• Home
  • Browse
    • Current Issue
    • By Issue
    • By Author
    • By Subject
    • Author Index
    • Keyword Index
  • Journal Info
    • About Journal
    • Aims and Scope
    • Editorial Board
    • Publication Ethics
    • Peer Review Process
  • Guide for Authors
  • Submit Manuscript
  • Reviewers
  • Contact Us
 
  • Login ▼
    • Login
    • Register
  • العربیة
Home Articles List Article Information
  • Save Records
  • |
  • Printable Version
  • |
  • Recommend
  • |
  • How to cite Export to
    RIS EndNote BibTeX APA MLA Harvard Vancouver
  • |
  • Share Share
    CiteULike Mendeley Facebook Google LinkedIn Twitter
Assiut Journal of Agricultural Sciences
arrow Articles in Press
arrow Current Issue
Journal Archive
Volume Volume 54 (2023)
Volume Volume 53 (2022)
Volume Volume 52 (2021)
Volume Volume 51 (2020)
Volume Volume 50 (2019)
Volume Volume 49 (2018)
Issue Issue 4
Issue Issue 3
Issue Issue 2
Issue Issue 1
Volume Volume 48 (2017)
Volume Volume 47 (2016)
Volume Volume 46 (2015)
Volume Volume 45 (2014)
Volume Volume 44 (2013)
Volume Volume 43 (2012)
Volume Volume 42 (2011)
Volume Volume 41 (2010)
Volume Volume 40 (2009)
Volume Volume 39 (2008)
Volume Volume 38 (2007)
Volume Volume 37 (2006)
Khashaba, R., Farag, M., Al-Geddawy, M., Zohri, A., Ragab, W. (2018). Mycobiota and Mycotoxins Associated With Fresh and Dried Grape Fruits in Egypt. Assiut Journal of Agricultural Sciences, 49(2), 121-132. doi: 10.21608/ajas.1999.11893
Reham A. Khashaba; M. K. Farag; M. A. Al-Geddawy; A. A. Zohri; W. S. Ragab. "Mycobiota and Mycotoxins Associated With Fresh and Dried Grape Fruits in Egypt". Assiut Journal of Agricultural Sciences, 49, 2, 2018, 121-132. doi: 10.21608/ajas.1999.11893
Khashaba, R., Farag, M., Al-Geddawy, M., Zohri, A., Ragab, W. (2018). 'Mycobiota and Mycotoxins Associated With Fresh and Dried Grape Fruits in Egypt', Assiut Journal of Agricultural Sciences, 49(2), pp. 121-132. doi: 10.21608/ajas.1999.11893
Khashaba, R., Farag, M., Al-Geddawy, M., Zohri, A., Ragab, W. Mycobiota and Mycotoxins Associated With Fresh and Dried Grape Fruits in Egypt. Assiut Journal of Agricultural Sciences, 2018; 49(2): 121-132. doi: 10.21608/ajas.1999.11893

Mycobiota and Mycotoxins Associated With Fresh and Dried Grape Fruits in Egypt

Article 8, Volume 49, Issue 2, June 2018, Page 121-132  XML PDF (347.03 K)
Document Type: Original Article
DOI: 10.21608/ajas.1999.11893
Authors
Reham A. Khashaba1; M. K. Farag1; M. A. Al-Geddawy1; A. A. Zohri2; W. S. Ragab1
1Food Science and Technology Department, Faculty of Agriculture, Assiut University, Egypt
2Botany and Microbiology Department, Faculty of Science, Assiut University, Egypt
Abstract
The aimed to evaluate the extent of contamination of fresh grape, dried grape fruits (raisin) with molds and their mycotoxins. Three hundred and forty five fungal isolates were obtained from 40 samples of fresh fruits (243 isolates) and 30 samples of dried fruits (102 isolates). Twelve fungal genera namely, Alternaria, Aspergillus, Cladosporium, Curvularia, Emericella, Fusarium, Geotricum, Gibberella, Mocur, Pinicillum, Rhizopus and Trichoderma were identified from fresh grape samples. All the previous fungal genera except Geotricum and Gibberella were also isolated from dried grape samples.Aspergillus was the most predominant genus followed by Penicillum, Alternaria and Fusarium. Most of the isolated
Keywords
Fresh grape fruits; Raisin; Aflatoxin; Ochratoxin; fungi
Main Subjects
Food Science & Technology
Article Title [العربیة]
الفطریات والسموم الفطریة المرتبطة بثمار العنب الطازجة والمجففة فی مصر
Authors [العربیة]
ریهام أحمد خشبة1; محمد قدرى أحمد فرج1; محمد الأنور حسن الجداوى1; عبد الناصر أحمد زهرى2; وفیق سند موسى رجب1
1قسم علوم وتکنولوجیا الأغذیة , کلیة الزراعة , جامعة أسیوط، مصر
2قسم النبات والمیکروبیولوجیا ، کلیة العلوم ، جامعة أسیوط، مصر
Abstract [العربیة]
یهدف هذا البحث إلی تقییم مدى تلوث ثمار العنب الطازجة والمجففة (الزبیب) بالفطریات وسمومها الفطریة وکذلک دراسة مدى قدرة الفطریات المعزولة علی إنتاج السموم الفطریة وقد تم الحصول على ثلاثمائة وخمس وأربعون عزلة فطریة من أربعون عینة من ثمار العنب الطازجة (243 عزلة) وثلاثون عینة من ثمار العنب المجفف(102 عزلة). وقد تم عزل وتعریف إثنی عشر نوعا من الفطریات وهما ألترناریا ، أسبرجلس، کلادوسبوریم، کیرفیولاریا، امیریسیلا، فیوزاریوم، جیبریلا، جبوتریکم، میوکر، بنیسیلیوم ، ریزوبس و تریکودیرما من عینات ثمار العنب الطازج. وأیضا تم عزل وتعریف کل هذه الفطریات من عینات العنب المجفف بإستثناء جنسی الجیوتریکم والجیبریلا. وقد تبین أن الأسبرجیلس هو أکثر الأجناس إنتشارًا یلیه، بنیسیلیوم ،ألترناریا وفیوزاریوم. کما أظهرت نتائج أن الأسبرجیلس کانت قادرة علی إنتاج واحد أو أکثر من سموم الأفلاتوکسینوالأوکراتوکسین A. کما أظهرت نتائج التحلیل الکروماتوجرافى لعدد أربعة عشر عینة من ثمار العنب الطازجة والمجففة تواجد سموم الأفلاتوکسین فی عینة واحدة من أصل أربع عینات من ثمار العنب الطازجة بینما کان التلوث عالی جدا فی الثمار المجففة(الزبیب) حیث إحتوت سبع عینات من أصل عشرة علی سموم الأفلاتوکسینو الأوکراتوکسین.
Keywords [العربیة]
فواکه العنب الطازج، الزبيب، الفطريات
Statistics
Article View: 373
PDF Download: 548
Home | Glossary | News | Aims and Scope | Sitemap
Top Top

Journal Management System. Designed by NotionWave.