• Home
  • Browse
    • Current Issue
    • By Issue
    • By Author
    • By Subject
    • Author Index
    • Keyword Index
  • Journal Info
    • About Journal
    • Aims and Scope
    • Editorial Board
    • Publication Ethics
    • Peer Review Process
  • Guide for Authors
  • Submit Manuscript
  • Reviewers
  • Contact Us
 
  • Login ▼
    • Login
    • Register
  • العربیة
Home Articles List Article Information
  • Save Records
  • |
  • Printable Version
  • |
  • Recommend
  • |
  • How to cite Export to
    RIS EndNote BibTeX APA MLA Harvard Vancouver
  • |
  • Share Share
    CiteULike Mendeley Facebook Google LinkedIn Twitter
Assiut Journal of Agricultural Sciences
arrow Articles in Press
arrow Current Issue
Journal Archive
Volume Volume 54 (2023)
Volume Volume 53 (2022)
Volume Volume 52 (2021)
Volume Volume 51 (2020)
Volume Volume 50 (2019)
Volume Volume 49 (2018)
Issue Issue 4
Issue Issue 3
Issue Issue 2
Issue Issue 1
Volume Volume 48 (2017)
Volume Volume 47 (2016)
Volume Volume 46 (2015)
Volume Volume 45 (2014)
Volume Volume 44 (2013)
Volume Volume 43 (2012)
Volume Volume 42 (2011)
Volume Volume 41 (2010)
Volume Volume 40 (2009)
Volume Volume 39 (2008)
Volume Volume 38 (2007)
Volume Volume 37 (2006)
Moftah, R., Rashwan, M., Abdel-Gawad, A., Seleim, M. (2018). Effect of Nigella sativa and Carthamus tinctorius L. Oils on Various Biochemical Parameters of Streptozotocin-induced Diabetic Rats. Assiut Journal of Agricultural Sciences, 49(2), 133-144. doi: 10.21608/ajas.1999.11898
Rofida F. Moftah; M. R.A. Rashwan; A. S. Abdel-Gawad; Magda A.A. Seleim. "Effect of Nigella sativa and Carthamus tinctorius L. Oils on Various Biochemical Parameters of Streptozotocin-induced Diabetic Rats". Assiut Journal of Agricultural Sciences, 49, 2, 2018, 133-144. doi: 10.21608/ajas.1999.11898
Moftah, R., Rashwan, M., Abdel-Gawad, A., Seleim, M. (2018). 'Effect of Nigella sativa and Carthamus tinctorius L. Oils on Various Biochemical Parameters of Streptozotocin-induced Diabetic Rats', Assiut Journal of Agricultural Sciences, 49(2), pp. 133-144. doi: 10.21608/ajas.1999.11898
Moftah, R., Rashwan, M., Abdel-Gawad, A., Seleim, M. Effect of Nigella sativa and Carthamus tinctorius L. Oils on Various Biochemical Parameters of Streptozotocin-induced Diabetic Rats. Assiut Journal of Agricultural Sciences, 2018; 49(2): 133-144. doi: 10.21608/ajas.1999.11898

Effect of Nigella sativa and Carthamus tinctorius L. Oils on Various Biochemical Parameters of Streptozotocin-induced Diabetic Rats

Article 9, Volume 49, Issue 2, June 2018, Page 133-144  XML PDF (771.67 K)
Document Type: Original Article
DOI: 10.21608/ajas.1999.11898
Authors
Rofida F. Moftah; M. R.A. Rashwan; A. S. Abdel-Gawad; Magda A.A. Seleim
Food Science and Technology Department, Faculty of Agriculture, Assiut University, Assiut, Egypt
Abstract
Effect of Nigella sativa and Carthamus tinctorius L. oils on some biochemical parameters was investigated in streptozotocin (STZ)-induced diabetic male Wistar rats. STZ-induced diabetic rats showed significant increases in the levels of blood glucose, triglycerides, cholesterol, low density lipoprotein LDL-cholesterol, creatinine, urea, alanine aminotransferase (ALT) and aspartate aminotransferase (AST), while body weight, high density lipoprotein HDL-cholesterol, total protein levels were significantly decreased compared to normal rats. Administration of the tested oils to diabetic rats resulted in a significant decrease in blood glucose, triglycerides, cholesterol, LDL–cholest
Keywords
Nigella Sativa; Carthamus tinctorius L; oil; streptozotocin; diabetes; Rats
Main Subjects
Food Science & Technology
Article Title [العربیة]
تأثیر زیت حبة البرکة وزیت القرطم علی بعض المعاییر البیوکیمیائیة فی الفئران المصابة بمرض السکری
Authors [العربیة]
روفیدة فرج محمد مفتاح; محمد رشوان عبد العال رشوان; عبدالله صالح عبد الجواد; ماجدة عبد الحمید احمد سلیم
قسم علوم وتکنولوجیا الأغذیة- کلیة الزراعة - جامعة أسیوط
Abstract [العربیة]
تم دراسة تأثیر زیت حبة البرکة وزیت القرطم على بعض المعاییر البیوکیمیائیة فی ذکور الفئران المصابة بمرض السکری. أظهرت الفئران المصابة بداء السکری زیادة کبیرة فی مستویات جلوکوز الدم ، الدهون الثلاثیة ، الکولسترول، کولسترول منخفض الکثافة ، الکریاتینین، الیوریا، بالاضافة إلى انزیمات الکبد. بینما انخفض بشکل ملحوظ وزن الجسم، کولسترول عالی الکثافة و البروتین مقارنة مع الفئران العادیة. تغذیة الفئران المصابة بداء السکری بزیت حبة البرکة وزیت القرطم ادی الی انخفاض کبیر فی نسبة الجلوکوز فی الدم ، الدهون الثلاثیة والکولسترول ، کولسترول منخفض الکثافة ، الیوریا وانزیمات الکبد فی حین تم زیادة وزن الجسم ومستوى کولسترول عالی الکثافة بشکل ملحوظ بعد ثلاثة أسابیع مقارنة مع الفئران المصابة بالسکری غیر المعالجة. تشیر نتائج هذه الدراسة إلى أن الزیوت المختبرة لها القدرة علی خفض مستوی السکر والدهون فی الدم فی الفئران المصابة بداء السکری.
Keywords [العربیة]
حبة البرکة، زيت القرطم، داء السکري
Statistics
Article View: 283
PDF Download: 425
Home | Glossary | News | Aims and Scope | Sitemap
Top Top

Journal Management System. Designed by NotionWave.