نشاطها المضاد للأکسدة عن طريق اختبار DPPH ومستحلب البيتا کاروتين وحامض اللينوليک. ولوحظ أن أعلى کمية من الفينولات الکلية فى قشور بذور الجوجوبا المستخلصة ب 60% أسيتون. على الجانب الآخر، مستخلص 70% ميثانول من قشور بذور الجوجوبا أشار إلى أعلى نشاطا فى ال DPPH الکاسحة للجذور الحرة. کما تبين أن مستخلصات مخلفات الکسب المزالة السمية تحتوى على کمية منخفضة من الفينولات. علاوة على ذلک، أظهر مستخلص الإيثانول من کسب بذور الجوجوبا وقشور بذور الجوجوبا بترکيز 200 جزء فى المليون قدرة جيدة مضادة للأکسدة من أجل ثبات سوبر أوليين النخيل عن ال BHT مقدرة بالرانسيمات. وبالتالى فإن هذه المستخلصات يمکن أن تکون بديلا جيدا لمضادات الأکسدة الصناعية لحماية الزيوت النباتية مثل سوبر أوليين النخيل التى تحتوى على مستويات مختلفة من الأحماض الدهنية الغير مشبعة.
Keywords [العربیة]
نفايات بذور الجوجوبا، اختبار الرانسمات، DPPH
Statistics
Article View: 160
PDF Download: 220
Home | Glossary | News | Aims and Scope | Sitemap
Top Top

Journal Management System. Designed by NotionWave.