• Home
  • Browse
    • Current Issue
    • By Issue
    • By Author
    • By Subject
    • Author Index
    • Keyword Index
  • Journal Info
    • About Journal
    • Aims and Scope
    • Editorial Board
    • Publication Ethics
    • Peer Review Process
  • Guide for Authors
  • Submit Manuscript
  • Reviewers
  • Contact Us
 
  • Login ▼
    • Login
    • Register
  • العربیة
Home Articles List Article Information
  • Save Records
  • |
  • Printable Version
  • |
  • Recommend
  • |
  • How to cite Export to
    RIS EndNote BibTeX APA MLA Harvard Vancouver
  • |
  • Share Share
    CiteULike Mendeley Facebook Google LinkedIn Twitter
Assiut Journal of Agricultural Sciences
arrow Articles in Press
arrow Current Issue
Journal Archive
Volume Volume 54 (2023)
Volume Volume 53 (2022)
Volume Volume 52 (2021)
Issue Issue 5
Issue Issue 4
Issue Issue 3
Issue Issue 2
Issue Issue 1
Volume Volume 51 (2020)
Volume Volume 50 (2019)
Volume Volume 49 (2018)
Volume Volume 48 (2017)
Volume Volume 47 (2016)
Volume Volume 46 (2015)
Volume Volume 45 (2014)
Volume Volume 44 (2013)
Volume Volume 43 (2012)
Volume Volume 42 (2011)
Volume Volume 41 (2010)
Volume Volume 40 (2009)
Volume Volume 39 (2008)
Volume Volume 38 (2007)
Volume Volume 37 (2006)
H., R., Kenawi, M., Abdelaal, H. (2021). Effect of Moringa Leaves Powder on the Chemical, Microbial and Sensory Evaluation of Catfish Burger. Assiut Journal of Agricultural Sciences, 52(1), 31-41. doi: 10.21608/ajas.2021.171563
Rania H.; M. A. Kenawi; H. A. Abdelaal. "Effect of Moringa Leaves Powder on the Chemical, Microbial and Sensory Evaluation of Catfish Burger". Assiut Journal of Agricultural Sciences, 52, 1, 2021, 31-41. doi: 10.21608/ajas.2021.171563
H., R., Kenawi, M., Abdelaal, H. (2021). 'Effect of Moringa Leaves Powder on the Chemical, Microbial and Sensory Evaluation of Catfish Burger', Assiut Journal of Agricultural Sciences, 52(1), pp. 31-41. doi: 10.21608/ajas.2021.171563
H., R., Kenawi, M., Abdelaal, H. Effect of Moringa Leaves Powder on the Chemical, Microbial and Sensory Evaluation of Catfish Burger. Assiut Journal of Agricultural Sciences, 2021; 52(1): 31-41. doi: 10.21608/ajas.2021.171563

Effect of Moringa Leaves Powder on the Chemical, Microbial and Sensory Evaluation of Catfish Burger

Article 3, Volume 52, Issue 1, March 2021, Page 31-41  XML PDF (417.43 K)
Document Type: Original Article
DOI: 10.21608/ajas.2021.171563
Authors
Rania H.; M. A. Kenawi; H. A. Abdelaal
Dept. Food sci., Minia Univ., Egypt.
Abstract
Fish is considered as one of the cheapest sources of animal protein all over the globe. It provides protein, vitamins, minerals and omega-3 fatty acids for human diets. It represents one of the national income sources in Egypt. The Egyptian Fisheries Authority declared in 2020 that, the production of fish reached 1 million 920 thousand tons. Since African catfish is one of the fish species consumed in Egypt. This study was done to use the fresh (Nile Karmout) catfish (Claries gariepinus) to produce catfish burger, and study the effect of adding 1% of Moringa leaves powder to the formula on the chemical composition, microbiological stability, and sensory evaluation of the product. The data showed that the addition of 1% moringa leaves powder to the catfish burger caused reduction in the water holding capacity, and increased the cooking loss while reduced the number of the examined bacterial count and improved the sensory evaluation compared to the control samples.
Keywords
Catfish burger; moringa leaves powder; Nile Karmout
Main Subjects
Food Science & Technology
Article Title [العربیة]
تأثير اضافة مطحون أوراق المورينجا على التقييم الکيميائي والميکروبي والحسي لبرجر سمک السلور (القرموط النيلي
Authors [العربیة]
رانيا حسن عبد اللطيف; محمد أحمد قناوى; حسين عبد الجليل عبد العال
قسم علوم الأغذية – کلية الزراعه – جامعة المنيا
Abstract [العربیة]
تعتبر الأسماک من أرخص مصادر البروتين الحيواني في جميع أنحاء العالم. حيث توفر البروتين والفيتامينات والمعادن وأحماض أوميجا 3 فى الوجبات الغذائية للأنسان خاصة فى الدول الفقيرة. کما يمثل الأنتاج السمکى أحد مصادر الدخل القومي المصرى. و قد أعلنت هيئة الثروة السمکية المصرية في عام 2020 أن الإنتاج السمکى قد بلغ مليون و 920 ألف طن. و يعتبر القرموط الأفريقي هو أحد أنواع الأسماک المستهلکة في مصر ، لذلک فقد أجريت هذه الدراسة لاستخدام سمک السلور الطازج (القرموط النيلي) (Claries gariepinus) لإنتاج برجرالسمک ،تم دراسة تأثير إضافة 1٪ من مسحوق أوراق المورينجا إلى خلطة البرجر و دراسة تأثير تلک الاضافة على کل من الترکيب الکيميائي ، واالنشاط الميکروبيولوجي ، والتقييم الحسي للمنتج. و قد أظهرت البيانات أن إضافة 1٪ من مسحوق أوراق المورينجا إلى برجر سمک السلور قد تسبب في تقليل قدرة الاحتفاظ بالماء ، وزيادة الفاقد في الطهي بينما قلل من العد البکتيري وأدى الى تحسين التقييم الحسي مقارنة بعينات الکونترول.
Keywords [العربیة]
برجر سمک السلور، مسحوق أوراق المورينجا، نايل کرموط
Statistics
Article View: 191
PDF Download: 401
Home | Glossary | News | Aims and Scope | Sitemap
Top Top

Journal Management System. Designed by NotionWave.