Effect of Potassium Fertilizer, Solubilizing Bacteria and Sulphur on Yield, Bulb Quality, Storability and Black Mould Disease of Onion

Document Type : Original Article

Abstract

This work was conducted to study the influence of potassium fertilizer,solubilizing bacteria (Bacillus circulans) and sulphur on yield, bulb quality, storability and black mould disease of onion. The study revealed that application of feldspar, Bacillus circulans  and sulphur fertilizer was the best treatment, where it recorded the higher values of the total count of Bacillus circulans (CFU x 106 /g soil), dehydrogenase enzyme activity in the rhizosphere of onion plants cultivated in soil, plant height (cm), fresh weight (ton fed -1) and yield (ton fed. -1) of onion, highest values of total soluble solids (TSS), nitrogen, phosphorus and potassium contents, as well as the lowest values of weight loss percentage of onion bulb and black mold percent during the storage period for 6 months in the both seasons, this treatments would be suitable for productivity, quality and storability for onion production cv. Giza 6 in Egypt under experimental conditions.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تاثير التسميد البوتاسى والبکتريا المذيبه للبوتاسيوم والکبريت على المحصول وجوده الابصال والقدره التخزينيه ومرض العفن الاسود فى البصل

Abstract [العربیة]

تم اجراء هذا العمل في محطة البحوث الزراعية بملوي محافظة المنيا خلال موسمي الشتاء 2015/ 2016 و2016/ 2017 لدراسة تأثير التسميد البوتاسي والبکتيريا الميسره للبوتاسيوم والکبريت على المحصول وجودة الابصال والقدرة التخزينية ومرض العفن الاسود فى البصل (صنف جيزة 6). اوضحت النتائج التى تم الحصول عليها ان هناک تأثيرا معنويا لهذه المعاملات. اضافة الفلسبار والتسميد الکبريتى اعطت افضل المعاملات لانها سجلت اعلى القيم فى العدد الکى للبکتيريا الميسره للبوتاسيوم ونشاط انزيم الديهيدروجينيز وارتفاع النبات والوزن الطازج ومحصول الابصال بالطن للفدان واعلى قيم للمواد الصلبة الکلية و النسبه المئويه للنيتروجين والفوسفور والبوتاسيوم فى الابصال وکذلک اقل القيم بالنسبة المئوية للفقد فى المحصول وايضا نسبة الاصابة بمرض العفن الاسود فى البصل خلال الست شهور فترة التخزين لکلا الموسمين على التوالى وکانت مناسبة للانتاجية والجودة والتخزين تحت ظروف التجربة.

Keywords [العربیة]

  • البصل
  • الأسمدة
  • البکتيريا المذيبة للبوتاسيوم
  • مرض العفن الأسود