Technological Studies on Aswan Dry Dates Products After Dehydration

Document Type : Original Article

Authors

Food Sci., and Techno., Dept., Faculty of Agr. and Natural Res., Aswan Uni

Abstract

Sakkoti, Bartamuda, Gondaila, Malkabii and Shamia are excellent dry date cultivars, grown at Aswan Governorate. This study was conducted to assay effect of drying methods on quality of dates products so, total soluble solids (T.S.S.), pH, acidity, color characteristics and Organoleptic characteristics were determined in prepared date products (Tamr-Elddin Date Sheets (TDS) [with / without] fiber, Date pudding and Date Jelly) from fresh date fruit (Tamar), after sun-drying for 25 days, solar drying for 14 days at ambient temperature 50°C and mechanical drying at 60°C for 9 hrs. The obtained results showed that pH decreased after sun-drying and mechanical drying, while total soluble solids (T.S.S) and acidity increased for all date products also, in generally found that the lightness (L), a (redness) and yellowness (b) values for date products from fresh dates were higher than solar dried dates, followed by sun dried dates and mechanical dried dates. So, in this study found that drying process by solar energy improved qualities attribute of all date products that had processed from Aswan dry dates.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

دراسات تکنولوجية علي منتجات بلح اسوان الجاف بعد التجفيف

Authors [العربیة]

  • محمد نجاتي الغزالي
  • هشام زکريا توفيق
  • رضا عبدالموجود جمعة
  • أمل أبوبکر طنطاوي
قسم علوم وتکنولوجيا الأغذية – کلية الزراعة والموارد الطبيعية – جامعة أسوان
Abstract [العربیة]

اجريت هذه الدراسة على خمسة أصناف من البلح الجاف الذي يزرع في محافظة اسوان - جمهورية مصر العربية - وهي أصناف السکوتی والبرتمودا والجنديله والشامية والملکابي وهي من أفضل اصناف نخيل البلح - وقد تم تقدير کل من المواد الصلبة الکلية الذائبة ودرجة ترکيز أيون الايدروجين (pH) والحموضة الکلية وخصائص اللون والخواص الحسية، في منتجات التمر (تمر الدين بالألياف وبدون ألياف و جيلي التمر وبودنج التمر) التي تم تصنيعها من هذه الأصناف مجتمعة بعد الجني مباشرة في مرحلة التمر ثم بعد التجفيف الشمسی لمدة 25 يوم، والتجفيف بالطاقة الشمسية لمدة 14 يوم علي درجة حرارة متوسطة 50 درجة مئوية والتجفيف الميکانيکي على درجة 60 °م لمدة 9 ساعة وأجريت مقارنة بين هذه المعاملات. انخفض الرقم الهيدروجيني (pH) في جميع الأصناف التي تم تصنيعها من التمر بعد التجفيف بالشمس والتجفيف الميکانيکي والتجفيف بالطاقة الشمسية، بينما زادت المواد الصلبة الذائبة الکلية (TSS) والحموضة لجميع منتجات التمر أيضًا، وجدنا أنه بشکل عام قيم السطوع (L) و الاحمرار (a) والصفرة (b) کانت للمنتجات التي تم تصنيعها من التمور الطازجة أعلى من تلک التي تم تصنيعها من التمور المجففة بالطاقة الشمسية، تليها المنتجات المصنعه من التمور المجففة بالشمس و المنتجات المصنعه من التمور المجففة ميکانيکياً. لذلک لخصت هذه الدراسة إلى أن عملية التجفيف بالطاقة الشمسية قد حسنت صفات الجودة لجميع منتجات التمور التي تمت تصنيعها من تمور أسوان الجافة.

Keywords [العربیة]

  • ثمار التمر
  • الخصائص التکنولوجية
  • التجفيف
  • تمر الدين
  • الجيلي
  • البودينغ