Optimization of Super Palm Olein Stability using Natural Antioxidants from Jojoba Seed Waste

Document Type : Original Article

Authors

Dept. Food Sci., Minia Univ., Egypt.

Abstract

In the present investigation natural phenolic antioxidants were extracted from Jojoba seed waste. Samples of defatted jojoba seed meal (JSM), detoxified meal residue (DMR) and jojoba seed shell (JSH) were subjected to extraction by using various solvents: 70/30 (vol/vol) ethanol/water, 70/30 (vol/vol) methanol/water and 60/40 (vol/vol) acetone/water. Total phenolics content (TPC) is measured according to the Folin-Ciocalteu method. In addition, solvent extracts were tested for their antioxidant activity (AA) in vitro by the DPPH radical scavenging and the β-carotene linoleic acid bleaching methods. The highest amount of total phenolic compounds (TPC) is observed with 60% acetone extract of JSH (163.81±6.88 mg GAE g -1 extract DW). On the other hand, the 70% Methanolic extract of JSH indicates the highest activity in scavenging DPPH free radicals. DMR extracts had low amount of phenolics. Furthermore, the ethanolic extract of JSM and JSH at concentration 200ppm showed good antioxidant capacity for stabilization of super palm olein (SPO) than BHT as determined by the rancimat procedure. Therefore, these extracts could be a good alternative for synthetic antioxidant to protect the vegetable oils such as SPO which contain different levels of unsaturated fatty acids.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تحسين ثبات زيت سوبر أوليين النخيل بإستخدام مضادات الأکسدة الطبيعية المستخرجة من بقايا بذور الجوجوبا

Authors [العربیة]

  • سناء محمد عبد الحميد
  • هانى مصطفى على محمد
  • فوزى على حسن السکرى
  • إسلام عباس أبوضيف
قسم علوم الأغذية – کلية الزراعة – جامعة المنيا
Abstract [العربیة]

تم استخراج مضادات الأکسدة الطبيعية من بقايا بذور الجوجوبا. وتعرضت عينات من کسب بذور الجوجوبا ومخلفات کسب مزالة السمية وقشور بذور الجوجوبا للأستخلاص باستخدام مذيبات مختلفة،70% إيثانول و70% ميثانول و60% أسيتون. تم قياس إجمالى محتوى الفينولات وفقا لطريقةFolin-ciocalteu . بالإضافة إلى أختبار مستخلصات المذيبات معمليا لمعرفة نشاطها المضاد للأکسدة عن طريق اختبار DPPH ومستحلب البيتا کاروتين وحامض اللينوليک. ولوحظ أن أعلى کمية من الفينولات الکلية فى قشور بذور الجوجوبا المستخلصة ب 60% أسيتون. على الجانب الآخر، مستخلص 70% ميثانول من قشور بذور الجوجوبا أشار إلى أعلى نشاطا فى ال DPPH الکاسحة للجذور الحرة. کما تبين أن مستخلصات مخلفات الکسب المزالة السمية تحتوى على کمية منخفضة من الفينولات. علاوة على ذلک، أظهر مستخلص الإيثانول من کسب بذور الجوجوبا وقشور بذور الجوجوبا بترکيز 200 جزء فى المليون قدرة جيدة مضادة للأکسدة من أجل ثبات سوبر أوليين النخيل عن ال BHT مقدرة بالرانسيمات. وبالتالى فإن هذه المستخلصات يمکن أن تکون بديلا جيدا لمضادات الأکسدة الصناعية لحماية الزيوت النباتية مثل سوبر أوليين النخيل التى تحتوى على مستويات مختلفة من الأحماض الدهنية الغير مشبعة.

Keywords [العربیة]

  • نفايات بذور الجوجوبا
  • اختبار الرانسمات
  • DPPH